Хората стават по-спокойни, теглят по-големи кредити

Хората стават по-спокойни, теглят по-големи кредити | StandartNews.com

Задлъжняват тези, които не отделят време за управление на семейния бюджет, казва Жозе Салойо

 

Жозе Салойо е управител на БНП Париба Лични Финанси, С.А., клон България, от април 2018 г. Той има над 15-годишен опит в областта на потребителското кредитиране. През последните 4 г. e бил главен оперативен директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа. Преди това е бил регионален директор по управление на риска за Полша, Украйна, Китай, Турция, Сърбия, Мароко, Тунис и Алжир. BNP Paribas Personal Finance S.A. e 100% дъщерно дружество на BNP Paribas S.A., има повече от 17 500 служители и развива своята дейност в 33 държави.

---------------------------------------

- Господин Салойо, увеличава ли се потребителското кредитиране през последната година и какви са прогнозите Ви?
- Според данните на нашата компания, потребителското кредитиране в България отбелязва постоянен ръст, което е добра новина както за финансовия сектор, така и за икономиката като цяло. Отчитаме две основни тенденции – ръст на търсенето на потребителски кредити и нарастване на средната сума на молбите. Това показва, че хората са все по-уверени по отношение на личните си финанси и че са готови да реализират плановете си с потребителски кредити. Така успяват да повишат стандарта си на живот без да се налага да харчат повече пари наведнъж. Друго удобство е, че при потребителските кредити от нашата компания лихвата и вноската са фиксирани за целия период и хората знаят точно колко ще платят всеки месец. Така могат по-добре да планират семейния си бюджет.
Що се отнася до развитието на пазара, прогнозата ни е положителна и очакваме ръст както на сектора на потребителско кредитиране като цяло, така и на бизнеса на нашата компания в частност. През 2017 г. БНП Париба Лични Финанси отбеляза ръст от 10% и очакваме през 2018 г. също да отбележим двуцифрен ръст.
- За какво най-често се теглят заеми, какви са средната сума и средният срок за връщане?
- Нашият бизнес модел е базиран на това да финансираме колкото е възможно повече проекти на клиентите – от сравнително малки, като покупка на стоки на изплащане, до големи, като ремонт на дома, покупка на кола, обединяване на задължения, за свободното време. Когато хората кандидатстват за финансиране на покупката на стоки, обикновено сумата е по-малка, а срокът на изплащане – по-кратък. През последната година средната стойност на молбите беше близо 800 лева, а срокът на изплащане – около 12 месеца. В този сегмент най-търсените стоки са смартфони, телевизори и перални. Мобилните телефони са безспорен лидер в нашата класация „Топ 10 на изплащане" за трето поредно издание, което показва че те са най-важното устройство за българите. Дори и наскоро приключилото Световно първенство не помогна телевизорите да се завърнат на първо място.
При кредитите за финансиране на големи проекти, топ целите са ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на автомобил. Те формират близо 70% от заявленията за нашите потребителски кредити с максимален размер от 80 000 лева. Средният размер на заявленията при тези кредити е малко над 5 700 лева, а периодът на изплащане – 60 месеца.
- Какъв е профилът на кредитополучателя и има ли промяна през последните години?
- Като един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране в България с повече от 1,5 милиона клиенти, ние сме финансирали проектите на хора от всички възрастови групи, с различно образование или заетост. През последните 17 г. сме отпуснали над 3,5 млрд. лева на изключително широк спектър от хора.
Затова е трудно да се очертае значителна промяна в профила на клиента. Но има интересни тенденции, които се отнасят до средния потребител на различните ни продукти. Например, хората на 20-29 години най-често кандидатстват за покупка на стоки на изплащане. Обикновено техните заявления са за смартфони, лаптопи и обзавеждане за спалня. Това отговаря на статута им на хора, които са в началото на кариерата и на самостоятелния си житейски път като цяло.
Най-активните ползватели на потребителски кредити за финансиране на големи проекти са хората на възраст 30-39 г. Но пък те не са клиентите, които кандидатстват за най-големи суми. В периода ноември 2017 г. – април 2018 г. заявленията за най-голяма средна сума бяха подадени от 40-49 годишните, които кандидатстваха средно за 6 782 лева.
- Има ли разлика при тегленето на потребителски заеми за хората в големите, малките градове и столицата?
- В по-големите градове като София, Пловдив и Варна, хората имат повече възможности за работа и по-високи доходи. Затова и са по-склонни да кандидатстват за по-големи кредити, най-вече за финансиране на проекти като ремонт на дома, обединяване на задължения и т.н. В по-малките градове, където обикновено доходите са по-ниски и все още се наблюдава безработица, хората предпочитат потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане.
- Може ли да направите съпоставка между българските кредитополучатели и тези в други европейски страни – прилики и разлики?
- Българите, които кандидатстват за потребителски кредити, имат същите нужди и проекти като в останалите европейски страни. Хората навсякъде искат модерни смартфони, телевизори или удобно обзавеждане. Искат да обновят домовете си, да си купят нова кола, да пътуват. Обща тенденция е и да търсят потребителски кредити с фиксирана лихва и месечна вноска, което им позволява да планират по-добре личния си бюджет. Тези тенденции се потвърждават и от нашето голямо международно проучване Observatoire, което показва обща картина в ЕС на оптимизъм у потребителите и желание за повишаване на качеството на живот. Това е валидно и за България.
- Увеличават ли се или намаляват лошите кредити?
- Както показват и данните на БНБ, през последните години, нивото на лошите кредити постоянно намалява и в момента е около 10% при потребителското кредитиране. Това продължаващо понижение е добра новина за пазара и позитивен индикатор, че ситуацията в България е стабилна и че хората имат по-голяма икономическа сила.
Портфолиото на БНП Париба Лични Финанси е стабилно и през последните години нивото на необслужваните кредити се понижава с темповете на промяна на пазарната тенденция. В това отношение, като част от групата BNP Paribas, ние разполагаме с голям международен опит. В БНП Париба Лични Финанси сме разработили и собствено ноу-хау и изключително ефективна процедура за управление на риска. Процесът започва с интервю с клиента, когато кандидатства за потребителски кредит. Целта ни е да си изградим ясна представа за индивидуалната му ситуация, проекта и бюджета, така че да сме сигурни, че отпускането на кредита няма да се отрази на стандарта му на живот. От друга страна, можем да изготвим индивидуална оферта, съобразена с неговите цели и възможности. Така избягваме отпускането на кредити, които евентуално могат да станат необслужвани.
Процесът по управление на риска продължава и след отпускането на кредита. Ние сме в постоянен контакт с клиентите и правим всичко възможно да разберем какви затруднения срещат, ако се появят такива, и да намерим решение, което да им позволи да обслужват заема си. На всяка стъпка от този процес сме заедно с клиента.
- По каква причина хората най-често задлъжняват?
- Причината е, че все още има хора, които се затрудняват при изготвянето и управлението на семейния си бюджет. А могат да го направят без много усилия, ако отделят малко време да попълнят проста таблица с приходите и разходите си. Така ще имат ясна картина на финансовата си ситуация. Колкото повече хора отделят време за управление на личните си финанси, толкова по-малко ще са тези, които изпадат в затруднение.
Ето защо ние действаме и като съветник на клиентите. Например, ако човек има повече от една вноска месечно по различни кредити, ние можем да му предложим продукта ни за обединяване на задължения. Така той може да намали броя и евентуално размера на месечните си плащания, да спести време и пари и да предоговори кредитите си при по-добри пазарни условия. Наблюдаваме постоянно повишаващ се интерес към този продукт, което показва, че българите се стремят да управляват разумно личните си финанси.
Важна част от изграждането на стабилни отношения с хората е и това, не само да им отпуснеш кредит. Понякога ние можем да кажем „не", ако установим, че даването на заема би могло да влоши личната ситуация на клиента и да доведе до свръхзадлъжнялост. В такива ситуации съветваме хората да отложат плановете си, докато ситуацията им се подобри.
- Увеличава ли се делът на хората, които ползват мобилно банкиране и каква е тенденцията?
- Смартфонът е безспорен лидер в трето поредно издание на класацията ни „Топ 10 на изплащане". Широкото разпространение на тези устройства показва, че хората все повече използват различни мобилни услуги, включително и финансови. Днес българите използват мобилните си телефони не само за да комуникират и да се забавляват, но и за да управляват личните си финанси – от това да наблюдават банковата си сметка, до кандидатстване за потребителски кредити. Нашите данни също потвърждават тази тенденция – над 70% от посещенията във „виртуалния ни магазин за кредити" са през мобилни устройства. Също така, над 30% от заявленията за потребителски кредити, които получихме в периода ноември 2017 г. – април 2018 г., постъпиха онлайн. Това показва, че българите се чувстват удобно с алтернативните канали за кандидатстване за кредит.
Тези цифри са в резултат на постоянните ни усилия да предоставим на хората възможно най-доброто клиентско изживяване и удобството да кандидатстват от всяко устройство, по всяко време и от всяко място. Развитието на иновативни канали е приоритет за нашата компания. Но инвестициите ни са насочени както към осигуряване на удобство при кредитиране, така и към предоставяне на безкомпромисна сигурност. В същото време, ние не отстъпваме от ангажимента си да сме отговорен кредитор и доверен партньор на хората, както сме от самото създаване на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай