Само в "Стандарт"! Бозуков: Имам вече визия за шеф на фонд “Земеделие”

Само в "Стандарт"! Бозуков: Имам вече визия за шеф на фонд “Земеделие” | StandartNews.com

Субсидиите в земеделието трябва да се разпределят по-справедливо

Не съм отменял класиране на общински проекти, ще проверим всички жалби на кметове, казва проф. Христо Бозуков

- Проф. Бозуков, днес /б. ред. вчера/ някои медии публикуваха информация, че искате да дадете рамо на червени общини, като отмените класирането по общинска мярка по ПРСР. Целта била да се нанесе удар по кметове от други партии. Според бившия зам.-председател на земеделската комисия в 43-тото Народно събрание Светла Бъчварова от БСП, при последния прием за общинска инфраструктура първоначално е имало едни критерии, по които общините са си подготвили и подали проектите и са получили съответните точки. После обаче критериите необяснимо са се сменили, поради което точките на много общини са орязани и техните проекти не са се класирали. Има подадени над 90 жалби в министерството, на които вече месец и половина никой не е отговорил. Как ще коментирате ситуацията?

- Става въпрос за сменяне на указанията по изготвянето на проектите. И поради това, че не са спазени указанията, има някакво разминаване. За да разберем дали са основателни или не възраженията на тези 90 кмета, те трябва да бъдат разгледани, за което е създадена комисия. Излезе невярна информация, че аз съм отменил ранкинга. И вероятно причината е да се създава напрежение сред тези, които са одобрени, и да се противопоставят одобрените на неодобрените. Категорично заявявам, че аз не съм отменял класирането. Мога като управляващ орган да се обърна към Държавен фонд "Земеделие", да поискам да бъдат разгледани тези възражения и да се прецени дали са основателни, или не. Което ще направим, защото и законът ни задължава. Сега проблемът е, че ако някои от тези 90 общини са с основателни възражения, може би ще трябва да се търсят допълнителни средства за проектите им. Но аз предполагам, че може да се реши този проблем.

- Стотина тютюнопроизводители от Пиринския край се оплакаха, че гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис" не се е разплатила за тютюна, а кметовете поискаха спешна среща с Вас, за да Ви молят за помощ. Какво може да се направи?

- Запознат съм с проблема, имах среща с председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, който ме информира. Но това е регулярно, всяка година се получава забавяне и може да се каже, че е от почти едни и същи фирми. Най-фрапиращият случай е с една фирма, на която й беше отнет лицензът веднъж, защото забавя плащания. Те обаче не си взеха поука и продължават по същия начин. От фирмите, които изкупуват, половината коректно са се разплатили с тютюнопроизводителите. Има 4-5 фирми, които са забавили плащанията. Но сред тях има такива, които са се договорили с производителите предварително, че ще има забавяне на плащанията. Производителите са се съгласили, имат договор, съответно няма проблем. Но аз смятам да извикам една конкретна фирма и да им дам срок да се разплатят, иначе ще им бъде отнет лицензът.

- Още от първия ден, откакто заехте поста на земеделски министър, искат от вас да решавате на пожар проблеми на различни браншове. Първо Ви посрещнаха млекарите със своите искания, после - производители на черупкови плодове. Смятате ли, че субсидиите се разпределят справедливо между браншовете в земеделието?

- Смятам, че се прави всичко възможно да се разпределят справедливо, но доколко това се случва - трябва да бъде проверено. Тук проблемът е, че не знам доколко правилно е преценено кои отрасли да бъдат привилегировани, на кои да им дават точки, за да бъдат субсидирани. Аз смятам, че тези, които в момента са посочени като привилегировани, са правилно оценени, но трябва да се помисли дали тези, които не са посочени, нямат основание и те да бъдат привилегировани. Защото, изслушвайки представителите на различните браншови организации, аз считам за резонни и основателни становищата им. Но затова трябва сериозно да се помисли и да се преценят нещата, не знам дали аз мога да свърша това в рамките на мандата на служебния кабинет.

- Въпросът е принципен. Не би ли трябвало да има периоди, в които да се подпомагат приоритетно едни браншове, а после други?

- Това е работа на парче, която няма да доведе до добър резултат. За да се стабилизира едно производство, то трябва стабилно да бъде подпомагано. Ако една година се подпомага, а на втората - не, това няма да даде желания ефект. Въпросът е да се намери механизъм, според който най-справедливо да бъдат разпределяни субсидиите. Очаква се, че новата Обща селскостопанска политика ще се опита да постигне това справедливото разпределение.

- Според Вас кои трябва да бъдат водещите отрасли в българското земеделие?

- Всички, ние сме земеделска страна. Сериозно трябва да се прецени - не от един човек, не само от министерството, но да се направи обществено обсъждане, да се прецени икономически кои са най-важните отрасли. За да не бъдат ощетени някои, както се случи например с памукопроизводителите - почти беше затрит този отрасъл. И сега, благодарение на средствата, които се дават, той отново се възражда и то бързо.

- Бихте ли представили Вашите заместник-министри.

- Това са хора от академичните среди и нашата амбиция е да покажем, че академичната общност е не само теоретически подготвена, но може да се справи и с практически предизвикателства. И смятам, че хората, които сме подбрали, могат да направят това. В министерството сме направили един миниинститут - трима професори и един доцент. Доц. д-р Светла Янчева досега беше заместник-ректор на Аграрния университет в Пловдив, отговаряше за международните програми и сътрудничества - тя ще отговаря за европейските програми, за ПСРС. Проф. Иван Палигоров от Лесотехническия университет е известен учен, познат на бранша, председател на Съюза на лесовъдите. Професор Георги Желязков Георгиев е от Тракийския университет в Стара Загора е завършил зооинженерство, специализирал планиране и икономика, той ще се занимава със секторите животновъдство, растениевъдство, с производствата.

- Какви са приоритетите ви като екип в служебния кабинет?

- Основното е да продължи без сътресения работата в сектора. Да работят програмите, да вървят нещата така, както са планирани от земеделските производители. И с каквото можем - да помогнем на производителите, да запазим българското.

- Още една гореща тема е фонд "Земеделие". Вече има заместник-министри във ведомствата, които според Устройствения правилник влизат в Управителния съвет на фонда. Кога ще се свиква УС, който трябва да освободи Румен Порожанов, чиято оставка поискахте?

- Изпратили сме писма до съответните министерства, които трябва да присъстват със заместник-министри в УС. Очакваме до края на тази седмица да имаме предложени хора. След като се конструира УС, ще поискаме одобрение от министър-председателя.

- Със сигурност вече имате имена, които се спрягат като кандидатури за шеф на ДФЗ?

- Да, имам определена визия, но ще се въздържа от имена, докато това не се случи.

- Направихте ли проверки в другите агенции към земеделското министерство - за храните и за горите?

- Проверките тепърва започват, ресорните зам.-министри ще организират нещата. Аз съм казал в кои насоки да правят проверки и очаквам следващата седмица резултати.

- Ще има ли смени на шефове на агенции?

- Предполагам, че ще се налага в зависимост от преценката дали съответните ръководители към момента си вършат работата, или не.

- Овладяна ли е заразата от птичи грип, с която се бори БАБХ?

- По информация от изпълнителния директор на БАБХ - д-р Дамян Илиев, ситуацията е овладяна, около 450 000 птици са унищожени, няма нови огнища. Но все пак ситуацията е сложна и за да не се повтаря този случай, ще се наложи промяна в закона. Защото главният проблем идва от патиците, които се внасят от Унгария и други страни и се отглеждат на открито. Тези птици са толерантни към вируса, преживяват го, но остават носители на заразата. И като се отглеждат на открито, те могат да я пренасят. Трябва чрез наредба да не се позволява отглеждането на открито.

- В петък бяха преведени 128 млн. лева по директните плащания на производителите. Кога предстои следващият транш?

- Плащанията са по график, следващите са в края на февруари - началото на март. Тези 128 млн. лв., разплатени в петък, не бяха изплатени миналата година поради установени нередности. След като всичко е проверено и изчистено, средствата бяха преведени на около 10 000 бенефициента.

- Има ли проблеми с плащания по агроекология?

- Колегите директори на дирекции ме уверяват, че такива проблеми няма. Има един малък недостиг по мярката за агроекология, който е от 2 млн. лева. Но не е проблем сумата да бъде набавена. Направили сме писмено запитване до фонд "Земеделие", за да дадат отговор за това разминаване.

- Днес /б.ред. вчера/ заминавате за Талин, какви срещи имате там?

- Това е среща на триото на министрите на земеделието от страните, на които предстои да председателстват ЕС. Първо Естония ще вземе председателството, след това е България и последна е Австрия. Трябва да уточним някои въпроси за новата Обща селскостопанска политика и това, което преди малко споменах - за по-справедливото разпределение на средства. Има направено предложение от Естония да поеме председателството на координационната работна група в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ за схеми за семена. Вече има такъв случай - Малта е делегирала председателството на тази работна група на Нидерландия. Но ние смятаме, че България има капацитета да се справи и нямаме намерение да отстъпваме това председателство. Знаете, че Институтът по растителни генетични ресурси в Садово разполага с най-голямата генбанка на Балканите, а може би и в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай