Десните да гласуват за РБ, за да не им изгори вотът

Десните да гласуват за РБ, за да не им изгори вотът | StandartNews.com

Лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира нагласите и очакванията на Реформаторския блок преди вота на 26 март. Кои са големите противници и евентуалните партньори на РБ, както и как оценява личните си шансове като водач на листата на блока в 23-ти МИР в София.

- Г-н Лукарски, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Реформаторският блок ще е първият партньор, към когото ще се обърнат, ако трябва да търсят съюзници за съставяне на правителство след вота на 26 март. Как приемате тази „подадена ръка"?

- При лидера на ГЕРБ нещата са много променливи винаги и искам да видя неговото мнение след като минат изборите. Но като цяло – не виждам нищо по-логично от казаното. Реформаторският блок и ГЕРБ сме от едно европейско семейство –ЕНП. Това е нещо, което вече сме правили в предишния 43-ти парламент. Това е и най-нормалното развитие на нещата за избирателите в център-дясното пространство. 

- Без да изпреварваме събитията – ако все пак не сте си достатъчни само ГЕРБ и РБ, какво е отношението ви към „Обединени патриоти?"
- Моето лично отношение към коалицията „Обединени патриоти" е положително, или поне към по-голямата част от тях. Те подкрепяха предишното управление на кабинета „Борисов 2" като програма. Твърдяха, че нямат свои хора във властта, но това не е съвсем така. Факт е обаче, че твърденията им, че хем са в управлението, а хем нямат свои хора там, извлече много позитиви като електорална маса. Това се доказа на последните президентски избори. Напълно нормално е, ако не стигнат само депутатските места на ГЕРБ и РБ, да разчитаме на „Обединени патриоти" като подкрепа под една или друга форма. Това са разговори за след изборите.

- Тогава кои са вашите противници в изборната надпревара?
- Твърдо изявените ни противници са категорично БСП и ДПС. Винаги сме го казвали. Учудвам се защо други колеги, които наричат себе си дясна политическа формация, говорят повече срещу ГЕРБ и Реформаторския блок, отколкото срещу БСП и ДПС. Именно тези две партии са най-ясните опоненти на всяка дясноцентристка сила.

- Визирате партията на Радан Кънев - „Нова република" и формацията на Христо Иванов - „Да, България". А те ваши противници ли са ?
- Не. Те не са ни противници. Те са прекалено малки, за да бъдат наши противници. Ние с маргинални политически субекти не бихме могли да бъдем противници. Искаме обаче да насочим избирателите в център-дясно да гласуват за единствената автентична дясна политическа сила, която ще ги представлява в следващия парламент. А това е именно Реформаторският блок. Гласувайки за други по-малки десни маргинални партии гласът на тези избиратели ще отиде при големите партии БСП и ГЕРБ.

- Освен тази причина, кажете ми защо още хората да гласуват за Реформаторския блок?
- Това, че сме единствените, които можем да ги представляваме в парламента, не е малко. Ние сме ярък политически противник на управление тип БСП, ДПС. Ние сме единствените, които можем да бъдем коректив в едно управление с ГЕРБ.

- Кои са приоритетите в управленската програма на Реформаторския блок?
- Управленската ни програма е единствената, която може реално да бъде изпълнена. Тя е консервативна, но залага на това, че ние ще надграждаме, а няма да правим революции с бомбастични обещания от типа на – 700 лева пенсия, 1700 лева средна работна заплата, 7% повишение на БВП още тази година. Това са неща, които не могат да се реализират и са в сферата на научната фантастика. Ние сме акцентирали и ще се борим за осигуряване на добра среда за бизнеса в България. Предвиждаме и промени в данъчното законодателство, които са свързани само и единствено с намаляване на данъците, но не и тяхно увеличаване. Пример за това е идеята ни за намаляване на ДДС до 18 % след четири години. Трябва да е ясно, че нашата програма не е Библия и тя търпи развитие всеки ден в зависимост от забележките на реалния бизнес. Обмисляме и намаляване на социалните осигуровки, което е т.нар в Европа „данък труд". Това ще облагодетелства парите, които получава всеки работник, но ще помогне и на работодателите. Това би изкарало и много от плащанията извън рамките на „сивия сектор". 

- От страна на Реформаторския блок чувахме най-много призиви за борба с корупцията, като доказателство за това е антикорупционният закон на г-жа Меглена Кунева. Ще продължите ли в тази посока?
- Това остава наш основен приоритет. Г-жа Кунева не се е отказала от този закон. Депутатите, които ще намерят място в 44-то Народно събрание от страна на РБ, имат за своя основна и първа задача приемането на антикорупционния закон.

- Какво предвиждате в сферата на образованието? От ГЕРБ го изкараха като свой първи приоритет.
- Като бивш министър на икономиката аз ще продължа да се боря за вкарването на дуалното образование в средните училища и
професионалната подготовка на кадри на ниво средно специално образование. Това липсва в България и спъва инвестиционните потоци в нашата страна.

- Какъв резултат си поставяте като минимална цел на предстоящите парламентарни избори?
- Никога не съм бил привърженик на цифровите залагания и гонения на определени числа и стойности. Борим се за това колкото се може по-широко да представляваме автентичния десен избирател в следващия парламент. Сигурен съм, че ще имаме добро представяне.

- Вече сме в предизборна кампания. През изминалата седмица голямата тема бе т.нар „лидерски дебат" между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. За момента такъв няма да има. Според Вас – подобно напрежение отблъсква ли хората от участие изобщо в изборите?
- Вече имам наблюдение върху електората. Докато партийните ядра са много амбицирани да направят най-доброто представяне, на обикновените хора им писна вече от избори.
Надявам се тези избори да са последните за тази година. И да не се налага да провеждаме нов изборен цикъл. Именно заради подобно отегчение, от РБ така упорито апелирахме да се състави ново правителство в рамките на 43-тия парламент с дадения на нас трети мандат. Ясно е, че на хората им е писнало да гласуват на всякакви видове избори. Трябва да пощадим не само финансово държавата, но и психически българския избирател.

- Окончателно е ясно, че няма да има машинно гласуване във всяка една изборна секция на вота. Може ли това да стане причина Реформаторският блок да поиска касиране на изборните резултати?
- РБ няма да обжалва за това, че няма да има машинно гласуване навсякъде. Така, както сме броили бюлетините до сега и сме признавали изборите за демократични, така ще продължи и на този избор. Друг е въпросът обаче, че служебното правителство на проф. Огнян Герджиков се „изтупаха в гърдите" и дойдоха със заявката, че основна задача им е да осигуря машинното гласуване. Заради това сега те трябва да признаят, че са се провалили в тази си цел. Следователно трябва да се каже, че това правителство е провалено. Да обвиняват предишното правителство за това, че не е въведено машинното гласуване не е честно. Разчетите за машинно гласуване бяха с оглед на един четиригодишен мандат. Не сме ние виновни, че така се стекоха обстоятелствата. Нека служебният кабинет да не си измиват ръцете. Когато г-н Герджиков и неговият екип обявиха в началото, че на 100% ще има машинно гласуване, а после започнаха да обясняват, да признаят, че са се провалили.

- Виждате ли и друг провал на служебния кабинет, освен този с машинното гласуване?
- Имам много забележки. Не съм обаче от хората, които се вторачват в негативното. На първо място съм амбициран да проведем една позитивна кампания, насочена към положителни неща. Само така няма да отегчим избирателя със „селски поплювки". Заради това и не искам да коментирам служебното правителство в този момент.

- Коя е най-голямата трудност за Реформаторския блок в предизборната кампания до момента?
- Не виждам сериозни трудности. Може би – фактът, че имахме желание да бъдем по-обединени, но това не се случи. Процесът обаче все още не е завършил. Ние продължаваме да каним всички, ще продължаваме да го правим и след вота.

- Говорейки за коалиции, вие си избрахте „Глас Народен". Издигнахте дори лидера им - Светльо Витков за водач в 25-ти МИР в София. Това е т.нар „лидерски райони" и той ще се бори с Корнелия Нинова и Бойко Борисов.
- Светльо Витков ще даде по-добър резултат отколкото са очаквали доста хора. Няма да се учудя, ако е в първата тройка и дори в първата двойка. Социологиите, които имаме за 25-ти МИР, са изключително добри. Аз съм много доволен от съставянето на тази коалиция, тъй като напоследък доста се капсулирахме вдясно, станахме прекалено консервативни. Колегите от „Глас Народен" вкарват една много свежа нотка и свежи идеи. Това се усеща и от избирателите.

- А на какво ще заложите конкретно Вие в битката си за 23-ти МИР в София. Там противници са Томислав Дончев от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП?
- За разлика от тях, аз съм израснал в „Младост". Цял живот съм живял там.
Следователно аз съм единственият автентичен и местен кандидат от тези райони. Надявам се, че особено десните хора, които винаги са имали силно представяне в 23-ти МИР, ще го оценят и ще ме подкрепят. Тук е моментът да разкажа за листата ни. Ние я представихме по уникален начин, тъй като до сега не съм виждал политическа сила да представя всички кандидати в листата. Обикновено виждаме един водач и още един, двама души, но задните в списъка са пълнеж. Всяко едно лице в нашета листа е колоритно и носи своя програмен заряд. В нея е включен и братът на покойния вече президент Жельо Желев – Стоян Желев. Аз съм работил с него още в първите си години като стажант. Той ни разкри, че 25 години съвсем умишлено се е отдръпнал от политиката, но сега усеща порива на млади лица и е готов да бута листата и да ни помага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай