Търсачите на адреналин са по-опасни от стихиите

Телефон с GPS може да ви спаси, ако закъсате, казва доайенът на спасителите Методи Баненски

Търсачите на адреналин са по-опасни от стихиите | StandartNews.com

 

Методи Баненски е доайенът сред планинските спасители в курорта Банско. Неговата дума се чува от останалите и има защо. 67-годишният ветеран няма как да изброи всички спасителни акции, в които е участвал. Причината е твърде прозаична. Има зад гърба си 47 години стаж като планински спасител, от които 40 години е щатен служител на ПСС-Банско.

- Г-н Баненски, нащрек ли сте в тези снежни и студени дни ?
- Винаги сме нащрек, по всяка време на годината. Няма лято, няма зима. Хора в планината винаги има и ние сме длъжни да сме готови да реагираме и светкавично, и адекватно, и професионално, защото става въпрос за спасяване на човешки живот. В момента близо 20 души обслужваме цялата ски зона в Пирин планина. Трима колеги са на Чалин валог, петима са на Шилигарника, трима са на Бъндеришка поляна, трима са на Платото, трима са в базата. Постовете са разположени така, че да можем да се отзовем максимално бързо при необходимост при пострадалите или бедстващите туристи. Разчитаме и на помощта на около 35 доброволци, които са в състояние до половин час да ни се притекат на помощ в планината.
- Какво ви притеснява най-много в момента?
- Плашат ни тези неразумни хора, които излизат извън ски центъра, извън маркираните писти и пътеки. Тях нищо не може да ги спре. Търсят адреналина, карат екстремно в улеите под връх Тодорка, а там изходът може да бъде и фатален. Защото опасността да тръгне лавина в улеите при достатъчно сняг е огромна. Там се получават и големи навявания. Точно сега няма скиори и сноубордисти в тези улеи, тъй като още няма достатъчно натрупан сняг. Затова и тези търсачи на силния усещания не са плъзнали нагоре. Но и ограда да вдигнем в планината, те пак ще намерят начин да карат с риск за живота си, а и не само на своя, защото могат да предизвикат лавини при спусканията си. Поставени са предупредителни табели, маркировки. Ние не спираме да апелираме да не се напуска ски зоната, но когато някой е решил да си вдига адреналина, винаги ще намери начин да го направи. В момента обаче се борим с травматизма по пистите. Има доста туристи, а някои не знаят да пазят другите на трасетата. Затова и често стават сблъсъци. Резултатът са натъртвания, навяхвания, изкълчвания, фрактури. Затова призовавам всички скиори да карат внимателно.
- Често се налага да влизате в опасни места. Как преодолявате страха?
- Няма време да се страхуваме. Поемем ли на спасителна акция, най-важното е да стигнем до пострадалия, да спасим живота му. Свикнали сме с тази тръпка. Разполагаме с необходимите съоръжения, с предпазни средства, пазим се. Но е факт, че и нашият живот често е на карта при провеждането на тежки спасителни операции най-вече в улеите под Тодорка. Защото винаги може да тръгне някоя лавина, която да ни затрупа. За нас мисълта да спасим бедстващия турист е водеща. Затова сме обучени.
- Разполагате ли с необходимото оборудване?
- Нямаме проблеми с оборудването. Имаме модерна техника - високопроходими автомобили, шейни за зимата, носилки „Маринер" за лятото. Винаги сме готови да създадем незабавно организация и да се озовем по най-бързия начин до мястото на инцидента. При спешни случаи в спасителните акции може да се ползва и хеликоптер. Това вече се е случвало, има и специално обучени за действия с летателна техника планински спасители от Банско. Имаме и обучени кучета за търсене на пострадали в планината. Оборудването ни е благодарение на нашата централа, на община Банско и на фирмата-концесионер на ски зоната – „Юлен". Всяка година се сдобиваме с 2-3 от най-модерните шейни, които могат да стигнат почти навсякъде в планината. Имаме специални носилки за носене на пострадали, както и вакуум матраци. Подготвени сме за всякаква ситуация.
- По-леко ли ви е през лятото, тогава бедстващите май са по-малко ?
- Планината, особено пък Пирин, е красива и през зимата, и през лятото, но винаги крие опасности, с които сме длъжни да се съобразяваме. Не бива нито да се надценява, нито да се подценява. А ние винаги сме нащрек, всеки един ден. Защото човешкият живот е безценен, без значение в кой сезон сме. Зимата крие повече рискове заради снега и лавините, но и през лятото не са изключени инциденти. Напоследък колегите в Рила имаха 4 тежки случая, ние пък се наложи да помогнем на 56-годишна столичанка, която навехна глезена си в района на Попово езеро.
- Кои са най-ценните съвети, които искате да дадете на планинарите?
- Че всяко подценяване на ситуацията в гората води до травматизъм, до проблем. Затова трябва да следят прогнозите за времето, да следват нашите указания, да вървят по маркираните пътеки, да не излизат встрани. Спазват ли всички тези правила, ще е по-лесно и безопасно и за тях, и за нас. Да са много подготвени, отлично оборудвани, добре екипирани.
- Но никой не е застрахован от инциденти в планината. Как да се действа в такива случаи?
- Необходимо е веднага да подадат сигнал. Добре е да имат мобилен телефон с GPS, това много ни помага, за да локализираме точно къде е пострадалият турист и да стигнем максимално бързо до него, за да му окажем помощ. Защото времето е от огромно значение за човек, който или се е изгубил, или е ранен в планината. За него не всяка минута, а всяка секунда е важна. Понеже става въпрос за живота му.
- Защо най-често се стига до подобни инциденти?
- Причината е, че някое от правилата, които изброих, не се спазват. В планината времето бързо се променя, може да се развали изведнъж и това трябва винаги да се има предвид. Много важни са екипировката, подходящото облекло и обувките. Туристът трябва да е спокоен, да познава маршрута, да не се притеснява. Лятото има остатъци от снежни полета в лавинните улеи във високите части на Пирин. Те са много опасни, когато се пресичат, защото едно подхлъзване може да свърши долу в камъните и скалите с непредвидими последици. Хубаво е планинарите да са оборудвани с щеки. Да носят не само храна и вода, но и хапче - аналгин, аспирин или нещо друго от първа необходимост, както и бинт или марля за превръзка, защото всичко може да се случи. Няма да е лошо да имат в себе си и фенерче. Да са здрави физически, да подбират терена според възможностите си. Да не тръгват късно на преходи, да не замръкват в гората. Сега е много студено, не препоръчваме дълги маршрути.
- Научиха ли се туристите да си правят планинска застраховка?
- Ние спасяваме хората, не питаме имат ли застраховка. След акцията обаче е нормално да потърсим правата си. Който няма застраховка, трябва да си плати. Но понякога се случват грозни сцени, тъй като още има планинари, които са без застраховка. Ние сме му спасили живота, а той започва да буйства, да ни обижда, да ни нагрубява, задето е нужно да плати за спасителната акция. На такива не им позволяваме да ни тъпчат. Може да откажат да платят, но нямат право да си го изкарват на нас, след като самите те са виновни, че нямат планинска застраховка. Болно ни е от такива атаки, но ние така живеем. Признанието ни е да спасяваме човешки живот. Макар често да рискуваме и нашия. Но това е съдбата ни. В последните години при нас дойдоха прекрасни млади хора, страхотна смяна ще са ни те. Спокоен съм, че има кой да продължи делото ни и да спасява човешки живот в планината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай