С избора на Герджиков Радев заложи на баланса

Служебният кабинет може да управлява доста по-дълго от очакваното, прогнозира Борислав Великов

С избора на Герджиков  Радев заложи на баланса | StandartNews.com

Що за човек е служебният премиер проф. Огнян Герджиков, ще се справи ли с отговорността да подготви държавата за извънредни избори, доколко е изненадващ изборът на президента ? "Стандарт" потърси мнението на Борислав Великов, който е неразделен приятел на новия министър-председател от дете. Двамата съученици и досега пеят "Многая лета" на рождените си дни и играят тенис като тандем по любителските турнири. Приятелите бяха сред видните фигури в НДСВ, а Великов наследи Герджиков като шеф на парламента през 2005 г. Когато името на Герджиков се завъртя като вариант за кандидат-президент на Реформаторите Великов заяви за своя приятел, че той е "национален капитал".

 

- Г-н Великов, вие познавате отлично проф. Огнян Герджиков. На тези, които се чудят какъв премиер ще имаме какво може да кажете?
- Това е един достоен човек, с високи морални и делови качества, великолепен специалист в областта на правото, човек с уравновесен и добър характер, който може да води без да налага своя своето мнение по командно –административен път, а по силата на убежденията, на на диалога. Проф. Герджиков създава ведро настороение, творческа атмосфера за работа навсякъде, където е бил. Смятам, че това е много полезен ход на президента Румен Радев за България. Мога да го поздравя за този избор. Пожелавам успех на проф. Герджиков. Лично за него това ще бъде период на напрежение, но той е човек на честта, както ми се струва и президентът Радев. И се надявам служебното правителство да свърши много работа не само за подготовката на изборите, но и за председателството на Европейския съюз. Както и да няма забавяние по еврофондовете и държавната машина да работи нормално. Ако трябва да се чисти страната от преспите, нека да се чисти. Ако трябва да се вземат други оперативни мерки –да се правят, но държавата трябва да работи.
- Наследихте Герджиков като шеф на парламента. Имаше ли в него обида, когато беше свален предсрочно по искане на опозицията, включително и на БСП ?
- Преживя го трудно, защото е горд и достоен човек. Важното е, че заслужи уважението на всички партии с поведението си.
- Появиха се много оценки в публичното пространство, че царистите се завръщат на власт с тяхната формула - баланс.
- Да, Герджиков е един нормален политик в най-добрия смисъл на думата. И като интелигентност и като експертност, и като настроение за работа. Той е много добър избор и тези, които са заложили на него имат основание. Що се отнася до царистите е малко дисктусионно. Да, вярно е че неговият по-забележим старт в политиката беше през 2001 година заедно със Симеон Втори, но аз мисля че проф. Герджиков свети отдавна със своя собствена светлина и няма нужда от такава, озарена от царя. Симеон Втори също е достойна за уважение политическа фигура, но не бива да се смесват нещата. Проф. Герджиков е представител на едно центристко политическо поведение, той е балансиран политик, който винаги може да отстоява правотата на своето мнение.
- Вие сте човек с голям политически опит – как оценявате президента Радев на старта и в бъдеще?
- Искам да подчертая, че по време на президентската кампания бяхме политически противници. Ние от Реформаторския блок гласувахме за десния кандидат г-жа Цецка Цачева. Но откато беше избран г-н Румен Радев вече е президент на всички българи. А и личното ми впечатление от него, колкото и да е бегло, е добро. Така че смятам, че можем спокойно да му гласуваме и 100 дни и дори повече за да му дадем шанс. Имам чувството, че той много бързо се развива за малкото време, откакто е в политиката. Сигурен съм, че ще бъде един достоен президент.
- Казахте президент на всички българи. Това не е ли фаталната карма на всеки държавен глава у нас. Идва на власт, казва сакралните думи и партията, която го е издигнала, се отрича от него.
- Не е лесно, но не е химера да бъдеш надпартиен президент. Всички предишни президенти се стремяха към това. Ама всички загубиха – Желев, Стоянов, Първанов, Плевнелиев. В момента, който всеки от тях каза: "Аз съм президент на всички българи", той остана самотен. В случая с Румен Радев нямаме пряко издигане от една партия, имаме само подкрепа, което дава на президента повече свобода. Нека му пожелаем да се развие като политик. Аз лично съм оптимист, че ще успее.
- Все пак възможно ли е бъдеш президент на всички българи ?
- Възможно е. Но не е лесно. Нека да бъдем оптимисти в конкретния случай.
- Добре, но какво трябва и какво не служебният кабинет?
- Служебният кабинет трябва да осигури на първо място нормалното провеждане на предсрочнитеи избори. Но не забравяйте, че това правителство може да управлява доста повече от двата месеца, които му дават. Аз лично се надявам, че програмата за подпомагане на Северозападния регион – Монтана, Видин, Враца, която е готова, ще може да бъде подкрепена бюджетно. Ето на това се надявам на това правителство, нищо че е служебно. То може за го направи.
- БСП също предлага много амбизиозна програма – фонд „Индустрия" за западналите краища, който да вкара 500 млн. лева там.
- Колегите от БСП вероятно имат предвид да го направят, когато дойдат на власт. А това не е никак сигурно. Така че нека бъдем реалисти. Докато за нашата програма аз се надявам, че е възможно служебното правителство на проф. Герджиков, съгласувано с президента Радев, да я приеме в рамките на този мандат.
- Всички социолизи дават близък резултат на ГЕРБ и БСП за вота на 26 март и съответно родилни мъки за сформиране на правителство. Това означава ли според вас, че служебният кабинет ще полчи извънредна тежест ?
– Такъв риск безспорно има. Но аз смятам, че десните и десноцентристките сили, включително и Реформаторският блок, ще бъдат в следващия парламент и така ще може да се състави едно стабилно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай