Маргита Тодорова: Туристи от Молдова сменят руснаците

Маргита Тодорова: Туристи от Молдова сменят руснаците | StandartNews.com

Маргита Тодорова, търговски директор на курортен комплекс "Албена"

- Г-жо Тодорова, какъв е вашият анализ за сезона като цяло, предвид необичайно студеното лято и наводненията, които отначало засегнаха Северното Черноморие, а през юли и Южното?

- Определено тази година сезонът е труден заради стечението на множество обстоятелства както в чисто климатичен план, така и в геополитически. Няма как да не се отрази на бранша това, което се случи в страната, имам предвид поройните дъждове и наводненията в началото на лятото, които продължиха и след това. "Албена" също пострада от наводненията. При нас спадът на туристите е между 8 и 10 на сто.

- Как се отразиха на сезона събитията в Украйна?

- Случващото се в Украйна има сериозно отражение. Обезценяването на рублата доведе до спад на руски туристи. Сега за тях почивката у нас излиза с 20-30 на сто по-скъпа. Фалитите на руски туроператори също доведе до спад. Все пак, за наша радост, тази година имаме голям ръст на туристи от Молдова. Специално при нас той е повече от 50 на сто.

- Започват договарянията за лято 2015. Какво може да очаква бизнесът за догодина?

- Що се отнася до лято 2015, все още е рано да се говори. В момента сме в разгара на настоящия летен сезон, който, както вече споменах, закъсня тази година. Преговорите за следващата година също текат. Засега мога да кажа, че преговорите се движат нормално, като имаме очаквания за ръст на немски, полски и скандинавски пазари. Предимството на нашия продукт е в качеството и разнообразието, което предлагаме. В "Албена" функционира аквапарк - един от най-модерните в страната, който догодина ще бъде надграден и ще предлага нови атракции както за най-малките, така и за големите. Сред новостите е и новият бар "Ганвие".

"Албена" е осигурила най-богато оборудваната спортна база в България. Ние предлагаме избор от над 42 вида спорт. От 2013 година "Албена" е официален тенис курорт на България. Имаме и тенис училище с професионални треньори от "Dreisam Tennis Academy" - Фрайбург, Германия. Наскоро открихме и шахматна академия на световния гросмайстор Анатолий Карпов. Плажната ивица е поддържана перфектно, въпреки пороите, които ни нанесоха поражения. Всички наши гости безплатно ползват чадър и два шезлонга на плажа. Три са вече плажните библиотеки, предлагащи безплатно четива на гостите ни. Не на последно място държа да подчертая, че съотношението между цена и качество на услуга, при това ол инклузив, е на изключително добро ниво. В момента при нас най-многобройни са българските туристи, които практиката показва, че предпочитат почивка през август по формулата ол инклузив. Сред предпочитаните от тях хотели са тризвездните както на първа линия, така и в парковата зона. Надявам се, че и догодина ще успеем да привлечем родни туристи с конкурентни цени и високо качество на туристическия продукт по родното Черноморие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай