Проверявайте заведенията, но не пред гостите

Държавата да не реже клона, на който седи, казва Елена Иванова

Проверявайте заведенията, но не пред гостите | StandartNews.com

Елена Иванова е председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и инвеститор в комплекса. Пред "Стандарт" тя коментира може ли да реши акцията на вицепремиера Валери Симеонов в нощните клубове проблемите на Слънчев бряг или ще създаде нови.

-Г-жо Иванова, ще решат ли проблемите с шума в курортите такива акции като тази на вицепремиера Валери Симеонов в нощните заведения на Слънчев бряг?
- Това не е начинът. Нямаме нищо против проверките и си говорим това вече две години наред на различни срещу между бранша и властта. Нека има проверки и контрол, но те да не стават достояние на гостите. Тези проверки трябва да са дискретни. Защото в един момент шумът ще си продължи и заведенията ще си работят, но ще остане горчивият вкус в устата на гостите, че са били в съответните дискотеки. И тяхната реакция бе: "Ние няма да си тръгнем, защото сме си платили за доброто изкарване, за вход, за напитки и някой идва и ни разваля вечерта". Една такава акция няма обяснение. Хора от държавата, защо режете клона, на който стоите? Туризмът е бизнесът, който внася 15% от бюджета на нашата държава. Защо трябва да го съсипваме? Какво ще постигнете, като ни смачкате? Всички са на светло, постоянно и денонощно има проверки от НАП по заведенията. Има полиция, жандармерия. И никой от бизнеса не се сърди и не реагира. Много сме доволни. Защо сами без никакви други инциденти обаче сега си правим харакири?

- Как всъщност са избрани тези проверени заведения? Те ли пречат на най-много хора с шум нощем?
- Не знам как са избрани. Аз чух за "Оксижен" и за "Бедрум". В първото заведение никога не съм влизала. Но доколкото знам обикновено тази дискотека се посещава предимно от чужденци. Поне така съм чувала от колегите. Докато в "Бедрум" се събират предимно българи. Има и чужденци, но те не са много. Само че това заведение години наред е емблема на Слънчев бряг като част от "Какао Бийч". В същото време знаем, че българите идват специално за уикенда в Слънчев бряг, за да се повеселят. На плажа през деня, на дискотеки и барове вечер. И това е едно от заведенията, в които българите се събират. По време на проверката там е имало 2 000 човека. И те са свиркали и са скандирали. Приятно ли му е на политик да го освиркват и обиждат по такъв начин неговите избиратели? Това е неразумно.

- Държавата проверява тези заведения, но не е ли всъщност тази, която им е дала разрешителни за подобен род дейност на това място?
- Заведенията, за които става въпрос, са напълно законни като търговски обекти. Те имат всички разрешителни. Дали те са нарушили закона по отношение на шума може да каже единствено РЗИ. Аз не съм човекът, който може да го коментира. Но според мен и политиците не са тези хора. Има институции, които могат да го кажат, замервайки с реални уреди. Нямам идея дали е имало нарушение. Но не се прави по този начин със сигурност.

- Ако държавата иска да спре шума не трябва ли да измести тези заведения в специална зона извън курорта?
- Може да има по-завишени изисквания за шумоизолация например. Защото чарът на тези заведения е в това, че са на плажа. Тоест ако те се преместят в полето, вече няма да са атрактивни. Докато бар кроловете (организирани турове на заведения - бел.ред) със сигурност могат да се изведат на подобно място и да направят парти зона. Тук говорим за заведения, които са на плажа и в тях ходят, за да си правят бели партита, облечени плажно, яхтено. Атмосферата е съвсем различна и ако ги преместим от там няма да са същите. По отношение на шумоизолациите наистина държавата би могла да има някакви изисквания. Може да се направят предписания и ако не са спазени изискванията, заведенията да се затворят. Но не пред гостите в пика на сезона. Защото ние ще работим още един месец или 10 дни силно. И оттогава започва да спада заетостта и да затваряме един по един. Защо трябваше това да се прави сега, седмица преди края на пика на сезона? Повечето от тези заведения са обявили на 1-ви септември, т.е. след две седмици, закриване на сезона. Защо трябва да го правим това сега? С каква цел и какъв краен ефект? Ако РЗИ покажат наистина данни, че са превишили нивата на шум, нека ги затворят. Но защо трябва да го направят през нощта, когато вътре има 2000 души? Да ги затворят на сутринта. Има толкова по-интелигентни начини. Аз няма да защитавам незаконни действия където и да е из комплекса. Но като бизнес не мога да отрека, че разчитаме на тези месец или два да поработим, да изкараме някакви пари, като част от тях внасяме под формата на данъци. И ако някой реши да ни удари в този момент, това е нечовешко. Нека тогава да затворим Слънчев бряг щом е толкова черен, лош и няма нито едно хубаво нещо в него. И да си ходим всички от там.

- Всъщност славата на Слънчев бряг е именно като парти курорт. И е известен с нощния си живот. Трябваше ли там да е акцията?
- Нека държавата да каже - отсега нататък, господа в Слънчев бряг, вие ще сте курорт за пенсионери, с тихи алеи и градинки, няма да има нито едно заведение, затваряме всички търговски обекти, работете си хотелите на "ол инклузив". Нека да ни го кажат по този начин и ние ще се замислим дали не искаме да продадем този бизнес и да се махнем оттам. А който иска да го работи по този начин, може и да остане. Но не бива да се правят такива акции, гонейки туристите. Моите хотели са на 200 метра по права линия от едно от тези заведения. И са пълни догоре.

- Имате ли оплаквания от шума?
- Ние имаме оплаквания и от пъба, който работи до 12 часа, защото една баба искала да заспива в 9. Аз съм на 200 метра от там и се радвам, че съм близо до такава атракционна зона, защото имам гости, които идват за уикенда. Моите хотели са семейни. Пълни са със семейства с малки деца. И тези хора си живеят нормално, чувстват се добре в комплекса, нямат никакъв проблем. Нека да замерят данни и тогава да коментираме. Но не защото на някой му се е сторило шумно. И на мен ми се струва, че община Несебър инвестира в инфраструктура само в Несебър и Свети Влас, но нищо не мога да кажа. При това с моите пари като данъкоплатец. Но така ми се струва. И кметът може да излезе и да каже, че само така ми се струва, защото инфраструктура е включително пътя до Слънчев бряг и табелите, указващи пътя. И се оказва, че на мен само така ми се струва. Затова и сега относно шума трябва да видим реални цифри и тогава да коментираме. Но дайте да седнем на една маса държава, общини и бизнес. Това е интелигентният начин на решаване на някакви конфликти. Всичко останало хората го коментират като някакви лични изяви. И обществената нагласа в момента е срещу управляващите. И те трябва да разберат това. Бизнесът, дали добър или лош, могат да го смачкат.

- Трябва ли тогава държавата да приеме като свършен факт, че Слънчев бряг е парти курорт и да го рекламира като такъв? Или да положи усилия, за да промени имиджа му?
- Тя държавата не работи в посока да се спрат лошите публикации и изказвания за Слънчев бряг. А курортът, напук на всичко, се пръска по шевовете и е пълен догоре. А вместо това се правят някакви акции. Солови или не - не знам. Слънчев бряг е достатъчно добре позициониран на пазара като комплекс, който е достатъчно голям и в него има място както за дневни, така и за нощни атракции. Има място за младите, за семейства и за възрастни хора. И в момента всички сме под едни покрив. И всички съжителстваме прекрасно. Така че нека държавата да си гледа приходите от този бизнес и това е. А не да се ходи след оплакванията на 10 бабички от Несебър и Влас. Ние сме инвеститори в този курорт. Нека помислим и за бизнеса. Да видим колко хора идват в този курорт, какви пари се изкарват и колко от тях влизат в държавата. През миналата година сме признати от НАП, че сме курортът с най- голям ръст на приходите за държавата. Какво повече от това.

- През това лято очаквате ли още веднъж рекорден ръст?
- Вчера говорих с колеги и хотелите отчитат средно 5-7% ръст на туристите на този етап. Работим много добре, спокойно е. Защо както е тихо и спокойно се хвърли тази бомба? За мен това е самоубийство. Ние си убиваме кравата, която дава млякото.
- Според други вицепремиерът Симеонов е единственият, който се решава да се бори срещу нарушенията в туризма. По негова инициатива се премахват и сергиите в курорта, за което браншът настояваше от години.
- Аз няма да застана срещу Валери Симеонов или срещу един политик, който е тръгнал да работи за бизнеса. И проправя пътя така, че реалният, сериозният бизнес да изкара повече пари и да внесе повече в тази държава. Напротив, ще застана винаги зад него. Но акция, която е показна и се прави пред 2000 човека, които скандират и го обиждат.. На мен не ми е приятно да слушам тези думи, без да имам нещо общо с Валери Симеонов.

- Как ще реагират посетителите на тези заведения? Ще се откажат заради акциите или ще ги посещават, въпреки тях?
- Хората, след като са показали реакцията си и са скандирали такива думи срещу вицепремиера, през следващата седмица отново ще дойдат в тази дискотека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай