Източна Европа постъпи по-умно с мигрантите

Нашите турци са имунизирани към радикалния ислям, понеже от векове живеят с българите, казва Алекс Алексиев

Източна Европа постъпи по-умно с мигрантите | StandartNews.com

- Господин Алексиев, възможно ли е създаването на обща европейска армия ?

- Това е най-бързият начин да се накарат американците да напуснат Европа и НАТО. Идеята за обща европейска армия няма да се състои чисто и просто, защото струва толкова много пари, които европейците в момента не желаят да харчат. Това е просто предтекст, за да не започнат страните от ЕС да харчат сериозни пари за собствената си сигурност.
- След серията атентати в Европа все по-голяма подкрепа получава и идеята за обща разузнавателна служба в ЕС, за да могат спецслужбите в отделните страни да обменят информация и координират усилията си срещу терористките мрежи. Доколко това може да се случи ?
- Общата разузнавателна служба на Евросъюза е по-вероятна и си заслужава да се направи, защото в момента има крайно недостатъчна координация между органите за сигурност и контратерористичните служби в отделните държави от ЕС. А това е проблем, който пречи на всички европейски държави. Има организации, които са забранени в Германия, но пък действат свободно във Великобритания. Такъв е случаят с организацията "Истинската религия", която си е направо джихадистка. Забранена в Германия, но действаща на воля в кралството.
Така Лондон и Берлин, които се водят съюзници, на практика си пречат. Затова е много вероятно да се постигне договореност за по-сериозна координация между контратерористичните организации.
- Каква трябва да е стратегията на Европа в борбата й с тероризма?
- Стратегията на Европа е да прави това, което в момента не прави. В ЕС много отдавна се правят огромни грешки по отношение на ислямизма. Допускат се радикални имами да действат против държавите, в които живеят големи мюсюлмански общности. Те проповядват в джамиите омраза и крайни идеи, което в края на краищата води до това радикализиране. Последствията ги виждаме в серията от терористични атентати в Европа. Буквално преди дни шефът на немското разузнаване каза, че техните органи просто сами не могат да се справят с радикалния ислям, който съществува в страната. Когато една могъща държава като Германия прави такова признание на всеослушание, това е много тъжно, дори страшно. Това значи, че в една развита западна държава органите за сигурност не могат да осигурят сигурността на населението.
И ще се стигне дотам, че всички страни от ЕС, ако не вземат спешни радикални мерки, ще се докарат до ситуацията във Франция. Там в момента съществува де факто военно положение.
Най-малко 10 000 войници пазят всякакви обекти, включително музеи, дори еврейски деликатеси и прочие. Когато ти фактически си във военно положение в мирно време, това означава, че държавата не функционира.
- Да разбирам ли, че говорите за една погрешна политическа толерантност?
- Погрешна политическа толерантност и то от много години. Това, което не трябва да се прави - толерантност към нетолерантните. Една държава не може да си позволи такова нещо, ако иска да остане една истинска държава, която е суверенна и защитава интересите на гражданите си. Това значи, че трябва да се вземат радикални мерки срещу радикалния ислям, който не може сам по себе си да се внедри вътре, ако не му е позволено. Навсякъде в Европа на ислямистите им беше позволено да правят това, което искат. Сега вече почти е късно, но все пак нещо трябва се направи.
- Британският премиер Тереза Мей предложи спешни промени в законодателството като мярка за борба с радикалния ислям. Това ли е пътят ?
- Идеята й е правилна, но да не забравяме, че Тереза Мей дълги години беше секретар по сигурността при предишния премиер Камерън и не направи нищо. Напротив, тя съкрати разходите и числеността на полицията. Вярно е, че никога не е късно да се вземат мерки и се надявам това да се случи, но досега се правеше точно обратното на нужното. В Англия толерантността към емиграция на всякакви хора, включително терористи, беше безпрецедентна. Даваха убежище на лица, които бяха обявени за терористи в други държави. Това не може да продължава, защото радикалният ислям не се развива сам по себе си. На него му трябва благоприятната среда. А тя е създавана от самите тези държави с идеята, че ако дадеш на мюсюлманите да правят това, което искат, няма да се стигне до радикализация. Но това съвсем не е така, поне според мен.
- Има ли у нас благоприятна среда за развитие на радикален ислям?
- Засега няма и то по независими от държавата причини. Най-вече заради факта, че нашите турци са имунизирани към радикалния ислям, понеже от векове живеят заедно с българите християни и не се поддават лесно на радикализация.
От друга страна в някои райони, особено сред циганите и помаците, има такъв риск, на който трябва да се обърне много сериозно внимание.
Според мен в България се действа в правилната посока. Ние не трябва да позволим да се стигне до там това, което наблюдаваме в Англия, да стане всекидневие и у нас.
- Каква следва да бъде политиката ни към мигрантите ?
- Много е важно държавната политика спрямо мигрантите да продължи да бъде безкомпромисна.
Нежеланието на Източна Европа да приема мигранти е абсолютно правилно, защото ние не трябва да подражаваме на грешките, които правят западноевропейските политици.
Според мен ние сме достатъчно бедни, за да може да предлагаме нашата държава като място за миграция. Следва да се предложи убежище само
на тези бежанци, които наистина ги преследват по религиозни и политически причини. Това, например, са християните от Близкия Изток, които направо ги избиват в момента. За такива хора би трябвало да си отворим вратите и сърцата, защото те наистина са в много лошо състояние.
- След терора в Манчестър и Лондон всички се питат какъв е рискът от нови атентати в Европа в близко време ?
- Безспорно има риск. И атентатите няма да са един или два. Това е просто нещо, което не може да се предотврати. Трябва обаче да се търсят корените на това зло. За съжаление Европа прави точно обратното на необходимото. Поканата на Меркел към милиони мигранти да дойдат в ЕС, е абсолютна грешка. Буквално преди два дни в Германия изнесоха данни, че за една година, от 2015 до 2016-та, престъпността, причинена от мигранти, се е увеличила с над 52 %. Това е катастрофа. И тя се дължи почти единствено на порочната политика на Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай