Търговците не могат да отказват рекламация при стока на промоция

Търговците не могат да отказват рекламация при стока на промоция | StandartNews.com

- Г-н Маргаритов, какво е "Черния петък" - шефът на Amazon Джеф Безос надхвърли преди два дни 100 млрд. богатство, а потребителите си мислят, че са ударили кьоравото. Кой печели всъщност?

- Четох такива новини. Зависи винаги от гледната точка и вероятно и двете твърдения са верни.

- Имаше ли драстични случаи на нарушения около "черния петък" у нас?

- Драстични не бих казал, но имаше повече жалби и сигнали. Само за последните 3 дни са 40-50 и то само по отношение на този уикенд с намаления. Промоционалната кампания за повечето търговци надхвърля петъка и се прехвърля и в уикенда - до неделя вечерта. Извършили сме по-масирана кампания с повече проверки в търговските центрове и онлайн магазините - те са над 200 от петък досега. Установили сме малко над 30 нарушения, които най-вече са свързани с нереални намаления. Търговците си позволяват да вдигнат цените на определени продукти и стоки и след това ги "намаляват" до нивата, каквито са били и преди кампанията. Това беше оплакване, което сме регистрирали в търговската мрежа и в онлайн средата. Изглежда това е по-типичното нарушение, но като се има предвид, че става дума вероятно за стотици хиляди сделки, броят на нарушенията не е фрапантен.
Друг момент е, че имаме единични оплаквания за това, че търговецът се опитва да си ограничи отговорността за рекламация при дефект или за правото на отказ от закупена стока в интернет, с твърдението, че понеже е на преференциална цена, потребителят не би могъл да предявява такива претенции. Това не е позволено от закона, няма значение кога и в какви условия е закупена стоката, задълженията на търговците и правата на потребителите са неизменни, както е записано в закона.

- Самите хора от какво се чувстват излъгани, макар че би могло да е тяхно субективно усещане?

- Не виждаме субективизъм, защото повечето от оплакванията са основателни. Наблюдаваме процеса, в който потребителите знаят и са си създали потребителска култура, която се проявява около "черния петък". Знаете, че това не е българска инвенция, а идва от Запад. Хората си набелязват определени продукти и стоки, следят цените им в исторически план, особено в интернет. Така те могат да констатират сами, че се получават тези нереални намаления. Виждат стоката на реалната й цена с етикета "черен петък" и огромно намаление, с 20-30 и повече процента. И веднага реагират, защото виждат как търговецът си играе с потребителя и на практика го заблуждава.

- Какви стоки купува българинът, съдейки по подадените жалби?

- От гледна точка на жалбите продуктовите групи са дрехи, обувки, спортни стоки, битови електроуреди, телекомуникационни устройства. Това е групата на Топ 5.
Има и друг възможен проблем, за който ще следим и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници и кампании. Върви доста активна реклама на определени стоки и когато дойде време да си ги купите на намалената цена, се оказва, че стоката я няма в наличност. Когато се провери каква е ситуацията, става ясно, че има шумна рекламна кампания, адресирана до неограничен кръг потребители, а асортиментът от тези стоки се зарежда в крайно ограничени количества, понякога буквално по няколко бройки. Считаме, че това също е нелоялна практика, защото целта е да бъде привлечено повече потребителското внимание. Искате да си купите това, което сте набелязали, но накрая си купувате нещо друго. Това е една въдица, която търговците понякога ползват като част от нелоялните практики.

- Да, още в четвъртък вечерта в един сайт за компютри имаше два модела лаптопи, на които пишеше "Разпродадено"...

- Да, за това говорим. Ето защо по време на проверките ни гледаме какъв е периодът на рекламата, до колко потенциални потребители е могла да достигне тя, и когато има съществена диспропорция между засегнатите потребители и наличностите, за нас това е нелоялна търговска практика. Имаме такива произнасяния по казуси в минали периоди.
Основният извод от този "черен петък" е, че има повече жалби, но търговията се динамизира много силно. По време на тези кампании наистина се създава огромна еуфория, но не мисля, че има драстична промяна в съотношението коректност-некоректност.

- Какво планирате за идващите коледни празници? За какво трябва да внимава купувачът?

- Предполагам, че търговията ще бъде още по-интензивна. Защото освен покупки на стоки за собствена употреба, потребителите ще купуват подаръци за близките си. Принципите за черния петък са съотносими и към пазаруването по време на коледните и новогодишните празници. И там е възможно да се случи така, че рекламираното е различно от реалното и за това трябва най-много да се следи и внимава. Трябва да повишим потребителското внимание. Вярно е, че емоцията обхваща хората и те бързат да приключат с пазаруването и да се отдадат на празнуване. Особено когато пазаруват в интернет, нека да сравняват офертите, за да придобият представа за реалната цена на дадена стока. Лесно е да се отворят три интернет прозореца и да се види истинската цена.

- Ще има ли дежурни екипи от КЗП по празниците?

- Да, по време на Коледа и Нова година ще има дежурни, които ще могат да реагират на сигнали. Ще извършваме целенасочени проверки и съгласно годишната ни програма. Проверяваме намаленията, наличностите. Включваме и елемента на безопасност по отношение на детските стоки заедно със служителите от Агенцията по метрология. Вече направихме първа вълна от съвместни проверки. Ако попаднем на други данни за такива стоки от системата, която обменя информация за опасни стоки в целия ЕС, ще реагираме веднага за забраната и изтеглянето им от пазара. Така ще допринесем да няма много случаи на некоректни практики и хората да подготвят и изкарат добре празниците.

- В хранителните магазини и вериги също понякога има нарушения на цените, жалват ли ви се от подобни нарушения?

- Да, следим дали цената, която е на щендера, отговаря на тази на касовия апарат. Това е най-честият случай за проблеми с храните, по който ние сме се произнасяли. На етикета на стоката е посочена една цена, когато минете през касовия апарат цената е друга. И понеже по празниците хората купуват доста артикули, това създава допълнителни изкушения у търговците да се опитват да прилагат такива хитрини.

- Това умишлено ли се прави, или се касае за неотразена цена на касата?

- Това е възможно обяснение от страна на търговците, ние гледаме простия факт, защото законът е категоричен, че цената трябва да се обявява ясно и точно и всяко разминаване е нарушение. Дори и грешката да е чисто техническа, веригата носи отговорността за неточната цена. Потребителят трябва да получи коректната информация и да плати толкова, колкото е обявено. Не бих казал, че някой е въвел подобна политика, но има такива случаи и трябва да се внимава.

- Повечето жалби означават ли повече потребление, този ръст на икономиката от 4 на сто, казват, се дължи на засилено вътрешно потребление?

- Склонен съм да се съглася с подобни изводи. Но по-важно е, че това активно потребителско отношение рефлектира върху жалбите и сигналите и дейността ни по два основни начина. При по-голямо потребление има повече ситуации, а другото е, че потребителят, колкото по-активно се изявява на пазара, толкова по-склонен е да реагира, когато към него е адресирана някаква нелоялна практика. Последното се превръща в твърда тенденция в последните 2 години. Това силно респектира и дисциплинира самите търговци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай