Македония ще продължи курса към ЕС и НАТО

Македония ще продължи курса към ЕС и НАТО | StandartNews.com

Договорът за добросъседство между София и Скопие трябва да се подпише през 2017 г., казва посланик Марян Гьорчев

Преди да влезе в дипломацията посланикът на Република Македония у нас Марян Гьорчев е успяващ бизнесмен, управител и собственик на частната фирма "Агро-Универсал. Компанията изнася хранителни стоки за България, Австрия, Русия, Сърбия и Гърция. Занимава се и с консултантски услуги за инвестиционни проекти на македонски предприятия, както и фирми в други балканскски страни. От 2008 г. досега е председател на Пан-Европейския съюз на Република Македония. Преди да дойде в България е заемал и други високи административни, икономически и финансови длъжности.


- Ваше превъзходителство, изборите сложиха край на продължителната политическа криза в Македония. Какво ще се промени след тях в нашата съседка?
- Изборите, които според всички международни наблюдатели бяха надеждни и демократични, още веднаж потвърдиха, че Македония има демократичен и институционален капацитет да насочи волята на гражданите чрез институциите на държавата. Президентът ще даде мандат на победителите от коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, която спечели 51 мандата, и ще започнат преговорите за съставяне на новото правителство. Независимо от това кои партии ще влязат в състава на новото правителство и кога това ще бъде направено, курсът на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО е категорично определен с огромното доверие на гражданите към тази политическа ориентация (последното обществено изследване през април 2016 г. показа, че над 70% от македонските граждани са за членство в ЕС и НАТО). Икономическото състояние е стабилно. Безработицата намалява. Чуждестранните инвестиции са реалност, страната ни е търсена дестинация за чуждестранни инвестиции. Отношенията със съседите са в постоянен напредък.
- Какво означава за българо-македонските отношения новата обстановка в Македония ?
- След 1991 година, отношенията между Република Македония и Република България бележат непрекъснато подобряване. Македонците никога няма да забравят, че България първа призна независимостта на на македонската държава. Освен това, договорът от 1999 г. (с който се разреши т.нар. „езиков спор") даде възможност да се подпишат 55 международни договори за сътрудничество във всички сфери на обществения, политическия и икономическия живот. Още по-важно е многообразието от инициативи на македонските и българските граждани за приятелство и сътрудничество. Тези отношения между нашите граждани се основават на взаимно уважение и доверие. В този модерен свят всичко може да се купи с пари ?! Да, но уважението и доверието не се купува, а се придобива. С искреност и честност във взаимните отношения. Новото македонско правителство, а и всички досегашни правителства само политически са подхождали към този естествен акт на изграждане на добросъседски отношения, но този път се трасира преди всичко от гражданите на двете държави.
- Как политиците в Скопие ще погледнат на позицията на президента Георге Иванов да се подпише дългочакащия договор за добросъседство с България?
- Договорът за добросъседство и приятелство е от особено значение за нашата държава, защото с подписването му доказваме, че с Република България като страна членка на ЕС имаме добри съседски отношения. Представителите от двете министерства на външните работи технически безупречно са изпълнили задачата си. Остава политическата воля да намери израз в официалното подписване на този договор. Става дума за формулировка на определени въпроси, за които има общо съгласие, но трябва и политическа мъдрост за одобрението й от двата парламента. Надявам се много скоро да надделее реалният момент за необходимостта от този договор в двете държави, а това означава подписването му през 2017 година.
- Някои съвместни проекти, като този за железопътна връзка между двете страни, чакат с години. Ще се задвижат ли те?
- За нашата държава, Коридор 8 е от огромно значение. С изграждането му Република Македония получава стратегическо измерение на Балканския кръстопът. От тук, в частта за осигуряване на финансови ресурси за изграждане на железопътната и шосейна инфраструктура от Куманово до границата, Република Македония се задължава с над половин милиард евро кредитни средства от Европейската Централна банка и Световната банка. Техническата документация е напълно готова. Остава само реализирането й. По преценка на Македония железницата трябва да бъде готова през 2024 г., а пътната инфраструктура до 2020 г. Трябва да се отбележи, че Македония инвестира и в частта пътна инфраструктура към Албания. В момента се довършва сектора Кичево-Охрид, което означава, че плановете за цялостен коридор за свързване на Черно море с Йонийско море са вече реалност.
- България ще поеме за шест месеца ротационното председателство на ЕС през 2018 г. Какво може да се направи през този период за ускоряване на евроатлантическата интеграция на Македония?
- Разбира се, че председателството на България на ЕС е голям шанс за Република Македония. Ето защо наблягам на факта, че договорът за добросъседство трябва да се подпише през 2017 година (а това е важен дял от главите 23 и 24), за да имаме основания да искаме подкрепа от България за по-скорошно започване на преговорите за наше пълноправно членство в ЕС. Също така, новите действия за изграждане на доверие с Република Гърция и успешното им развитие е голяма крачка напред в очертаване на положителната представа за Република Македония. Тук трябва да се добави и развитието на добросъседските отношения с Албания и Косово, където нашите и албанските граждани може да преминават през общите ни граници само с лични карти. Със Сърбия сме също в добри и приятелски отношения. Остава само това, което de facto съществува като реалност да бъде подкрепено със силна българска подкрепа и с европейско de jure. Разбира се нашите реформи в правосъдието и прилагането на правото в страната ни ще продължат с предвидената динамика. Тук трябва да се спомене, че нашият опит в 15-те години преговори с ЕС /от април 2001 г./ е показателен. Република Македония много пъти е преминавала всички глави от aquic communitaire. Имаме опит и институционален капацитет да осъществим и на практика всички предвидени реформи. Необходими са ни само европейски приятели, които ни познават добре и които ни вярват. Надявам се, че Република България ще бъде един от най-силните поддръжници.
- Вие познавате добре България още преди да поемете посланическия пост в София. Как се чувствате тук сред българите?
- Дълги години си сътруднича с Република България. Във всички области. Като бизнесмен, като министър, като председател на македонско-българската група за приятелство в нашия парламент, като шахматен деятел, като член на Пан-Европейския Съюз и преди всичко като македонски гражданин, който има много приятели в България. Как се чувствам ли ?
Като между хора, чийто език, култура, поезия, музика, спорт, политика добре познавам и уважавам. Вече казах, доверието и уважението не се купуват с пари. То се придобива. Вярвам, че съм спечелил това доверие и почит от мен към българските граждани и от тях към мен. Сега то трябва да се надгражда. С искрено и честно отношение. С име и чест. За мен най-важните ценности в живота на един човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай