Не обществени поръчки, а рамо за малкия бизнес

Искаме завършилите медици 5 години да работят в България или да пратят обучението си, казва Драгомир Стойнев

Не обществени поръчки,  а рамо за малкия бизнес | StandartNews.com

- Г-н Стойнев, БСП първоначално настоя за отмяна на плоския данък, после се отказа от това, но поиска своеобразен данък "Солидарност" за богатите с доходи над 10 000 лв. на месец. Каква промяна в системата за облагане на доходите предлагате в Националния план за развитие на България, с който партията ще се яви на изборите?

- Плосък данък означава еднаква ставка за абсолютно всички. Ние искаме промяна. И въвеждаме първите стъпки за семейно подоходно облагане. Предлагаме само за работещи семейства, подчертавам - семейства, в които поне единият родител работи, 50 лева на месец да се отстъпва от дължимия данък за всяко дете. Голямата ни цел е преодоляване на демографската криза. Разбира се, няма решим изцяло проблема, но правим първи стъпки. Това означава следното: 500 лева за работещо семейство става необлагаем минимум. Ако един родител взима примерно 500 лева заплата, той дължи на месец 50 лева данък. Когато държавата не ги вземе, данъкът върху доходите е 0 лева.
Втората ни стъпка е 20 % данък за доходи над 10 000 лева на месец от заплати и наеми. Наемите са приходи. Смятаме, че хората, които ги получават са наистина богати. Необходимо е да има една социална справедливост. По този начин де факто правим стъпки за промяна на плоския данък. За нас основната цел е да не натоварваме средната класа. Тя е двигателят на всяка икономика, двигателят на икономическия растеж.
- Тоест - това са мерки за подпомагане на средната класа в България?
- Да. Не бива да се правят резки стъпки. Хората от средната класа теглят кредити, те трябва да плащат лихви и когато им се промени изведнъж данъчната система, ще изпаднат в затруднение.
- Правили ли сте изчисления за колко семейства ще се възползват от промяната и колко пари ще остават в тях, а не в хазната?
- 300-350 милиона лева за по 50 лева на дете. Повтарям - само за работещи семейства. Тук не става въпрос за хора, които живеят единствено и само на социални помощи, които раждат деца, за да се издържат. Ако те желаят да се възползват от тази мярка, да си намерят работа, да си плащат данъците, да бъдат дисциплинирани български граждани.
- Предвиждате ли някакъв период, в който човек трябва да е работил, за да получи месечната отстъпка за дете от 50 лв. данък върху дохода? Знаем, че се сключват фиктивни договори, знаем и колко изобретателни могат да бъдат ромите...
- Ако човек работи 1 месец, съответно ще има и помощ за 1 месец. Но по никакъв начин той не може да се възползва за цяла година.
- Предвиждате още една промяна в помощ на младите семейства - да не плащат лихви по кредит за жилище, първо и единствено, ако е до 100 хиляди. Как ще я осъществите?
- Държавата ще поема лихвата - само нея, не главницата. Това ще е в помощ на младите семейства, които желаят да се установят в някой град в страната. 100 хиляди лева в Търговище, например, стигат за цял апартамент, докато в София не са достатъчни. Промяната ни предвижда до 100 хиляди лева лихвите да се поемат от страна на държавата.
- За първи път БСП излиза първа с програма за изборите и за първи път водещото в нея е икономиката. Защо?
- Това е част от промяната, която се налага от Корнелия Нинова. В момента програмата се обсъжда в структурите на партията. Всеки ден по всеки един сектор - икономика, образование, здравеопазване, се провеждат срещи с браншови организации, с неправителствени организации. Искаме да чуем и тяхното мнение. Това не е крайният вариант. Крайният вариант ще бъде дописан с постъпилите в тези дискусии предложения, които са разумни. На конгреса тези предложения ще бъдат обсъдени. Новото в тази програма е, че наистина БСП за първи път залага като най-важна задача именно икономиката. Смятаме, че тази икономика, която се базира на обществени поръчки, на еврофондове, на преки чуждестранни инвестиции по никакъв начин не води до устойчив икономически растеж. След 2020 г. европейските фондове свършват. Затова залагаме на българския предприемачески дух.
- Какви мерки за развитието му предвиждате?
- Искаме да стимулираме всеки, който има идеи, който се бори, който става сутрин рано, за да започне своята активна дейност. Това са 95 % от българските средни и малки предприятия. Именно към тях е насочена нашата програма, защото там са новите трудещи се, там е и работническата класа. Този човек, който става сутрин, примерно в една баничарница, за да я ръководи и да работи в нея заедно със своите неколцина работници, също трябва да има подкрепа. БСП трябва да има политика към него. Затова предлагаме създаване на фонд "Индустрия" - с цел намаляване на регионалните диспропорции. А и за да помогнем на хората, които не получават финансиране от банките.
- Как ще стане това?
- Българските банки, в които две трети от капитала е чуждестранен, дават кредити при сигурен проект, възможно най-малък риск и разбира се и бърза възвръщаемост. Затова голяма част от българските предприятия, малки и средни, нямат и дълъг живот. Те не могат да получат това финансиране. Чрез фонд "Индустрия", който ще има 500 млн. лв. уставен капитал, чрез дялово финансиране, повтарям, дялово финансиране, ние ще се опитаме да стимулираме икономическата активност. Другото ни предложение е за създаване на фонд "Иновации". Той ще е в подкрепа на тези млади български IT-специалисти, инженери, които имат своите идеи, искат да развиват своите марки и проекти, тук, в България. Става въпрос за сектора на бъдещето - био-, нано технологиите, нано електроника. Когато не могат и не получават подкрепа от страна на държавата, тези млади хора продават своите знания и умения за жълти стотинки на чуждестранни компании. Сега искаме да им кажем: Вие ще получите своята подкрепа за реализация.
- Предвиждате двата фонда да влязат в нов финансов холдинг, управляван от Българската банка за развитие. Бихте ли обяснили идеята?
- Българската банка за развитие ще се превърне в банка, която да подкрепя и българския експорт. Не случайно увеличаваме застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане, която също ще мине под шапката на ББР. Така всеки предприемач, който иска финансиране за реализацията или за увеличаване капацитета на своето предприятие и има желанието да изнася своята продукция, ще може на едно гише да получава всички тези услуги. А не да обикаля по различните институции, да се сблъсква с бюрокрацията, с настроението на чиновниците и да се изнервя.
- Основна цел на програмата на БСП е спиране на демографския срив в страната. Как мерките, за които говорим, ще помогнат за това?
- Младите хора напускат страната, ако нямат подкрепа. Именно по този начин ние се борим с демографския срив - знаещият, можещият да получи своята подкрепа тук.
Частният сектор у нас се финансира единствено и само чрез банковата система. Ние капиталов пазар нямаме. Затова предвиждаме отделен сегмент за по-опростени процедури за събиране на капитал от малки и средни предприятия, които да нямат дълга история, които да не изискват цялата документация така че, за да бъдат публични, а да бъдат отделяни със сегменти и качени на борсата. И разбира се инвеститорите да преценяват в кое предприятие да купуват акции, да инвестират или не. Подобен модел има в Румъния и в Полша. Не случайно българските предприемачи, когато набират капитал, качват своите предприятия или на румънската, или на полската фондова борса. Желанието е тук да го направим същото. БСП тръгва към политика, която е насочена именно към средната класа, която създава работни места, към малките и средни предприятия, които де факто произвеждат добавената стойност, към знаещия, можещия, който да разбере, че може да има подкрепа от страна на държавата, че държавата не е враг. Тя трябва да бъде партньор в икономиката.
- Как ще отговорите на обвиненията на опонентите ви от ГЕРБ, че те събират, вие харчите? Част от мерките са свързани със средства от бюджета.
- Първо не съм сигурен, че БСП харчат. Най-големите резерви са били винаги, когато БСП управлява. В момента имаме един огромен дълг, който ГЕРБ изтеглиха и който не можем да разберем за какво служи. Фискалният резерв в момента е приблизително 14 милиарда лева. Тези пари за какво са - да влязат в икономиката или трябва да се пазят. Разбира се, че трябва да бъдем внимателни. Но когато човек инвестира в икономиката, има и възвръщаемост. Когато има икономически растеж, има увеличение на доходите и повече приходи за държавния бюджет. Всички мерки са разчетени при спазване на Маастрийхските критерии за 3 % бюджетен дефицит. Вижте планът Юнкер. За съжаление няма нито една българска фирма с проект по него. Но планът Юнкер е именно начин, по който, чрез средства на отделните държави и частни средства, разбира се, да се стимулира икономиката. Това предлагаме и ние, само че на местно ниво. Държавата трябва да разбере, че не може единствено евросредствата и обществените поръчки, които раждат корупция и групи на интереси да са двигател на икономиката.
- Идеите Ви са в полза на младите и образовани български предприемачи. Но липсата на кадри е най-големият проблем, за българският бизнес. Как ще го решите?
- Съвместно с бизнеса предлагаме 5-10-годишен план,в който бизнесът да каже как да бъдат произвеждани тези кадри. И всичките тези кадри, които са нужни за българската икономика, ще се обучават безплатно в българските университети. Няма да плащат такса. Разбира се, че ще има и увеличена субсидия към тези университети от страна на държавата, но когато имаме нужда от електроинженери, от геодезисти, да се знае, че те са държавна поръчка.
- Но ако тези хора решат да се развиват извън България, как ще ги спрете?
- Ще дам пример с медицината. Всички сме притеснени кой ще ни лекува, добри ли са специалистите, притеснени сме дали има достатъчно акушерки, медицински сестри, защото те отиват в Англия, в Германия... Затова БСП предлага, когато един човек е обучен тук и държавата е инвестирала десетки хиляди левове в него, след неговото завършване и специализация, която трае между 7-8 и 10 години, 50 % от времето, за което държавата е платила, той да остане да работи тук. Тоест - 5 години. Някой ще каже: о, вие връщате комунистическите времена. Нищо подобно, ако той желае да напусне държавата и да отиде във Великобритания, нека си плати своето образование от първи курс до края на специализацията. След това е свободен и може да отиде където иска. Но когато ние плащаме за неговото образование, той да си събере багажа и отиде в Англия да лекува местните жители, аз не съм съгласен. Затова първо 5 години да работи в страната. Тази идея е валидна само за медицинското образование, защото трябва да спрем масовото „бягство" на лекари и хора с медицински професии навън.
- Социолозите дават почти равни резултати на БСП и ГЕРБ, наистина с шансове БСП да бъде първа политическа сила, но без възможност за самостоятелно управление. С каква коалиция и с какво мнозинство ще си осигурите изпълнението на всички тези промени?.
- За първи път БСП казва как ще постигне нещо. Но, за да бъде наистина реализирано, на нас ни трябва стабилно правителство. Моето лично мнение е, че следващото правителство задължително трябва да изкара своя мандат с оглед икономическото състояние на държавата.
- За стабилно правителство трябва стабилно парламентарно мнозинство, което да го подкрепя.
- В момента, образно казано, имаме равен мач. Надявам се БСП да е първата политическа сила, която да определи дали ще има правителство на малцинството, дали ще бъде коалиционно правителство. Но ако ние, политиците, мислим за българската държава, следващото правителство трябва да е стабилно, да има икономическа платформа, подкрепена от максимален брой народни представители, за да бъде реализирана. Бизнесът най-много се плаши от несигурността. Това се отразява веднага на трудещите се. Когато бизнесът има лоши очаквания, започва да съкращава работници. За нас е важно хората на труда да бъдат спокойни, да имат достойни доходи и да изхранват своите семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай