С Джулая започва горещото лято

С Джулая започва горещото лято | StandartNews.com

Не се очакват убийствени жеги, нито страшни градушки и наводнения, казва климатологът проф. Георги Рачев

 

- Проф. Рачев, библейски потоп с циклон с хубавото гръцко наименование "Нефели" безмилостно удари гръцкия полуостров Халкидики, но като че ли, за наша радост, нас ни подмина. Така ли е?
- Валежите, специално в България, слава на Бога, бяха намалени от световните метеорологични центрове и тези количества, които вчера бяха измерени на места - над 50-60 литра на квадратен метър, особено в Югоизточна България, паднаха в продължение на няколко десетки часа. Не се случи този библейски потоп, който обхвана само 1/3 от София преди няколко дни, но пък предизвика наводнения, защото в София паднаха 30-40 л на квадратен метър за половин-един час. Нивото на реките е в рамките на нормалното и ако изключим няколкото села в района на Ивайловград, до момента няма съществени сигнали за проблеми в България. Гърция е особена като територия и за да се случи едно наводнение, освен валежа, огромно влияние оказва релефът. Халкидики е на високо, но е непосредствено над морето и дъждът образува вълна, която тече от планината към морето - това няма спиране. Там и по-малко количество валежи води до бедствие. Хубавото е, че няма загинали. Миналата година в Каламата имаше удавени хора. Но ние трябва да се научим да живеем с природата и тя ни показва къде трябва да приложим нашите възможности - да не паркираме колите си в деретата, които веднъж
на 20 години преливат и се превръщат в убийствени реки. Още повече, че за този циклон се говореше поне три дни преди първата му проява.
- Докога ще продължи дъждовното време?
- Валежите са съществени, но ще бъдат сравнително равномерно разпределени във времето, което няма да доведе до формирането до много високи речни вълни и прииждания. Сега някоя река може да излезе от коритото, някой канал да прелее, в някой град шахтите да са затлачени и улиците да се превърнат в реки. Моята прогноза е, че няма да има съществени поражения. Ще натрупа много вода. В някои райони валежите от вторник до петък включително ще надминат 100 литра сумарно за всичките дни, което не е нещо ненормално. Юни е най-валежният месец.
- Но и месецът с най-много градушки.
- Да, вярно е, че тази година градушките са малко повече от климатичната норма, но те винаги са с много малък обем. Дори за Гърция тези апокалиптични прогнози за 129 литра в района на Лариса, на Катерини Паралия, не се сбъднаха. Валежите удариха само Халкидики. Нищо чудно на някои места в България валежът да е доста символичен, например в София. В столицата е мрачно и влажно като през октомври.
- С какво време ще посрещнем Джулая на морския бряг?
- Ще е хубав Джулаят. На 1 юли се очертава хубаво време. Да се надяваме, че няма да има тази специфична ниска облачност и слънцето директно ще се покаже от вълните на морето. Оттогава започва минимум едноседмичен период на хубаво и топло време.
- Стреснат от тези аномалии, човек си задава въпроса - възможно ли е оттук-нататък всяка година да се страхуваш да прогнозираш отпуска за море през юни, защото може да не стигнеш на плажа?
- Докато децата ми бяха малки, ходехме на къмпинг "Градина" в края на юни. В продължение на 20 г. няколко пъти ме е валял силен дъжд, на 5-6 години веднъж, но то е било за ден- два. Такова, каквото е сега, се случва на рядко. Непредвидимо беше това нещо, нетипично за лятото. Това е зимна синоптична обстановка, а за лятото да се задържи повече от два дни е много рядко срещано явление, но както виждате - случва се.
- Да стягаме ли куфарите за море през юли?
- Да. Още от неделя обещавам горещо и слънчево време по морето цяла седмица. Юли започва с много топлина, температурите по морето ще бъдат от порядъка на 25-26 градуса на въздуха, ще се повиши и температурата на морската вода, ще бъде над 23-24 градуса. Юли и август се очертават с нормални температури. Средномесечните са 23 градуса в Западна България, до 25-26 градуса в низините. Над Западна България нормални и малко по-високи от нормалните валежи, а в Източна България - нормални валежи и малко по-ниски от нормалните. Август ще бъде сравнително сух и топъл.
- Очакват ли се екстремни горещини - убийствени продължителни жеги като през 2012 г.?
- През 2012 г. България беше изпепелена от жега. В София, която минава като относително студен и неприветлив град, тогава имаше периоди, когато сутрин минималната температура беше над 20 градуса. Това лято няма основание да се очакват убийствени жеги. Ще имаме температури от 35 градуса, нищо чудно да се доближим и до 40 градуса, това е нормално, но в никакъв случай те няма да продължат седмица или десет дни, ще бъдат в рамките на няколко последователни денонощия.

- Ще става ли през септември за море?
- Отсега дългосрочната прогноза го дава като нормален месец - топъл, богат на много слънце.
- Подвиг ли е да се усмихнеш въпреки времето?
- Ще цитирам думите на Апостола, който е казал за друго, но много важи за нашето самочувствие: "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме". Трябва да се научим да живеем в унисон и в хармония с времето, да го възприемаме такова, каквото е. Не случайно в това време през последните 5-6 г. България произвежда рекордни количества пшеница, царевица, слънчоглед. Ние сме абсолютни първенци по производството на слънчоглед на глава от населението. Имаме и лозя, и овощни градини. Ние се връщаме към онзи период, в който България беше една чудесна градина. Не може да има само и единствено слънце. Ще има и моменти през лятото, когато ще бъде малко по-хладно, ще има дъжд. До края на юни ще има възможност за някоя градушка, но това не е съществено.
- В работата си използвате ли народните мъдрости за предсказване на времето?
- Отнасям се с много топлина и усмивка към тези неща, но те важат за един друг период от климатичната история на България. Да не забравяме, че единственият празник, който не е сменян, е Гергьовден и никой лозар не може и да си помисли да си зарязва лозата на 1 февруари, резитбата започва на 14 февруари. Климатът и климатичните условия в началото на миналия век са били едно, сега нещата са коренно различни и пренасяйки автоматично онова време и онези природни мъдрости днес, практически те не важат. Дългогодишното натрупване на знания често пъти води до малко смешни ситуации. Веднага ще ви кажа една. Ако цъфне ябълка в Кюстендил, това дали ще бъде признак на топло и сухо лято? Ами ако в Дупница не цъфне ябълка, а климатът е еднакъв и времето е еднакво и за Кюстендил, и за Дупница. Тези феномоменти от развитието на едно растение не са прогностични. Те са следствие на сухото лято - в края на есента, поради овлажнение, ябълката, сливата или черешата бърза да компенсира това, което е загубила. Това е постфактум на изминалото време, а не предикат на бъдещо време.
- Защо в България хората обръщат толкова голямо внимание на времето?
- Навсякъде е така. Преди 25 г. на мен основната ми мисъл беше да намеря хляб и да купя мляко. След това забогатяхме и хората започнаха да обръщат внимание на качеството си на живот. Не само от времето се интересуват, а и от качеството на въздуха, на храната, на водата. Станахме по-богати, имаме 2 милиона автомобила повече. И когато на човека насъщният му е в кърпа вързан, той започва да гледа: не може ли хлябът да бъде с два вида брашна, да бъде с няколко вида семена, да ям по-малко, но по-качествено. Навсякъде по света хората обръщат внимание и на качествата си на живот - какво ще бъде времето, кога да планират отпуската си. Тази чувствителност ще се увеличава все повече, защото времето пряко влияе върху нашата стопанска дейност.
- Когато вие решите да си вземете отпуск, съобразявате ли се с времето?
- Разбира се. Но моята работа е такава и в туризма, и като климатолог, че когато почивам, съм на работа и когато съм на работа, почивам. Но при всички положения, на нашето море е по-хубаво да отидеш през август, отколкото през февруари. Тогава мога да отида на кални бани, на спа-процедури, но на закрито.
- Близките ви и комшиите допитват ли се до вас какво ще е времето?
- Все повече и повече. Станал съм като някоя врачка и непрекъснато ме питат какво ще бъде времето. А аз винаги питам - къде и кога, защото не знам кой къде ще ходи на море и кога ще почива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай