Търговци надуват цените преди големи намаления

Търговци надуват цените преди големи намаления | StandartNews.com

Слагат бомбастични анонси, че цените на всички стоки са свалени, а с дребен шрифт отбелязват, че има изключения, казва Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов е роден на 31 юли 1975 г. в Плевен. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски". Има специализации и допълнителна квалификация, сред които в областта на управлението на системи за осигуряване на информационната сигурност и в областта на корпоративните финанси и счетоводните стандарти. Работил е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и др.
Председател е на Комисията за защита на потребителите от 27 март 2015 г.

- Какви са основните ползи от събития като дискусията "Да! На българските храни", която организира в. "Стандарт"?
- Всяка подобна изява, която привлича вниманието на хората, и то от различни ъгли - на производители, на търговци, на потребители, на браншови организации - може да се адмирира като полезна. Още повече, че тук наистина става въпрос за едно промотиране на родното, на българското. Особено когато такова събитие се организира от авторитетна медия, това е възможност публичният ефект да е много по-силен, много по-сериозен. Сигурен съм, че е отекнало достатъчно добре в публичното пространство и то със съвсем позитивното послание – да даваме приоритет на родното производство, на хората, които са намерили сили и способности в нелеки времена да се посветят и да вложат цялата си енергия и усилия да произвеждат тук, в България.
- За какво главно ще следи Комисията за защита на потребителите по време на коледните празници? Какви са основните нарушения по това време на годината?
- Ние доста внимателно следим пазара, но в края на годината трябва да сме максимално концентрирани. Всички пазаруват, емоциите понякога надделяват над разума и това създава повече рискове потребителите да станат жертви на нелоялни практики. Когато говорим за търговията, за пазаруването, нашите екипи присъстват в тръговските обекти, навсякъде, където има анонси за промоции и за намаления. На тези временни коледни базари, които са в централните точки на по-големите градове - също, тъй като това са временни обекти, има рискове някои търговци да подходят недобросъвестно и впоследствие потребителите да не успеят да защитят правата си, ако са били по някакъв начин засеганти. Присъстваме и в онлайн пространството, защото в последните години българските потребители пазаруват доста в интернет. И сега търсят подаръци, стоки за бита, които обикновено по това време на годината се купуват. Следим информацията да бъде поднесена коректно, да няма заблуждаващи практики по отношение на цени, на допълнителни разходи, с които обикновено е свързано пазаруването в интернет, като доставка и т.н. С настъпването на активния туристически сезон, ще контролираме и качеството на туристическия продукт с проверки в хотели, в заведения в големите курорти, както и ски зоните дали са с правилно обозначение съгласно новата действаща наредба за ски пистите. Ще разкрием и нашите традиционни приемни в големите курорти, където хората ще могат да ни намерят лесно и бързо да подадат сигнал, ако има някакво нарушение или пък да получат консултация. Защото през изминалите периоди сме забелязали точно такава тенденция – че в тези приемни хората много често се обръщат към нас и за консултация.
На база проверките ни в т.нар. кампания "Черен петък" попаднахме на някои специфични за такъв период нарушения, които могат да се проявят и в хода на коледните празници. В тръговската мрежа – бомбастични анонси на витрините, че всички стоки са с голям процент намаление, а някъде с много дребен шрифт се отбелязва, че всъщност има изключения и понякога тези изключения могат да бъдат за групи стоки, които са съществен асортимент. В по-малките търговски обекти, когато пак има намалени стоки или такива в промоция, не се посочва старата цена, което затруднява потребителя да прецени дали наистина е налице такова намаление и в какъв процент се изразява. В интернет, където също внимателно следим, покрай „Черния петък" имаше случаи, при които търговецът непосредствено преди началото на кампанията вдига цената за ден-два и след това от тази цена прави някаква „отстъпка". Дори може да се стигне до там, че намалената цена е по-висока, отколкото стоката се е продавала преди 2-3 седмици. Тези хитринки допускам, че е възможно да се опитат да ги проявяват и в идните дни, затова съветвам потребителите да правят съпоставки на различен тип портали или магазини за сходни стоки. И тогава човек може много лесно да се ориентира дали действително е попаднал на изгодно предложение.
- Спокоен зимен сезон ли очаквате по куротите?
- Надявам се, че хората ще бъдат активни и това ще доведе до там, че в повече случаи да се препятства извършването на нарушения. Не искам сезонът да е спокоен за КЗП, искам да бъдем търсени, включително и като орган, който може да информира, който може да консултира, за да има колкото се може по-малко неприятности, свързани с изкарването на зимната почивка. Но ние ще прегрупираме силите си в съответните места, където има повече хора, за да е известно на търговците как те трябва да спазват правилата и как не най-същественото е това да се установяват нарушения и да се санкционират. Трябва да знаят, че ако бъдат коректни към своите клиенти, те отново ще ги посетят. Готови сме да реагираме, така че нека хората да ни търсят. Приемните са разположени в централните точки на курортите Пампорово, Боровец и Банско. Имаме готовност да предоставим на хората и кратки информационни материали, които да им дадат базова представа за потребителските права. През януари, когато сезонът ще бъде в разгара си, ще открием подобна приемна и в Чепеларе.
- Имахте дежурни екипи по време на студентския празник 8 декември. Имаше ли много нарушения тогава?
- Следим и кампаниите за 8 декември, защото си даваме сметка колко неприятно би било, ако някой подведе студентски групи и особено ако се пътува извън граница, да се получат неприятности. Дали и заради това, че присъстваме активно и предварително, празникът премина спокойно, нямаше сериозни нарушения. Имаше 1-2 сигнала, свързани с лоши условия в хотели, в хода на нашите проверки сме установили някои несъответствия с изискванията на закона. Като може би най-фрапиращото нарушение беше анонс в социални мрежи от мним туроператор, който предлага групово пътуване за студенти, но всъщност не е регистриран туроператор и няма договор с хотела, в който предлага настаняване. Но това сме го хванали във фаза, в която не е имало ощетени. Мисля, че спокойното протичане на празника показа, че е важно да наблюдаваме и предварително пазара.
- Какви бяха най-честите жалби и сигнали, постъпили в КЗП през 2016 г.?
- В последните години се наблюдава увеличаване на броя на жалбите и сигналите, като вече за трета подред година надминават 20 000 на годишна база. Това е изцяло положителна тенденция, защото показва, че хората стават все по-активни, склонни са да отстояват правата си, когато усещат, че те могат да бъдат по някакъв начин застрашени. Смея да си мисля, че това означава и че доверието към институцията е на едно прилично равнище. Освен по всички тези жалби, ние правим проверки и по наши кампании. В края на годината броят на инспекциите ще достигне, може би, почти двойно, този на жалбите, тоест над 30 000. Проверките са по различни направления: опасни стоки, туристически продукти, нелоялни търговски практики. Приели сме над 10 000 обаждания на денонощния телефон. Удовлетворен съм, че хората са склонни да се обръщат към нас. За пореден път се наблюдава тенденция най-много проблеми да са в сектора на телекомуникациите - около 35% от всички жалби и сигнали касаят проблеми в тази област. Може би това се обяснява и с факта, че абсолютно всеки потребител има минимум по един договор за различен тип услуги във въпросния сектор. Около 25% от жалбите са свързани с битова електротехника, около 18% са срещу т. нар. естествени монополисти - електроразпределителните, ВиК дружествата, топлофикациите. Интересен факт е, че много малък е процентът на нарушенията в сферата на туризма и в сферата на финансовите услуги, по около 5% за тези направления. Активността на гражданите вероятно означава, че узряваме като общество – както е в повечето цивилизовани пазари, когато нещо не е наред, не просто да го подминаваме с безразличие, а да реагираме. Това има дисциплиниращ ефект и спрямо търговците, защото когато те виждат, че някой не реагира, са склонни още повече да се изкушават и да адресират към клиентите си различен тип нелоялни практики. Но когато хората са активни, търговците се респектират от този факт. Нека всички да бъдем коректни и добронамерени, за да можем наистина да сме спокойни, че на този терен всеки спрямо собствената си роля, ще бъде удовлетворен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай