Служебният кабинет да назначи еврокомисар

При Огнян Герджиков в държавата ще има ред и спокойствие, прогнозира бившият вицепремиер Николай Василев

Служебният кабинет да назначи еврокомисар | StandartNews.com

- Господин Василев, вие познавате добре професор Огнян Герджиков. Изненада ли ви неговото назначение за служебен премиер и това, че се съгласи да поеме този пост?

- Не съм толкова изненадан, защото неговото име от 10-15 дни се върти като основен вариант за министър-председател. Публиката постепенно беше подготвена и коментарите за назначението му почти на сто процента са положителни. Познавам много добре професор Герджиков и с няколко думи мога да го охарактеризирам по следния начин: той е достоен и сериозен човек, изключително почтен, много добре подготвен като държавник и юрист, с голям обществен авторитет. Много е духовит, певец, танцьор, много приятен като човек. За разлика от повечето хора, които са били много години в политиката, е с доста неопетнен образ.

- Неслучайно е харесван от всички спектри на политическото пространство...
- Да, абсолютно. Ще припомня, че миналото лято и червени, и сини го искаха за кандидат-президент.

- Описвате го като доста балансиран човек. Какво очаквате от него като служебен премиер?
- Бих разделил задачите на служебното правителство на две. Едните са рутинните – да стои на кормилото на държавата в продължение на няколко месеца, да организира изборите. Тези неща са ясни. Дори почти нищо да не прави това правителство, стига в държавата да има спокойствие, да няма големи скандали и провали и да се организират нормални и легитимни избори, това е добре и се очаква от всички. Вторият тип задачи ще зависи от самото правителство и от президента, който го назначава – дали те имат амбиции за нещо повече. Аз лично смятам, че трябва да имат такива амбиции.

- В каква насока да са тези амбиции?
- Във всички посоки. Във всеки един сектор, взет поотделно, могат да се направят много неща за няколко месеца. Вярно е, че няма законодателна инициатива. В същото време обаче всяко служебно правителство разполага с комфорта да няма опозиция, да няма парламент и парламентарен контрол. Т.е. служебното правителство може експертно, технократски и оперативно да свърши много работа без някой да му пречи. Докато другите се занимават с избори, то може да върши работа. Мога да дам примери: служебното правителство може да назначи български еврокомисар. Не знам защо България толкова месеци е без еврокомисар и не знам какво ще спечели, ако още пет месеца стои без такъв, но кабинетът може да назначи на тази позиция достоен българин, признат по света. Втори пример – в Министерството на финансите. Тук имам към кабинета едно основно пожелание – да оставят след три месеца бюджета с много голям излишък. Това означава две неща: подобрена данъчна събираемост и намаляване на излишните държавни разходи.

- Служебният кабинет обаче може да отнесе много критики, че не е негова работа да назначава еврокомисар, тъй като няма парламент и мнозинство, което да го е излъчило...
- Няма нищо лошо една безспорна и консенсусна личност да бъде избрана в консултации с големите политически сили, които да одобрят тази кандидатура. От есента знаем, че Кристалина Георгиева няма да е еврокомисар, тогава имаше и парламент, и правителство, които можеха да й изберат наследник. Никой не разбра защо това не се случи.

- Коя би могла да е тази консенсусна фигура?
- Не е моя работа да предлагам. Единият вариант е правителството да си скрие главата в пясъка и да казва, че няма правомощия и да не прави нищо. Както с нищо конкретно по ресори не запомнихме предните две служебни правителства. Докато кабинетът на Стефан Софиянски беше емблематичен – подаде молбата ни за членство в НАТО, подготви валутния борд и големите реформи в страната. Това правителство беше реално предмостие към следващия реформаторски кабинет.

- За някои обаче липсата на парламент може да е нож с две остриета...
- Ако някой не иска да работи и няма визия за страната, има прекрасно оправдание – няма парламент, не сме избрани. Това е базовият вариант, защото през последните години така се получава. Предишните служебни правителства в някои сфери не бяха лоши, но по ресори не се запомниха с нищо интересно. Да ми кажете коя реформа е била проведена от някое от тези правителства? А би могло. Във всеки ресор всеки министър от настоящето служебно правителство би могъл да си определи няколко много краткосрочни приоритета, които да бъдат завършени в рамките на три месеца. Например, ако някой реши да ремонтира детски градини при необходимост или пък да реши да работи с регулаторите в някои сектори, за да направят промени, да модернизират. Или някой може да реши да организира голяма международна инвестиция. Ако предното правителство не беше отложило сроковете за концесионирането на Летище София, това сега можеше да бъде довършено. Някой може да реши да оправи цялата маркировка на пътищата в страната – три месеца са достатъчни за това. Някой може да реши да изчисти Летище София – това може да се направи и без парламент, зависи от волята на министъра. Пожелателният списък може да бъде безкраен.

- Вие лично смятате ли, че служебното правителство ще работи така, че да хвърли мост към редовния кабинет?
- Казах вече, че има два варианта – правителство в стил „автопилот" или правителство, което ще иска да ускори процесите в страната и да извърши някаква частична модернизация. Рано е да се каже как ще действа кабинетът. Аз смятам, че той трябва да си постави по-амбициозни цели.

- Смятате ли, че професор Герджиков е забравил вече, че беше свален като председател на НС от тогавашната опозиция, част от която беше и БСП?
- Присъствах на събитията в парламента през февруари 2005 г. и никога през живота си не съм виждал такова нещо. Хората, които го свалиха, след това се изправиха на крака и дълго му ръкопляскаха. Всеки един от тях е убеден, че той беше изключително добър председател на НС и че всичко беше конюнктура. Целите на онези събития бяха други, свалянето тъкмо на Огнян Герджиков беше случайно съвпадение. Той беше махнат като част от плана за евентуално сваляне на правителството.

- Как оценявате присъствието на „царски" хора в този кабинет?
- Кабинетът е доста шарен и в него има всякакви хора. През последните 15 години няколко политически сили бяха на власт. Едни от най-добрите времена в новата история на България са свързани с годините, когато в парламента беше и НДСВ. Няма нищо учудващо в това, че някои общопризнати и добри кадри от това време се използват и днес. Още повече, че сега НДСВ не се бори за първа политическа сила, така че няма конкретна интрига или конкуренция. По-скоро е признание към съответните личности.

- Смятате ли, че Ради Найденов, който беше началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски, ще държи евроатлантическия курс на България непоклатим?
- Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната в периода, когато ни приемаха в НАТО, бил е шеф на кабинета на премиера, който ни вкара в НАТО и подготви влизането ни в ЕС, бил е посланик в Австрия и Германия и изобщо нямам никакви съмнения, че е ориентиран към ЕС и НАТО.

- Какъв президент очаквате да бъде Румен Радев, ако се съди по първите му стъпки по съставянето на служебно правителство?
- Не само по отношение на съставянето на този служебен кабинет, а по принцип мога да кажа, че дори хората, които не са гласували за него, са по-скоро приятно изненадани от неговото спокойствие и балансираност. Според мен той взима правилни и отговорни решения засега. Не залитна в нито една посока, в която можеше да се очаква, че ще го направи.

- И накрая – какво е вашето лично пожелание към професор Огнян Герджиков?
- На първо време да се справи с рутинните задачи на един служебен кабинет, в което нямам никакво съмнение. В държавата ще има ред и спокойствие и изборите ще бъдат организирани нормално. Пожеланието ми е да има сили и амбиции заедно с целия си екип да направи малко повече от това, за да остане в историята с по-забележителни резултати. Има какво да се направи. Например, може да положи специални усилия начинът на провеждане на обществени поръчки в този период да бъде много по-прозрачен и по-достоен от минали години. За да не се излагаме с това, че сме на 75-о място в света по корупция, от което мен лично много ме е срам. Когато Огнян Герджиков беше председател на НС и нашият екип беше в Министерския съвет, България изобщо не беше най-корумпираната държава в ЕС, имаше поне 7-8 европейски държави след нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай