Гърция подкрепя България за Шенген

Отношенията между София и Атина имат стратегическо значение, смята гръцкият посланик Григориос Василоконстандакис

Гърция подкрепя България за Шенген | StandartNews.com

Григориос Василоконстандакис е назначен за посланик на Гърция в България през 2016 г. Приет е в Дипломатическата академия на Министерството на външните работи през 1986 г. От 1992 до 1996 е работил като консул в Истанбул. След това е назначен в посолството на Гърция в Париж, където работи до 2000 г. От 2002 до 2005 г. е работил в Международния секретариат на НАТО в областта на отбранителното сътрудничество в Югоизточна Европа. Бил е главен консул в Кайро от 2008 до 2010, а в периода 2013 - 2016 г. е посланик на Гърция в Румъния. Женен е за Параскеви Мадзиара и е баща на 27-годишен син.

- Ваше превъзходителство, България и Гърция са традиционно добри икономически партньори. Как се отрази кризата в Гърция през последните години върху двустранните ни икономически отношения?
-Икономическите отношения между двете държави се намират на едно наистина добро ниво. Обемът на двустранната търговия възлиза на 2 млрд. и 840 млн. евро, а Гърция заема четвъртото място в класацията на чуждестранните инвеститори с 2,39 млрд евро в края на 2015 г. Така че, макар и да се наблюдава известен спад в гръцките инвестиции в България, който по всяка вероятност е временен, обемът им продължава да е значителен. Важен е и фактът, че гръцките фирми в България осигуряват приблизително 60 000 работни места. Не на последно място, въпреки икономическата криза, паричните преводи на българите, работещи в Гърция, възлизат на повече от 100 млн. лева за миналата година, като по този показател Гърция се нарежда на трето място, веднага след големи държави като САЩ и Испания. Разбира се, икономическите контакти не спират дотук. Хиляди гърци посещават зимните курорти на България и обратно – хиляди българи ходят на гръцкото море през лятото. Моята оценка е, че съществува голям потенциал за увеличаване на двустранната търговия, особено в областта на храните, на строителството, на транспорта и инфраструктурата. Възнамерявам да съсредоточа своите усилия с цел разширяване на търговския стокообмен, защото мисля, че сега е най-подходящото време и има подходящите
условия за това. Важно е също така да се подчертае, че в момента Гърция предлага изключителни инвестиционни възможности на тези, които искат да използват нейното стратегическо географско положение, високо специализираната й работна ръка, приемливото ниво на разходи за труда, а що се отнася до България – и близостта й, и взаимното познанство между двата народа. Посолството на Гърция е на разположение на българите, които искат да инвестират в страната ни, и е готово да окаже всякаква подкрепа.
- Какви неизползвани все още възможности има за развитие на двустранните връзки?
- Както вече отбелязах, сътрудничеството между Гърция и България се намира на изключително високо ниво и се разширява в множество области. Бих казал, че нашите двустранни отношения са пример за сътрудничество за целия регион. На практика, няма област от двустранните отношения, в която да не се използват наличните възможности. Политическото сътрудничество, икономическите контакти, търговията, енергетиката и туризмът са сред най-важните сектори от общ интерес. Сътрудничим си и в рамките на регионално институционално ниво. Например в рамките на ПСЮИЕ и на ОЧИС. Сътрудничим си и в рамките на различни четиристранни регионални формати – единият заедно с БЮРМ и Албания с основна цел на сътрудничеството справянето с бежанската вълна, трансграничната престъпност и други общи проблеми, а другият с Хърватия и Румъния, посредством който се стремим към неформална координация на възможни наши
общи действия в рамките на ЕС, тъй като ние често поддържаме общи позиции на европейско ниво. Например, Гърция подкрепя категорично желанието на България за членство в Шенгенското пространство. На добро ниво е и полицейското сътрудничество между двете държави, като се организират общи полицейски патрули в гръцките морски курорти през лятото и в българските ски центрове през зимата. Важна крачка е и скорошното откриване на Тристранния контактен център между Гърция, България и Турция на ГКПП „Капитан Андреево", който има за цел обмяната на информация в областта на борбата с тероризма и организираната престъпност. От голямо значение е и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката – изграждането на междусистемния газопровод, както и проектът за плаващ терминал за втечнен природен газ до Александруполис. Гръцко-българското трансгранично сътрудничество е друг пример за взаимодействие, което дава възможност на общностите от двете страни на границата да си сътрудничат взаимноизгодно в областта на икономическото развитие. Но и не само в областта на икономиката. Защото освен търговията, икономическите контакти и възможностите, които предлагат европейските програми за трансгранично сътрудничество, като INTERREG, се развива и двустранно сътрудничество на ниво местни органи за самоуправление, полицейски и митнически власти, както и в областта на инфраструктурата, околната среда, управлението на водите и туризма. Редовно в двете страни заседава Съветът за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Гърция и България с цел потвърждаване на постигнатото и планиране на
по-нататъшните стъпки. Последното, трето по ред, заседание на Съвета се проведе в София
през лятото на 2016 г., и на него присъстваха двамата премиери и повечето от членовете на двете правителства. В заключение искам да добавя, че винаги могат да бъдат открити възможности за подобрение и разширяване на сътрудничеството. Например съобщението, което направиха двамата министър-председатели в рамките на споменатото заседание на Съвета, за изграждането на железопътна връзка между Александруполис и Бургас. Реализирането на проекта за ж.п. линия между двата града ще даде още по-силен тласък на икономическото развитие на двете държави, както и на развитието на отношенията между жителите на двата региона край границата.
- До къде стигна работата по проекта за газов конектор между Гърция и България?
- Междусистемният газопровод между Гърция и България е един от най-важните проекти между двете страни, който е от европейски интерес, а може би и от международно значение. По време на втората фаза от пазарните тестове, която се проведе през декември миналата година, бяха подадени общо пет обвързващи оферти за запазване на капацитет от газопровода. Капацитетът на газопровода, който бе предложен по време на втората фаза на пазарните тестове възлиза на 2,7 млрд. куб.м. годишно, от които бяха запазени 1,57 млрд. или 58%. Този факт показва интереса на фирмите към проекта на газопровода. Предвижда се същинското изграждане на газопровода между Гърция и България да започне през 2017 г. и се предвижда той да бъде завършен до края на 2018 или в началото на 2019 г., като очакванията са той да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г.
-Увеличението на цените в Гърция и данъчното бреме на туристическите компании и хотелите ще доведе ли до повишаване на разходите за българските туристи?
- Гърция е сред 15-те най-популярни и привлекателни туристически дестинации в световен мащаб. 2016-та беше поредната рекордна година за нашия туризъм. Прилагайки новата политика в областта на туризма, която даде веднага своите резултати, постигнахме рекорд в посещенията на чуждестранни туристи – 27 млн. Българите обичат и посещават гръцките курорти, като се наслаждават на даденостите на една уникална, качествена и достъпна туристическа дестинация. Впрочем, същото е и с гърците, които редовно посещават всяка година планините на България, за да карат ски. В крайна сметка, приятелските чувства между двата народа са толкова силни, че когато едните се намират в страната на другите, се чувстват като у дома си. Забавляваме се със същото удоволствие и споделяме общи културни ценности. Смятам, че цените на туристическите услуги няма да се повлияят съществено от малките увеличения при някои данъци и общо взето ще са в рамките на миналогодишните. Въпреки това, доста предприемачи от гръцкия туристически сектор обмислят възможността да смекчат и тези малки увеличения, като намалят маржа на печалбата си.
-Какви по-важни събития да очакваме в двустранните отношения през 2017 г.?
- Мисля, че и 2017 г. ще бъде изключителна година за двустранните ни отношения, тъй като
има силна политическа воля и в двете страни за по-голямо сътрудничество, за по-голямо сближаване. Тези неща, обратно на това, което може би си помислил някой, не се влияят от
предизборния период в България. Както институционалното ни сътрудничество, така и
търсенето на нови икономически възможности продължават със същото ненамаляващо темпо. Министерството на външните работи на Гърция е на страната на България в продължаващите усилия на страната ви за успешна подготовка на ротационното председателство на Европейския съвет през първото шестмесечие на 2018 г. Сигурен съм, че тези усилия ще дадат резултат, тъй като българските институции отдават особено значение на тях. Разбира се, гръцко-българските политически контакти ще продължат да бъдат интензивни, както всяка година, а тясното сътрудничество по теми от общоевропейски и регионален интерес ще се засили със сигурност. Знаете ли, често казвам, че гръцко-българските отношения са толкова обширни и задълбочени, че тяхното развитие има само една посока – винаги напред!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай