Кънев: Без малките градове десницата е обречена

Обясних на ЕНП, че няма как да ходим на избори заедно с ГЕРБ, казва "реформаторът"

Кънев: Без малките градове десницата е обречена | StandartNews.com

Преди броени дни бе даден официален старт на разговорите за формиране на коалиция сред партиите в Реформаторския блок. Докъде са стигнали те и как оценява политическата обстановка у нас? Има ли натиск от европейската десница към реформаторите за по-широк съюз? Потърсихме отговорите на тези въпроси от лидера на ДСБ Радан Кънев, който вчера се върна от среща с ЕНП в Брюксел.

- Г-н Кънев, как мина срещата ви с ЕНП в Брюксел ?

- Тя беше по наша инициатива, имах няколко срещи на сравнително високо ниво в ЕНП и Европейския парламент. Разговорите бяха посветени на политическата обстановка у нас. ЕНП категорично застават зад протестите в България, според тях едно правителство с подкрепата на крайна националистическа партия като "Атака" не може да управлява европейска държава.

- А като приемливо ли окачествяват поведението на опозицията в лицето на ГЕРБ?

- Категорично не сме обсъждали други партии. Нито ние сме търсили такава тема, нито колегите от ЕНП.

- Във Фейсбук бяхте написали, че на срещата сте призовали ЕНП да обръща повече внимание на политиките на партиите от тяхната група в отделните държави, когато са на власт. Как го приеха?

- Така смятаме, но не мога да коментирам позицията на ЕНП, тъй като разговорите не бяха официални. Но тази наша позиция не е насочена само към ЕНП, според нас европейските политически семейства са сравнително небрежни към своите членки в Източна Европа. Твърде толерантни към прояви, които самата ЕК определя като голям проблем - например в сектора на правосъдието. Все пак ЕНП е най-добрият пример, защото ПЕС е стигнала дотам да има за председател лидер на една партия, която няма никакъв ангажимент към реформата в правосъдието в България. Напротив, винаги е защитавала статуквото. Същото важи и за либералите.

- ЕНП постави ли въпроса доколко отношенията ви с ГЕРБ трябва да се сближат в бъдеще?
- Не, до разговори, свързани с ГЕРБ, не сме стигали, но аз представих нашето виждане, че съвместно явяване на избори с тях и правенето на предизборни коалиции е напълно изключено. Представих и обединението на всички извън парламентарно представени партии в РБ, за да покажа, че сме си взели поука от изминалите избори и правим усилие за явяване заедно в коалиция.

- Ще има ли обща среща на реформаторите и ГЕРБ с ЕНП, ясно ли е кога ще се състои?
- Най-вероятно ще има, но не е ясно кога ще се състои, тъй като покана още я няма.

- В началото на миналата седмица ДСБ анонсира, че започват разговори в РБ за създаването на коалиция. Какво е отношението към тази идея на останалите партии?

- Като изключим "Зелените", всички останали партии са склонни на такава стъпка и смятат, че това е нормалният ход. Преди нас решение взе ДБГ, видяхме и позицията на "Синьо единство", които смятат, че това е полезна крачка, но към много по-голямо сближаване.

- Смятате ли, че е възможно формирането и на единна партия сред част от членките на РБ?

- Видимо е, че сега никой не е готов на такава крачка. Моето лично виждане е, че няма такава готовност не само сред партийните колективи, но и сред избирателите. Същевременно ДСБ смята, че каквото правим заедно трябва да бъде траен политически съюз за всички видове избори, а не просто за първите, които предстоят - парламентарни или европейски. Трябва да има възможност за нарастване на степента на консолидация.

- Има ли нужда от лидер Реформаторският блок ?
- Винаги съм смятал, че този тип политически вождизъм е изживял времето си. Не е по силите на един човек да взема всички решения и да се справя с всички проблеми. Такъв е примерът и на страните от Западна Европа. Малко хора знаят, но г-жа Меркел не е лидер на Християндемократическия съюз.

- Социологическите проучвания дават 7% одобрение за РБ, доволен ли сте?

- Доволни сме, че консолидираме подкрепа отвъд тази за отделните партии в него, която имахме през май. Това означава, че още избиратели, които не са гласували тогава за нас, сега ни оценяват положително. Същевременно си даваме сметка, че не сме постигнали разпознаваемост и доверие извън големите градове. Нашите усилия се насочват към по-малките населени места, защото без тях няма как да успеем. Вече създаваме регионални структури.

- Не се ли притеснявате, че една дясна политика има по-малък електорат у нас, тъй като е таргетирана към по-образовани и по-успели в житейската си реализация хора, а такива тук като че ли не останаха?

- Винаги възразявам срещу определянето на една политика като дясна или лява, защото особено в България тези дефиниции значат много малко. Трябва да се разсее заблудата, че партиите от центъра и десницата насочват интереса си към заможните хора. Това би било възможно в една установена пазарна икономика с изградена средна класа, в която връзката между усилията включително за работа, образование и социалното положение е много ясно видима. В България и особено в по-малките градове връзката е между това колко си близък до властта и богатството. Този модел трябва да пречупим и да убедим хората, които сега не са богати, че ако положат усилия да стабилизират семейството си, бизнеса си, ще успеят.

- Това ли е причината в икономическата програма, която представихте тези дни да седят идеи, които някои биха определили по-скоро като леви - имам предвид минималния необлагаем минимум, по-ранното пенсиониране, края на постоянното промяна на лихвите при банките?

- Това не са мерки, които са в ляво или в дясно. Необлагаемият минимум ще намали данъците на най-бедните хора и ще им помогне да останат в нормалното потребление. Тази мярка ще помогне много на дребния бизнес, защото увеличава разполагаемите пари на неговите клиенти.

След това ние предлагаме хората да се пенсионират по-рано, но със значително по-ниски пенсии или да изберат късното пенсиониране с наистина висока пенсия. Идеята е да насърчим хората да работят по-дълго, но не да ги задължим. Що се отнася до банките, смятаме, че това е мярка за възстановяване на справедливостта, защото този баланс у нас е счупен. Клиентите на банките съвсем не са само бедни хора, а и бизнесът.

- В кой сектор ще е следващата програма, която ще обявите?

- Правосъдие, ще я обявим в близките дни. Предвиждаме сериозна промяна в начина, по който се структурира правосъдната система у нас, правомощията на различните магистрати, както и сериозна промяна в структурата на МВР. Искаме да се въведе отчетност на главния прокурор пред парламента.

- Една от последните идеи за промени на управляващите е премахването на забраната за пушене в закритите обществени места, добре ли е това?

- Категоричен противник съм на премахването на тази забрана. За съжаление аз съм пушач, но в случая говорим за премахването на една приета мярка за здравна профилактика. Дребният популизъм на управляващите показва кои са БСП - хора, които винаги са поставяли малките си конюнктурни интереси пред интересите на бъдещите поколения.

- В събота обаче на пленум Станишев каза, че оценява работата на правителството, на управлението досега много високо, вие на същото мнение ли сте?

- Не, тук ми идва наум един английски израз, който на български се превежда така: Ами те се заслужават един друг - БСП и това правителство. Логично е да се подкрепят и да се харесват взаимно, но съм сигурен, че всички хора, които искат в България да има законност и благодат за обикновените хора, не харесват нито БСП, нито правителството.

- Но те не се ли бетонираха, протестите оредяват, според Станишев причината е, че определени структури са ги "яхнали"?
- Разбира се, че не е така. Фактът, че протестът продължава толкова време макар и оредял, шокира всички мои събеседници в Брюксел. Те споделиха, че не са виждали такова нещо, питаха какви са социалните и политическите проблеми, които предизвикват това недоволство. За да спрат протестите, управляващите имат само една задача - да се справят с несправедливостта, мафиотските и партийните назначения, провалът в осигуряването на свободна икономика. Нормално е да има по-малко хора навън, това е чисто физическа умора, изтощение - всеки има и други задължения освен да протестира. Не знам дали ще бъде голяма радостта на БСП, когато всички тези нерешени проблеми им се отразят на следващия изборен резултат. Да се хвалиш с упорството си, без да вършиш нищо полезно е политическа наглост, която хората виждат.

- Остана ли шанс за предсрочни избори?

- Не е останал шанс, те са сигурни, защото не е останал парламент. С очите си всеки ден виждаме разпада на отношенията между ДПС и БСП. Това дали ще има нови избори не зависи толкова от това колко хиляди ще излязат на протест, а от оценката на всеки отделен български гражданин за управлението. Правителството е на пътя към своя край и няма защо да се радва, че протестиращите са по-малко.

- Колко време чисто технически ще продължи да съществува това правителство?

- Чисто технически се съмнявам, че ще успеят да приемат бюджет за 2014 г, което ще бъде краят им. Но дори да успеят, няма гаранция, че могат да го изпълнят. Приемането на бюджет, който да удовлетвори всичките им обещания, е невъзможно.

- Ще има ли по-големи протести през зимата?

- Със сигурност, ако правителството е още на власт и управлява, както досега още първите студени месеци ще бъдат повод за много силна обществена реакция. В бедните държави като нашата през лятото може да минеш между капките, но през зимата трябва да докажеш способността да управляваш, а тяхната е по-ниска дори от тази на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай