Трябва решение на европейско ниво за паралелния износ на лекарства

Трябва решение на европейско ниво за паралелния износ на лекарства | StandartNews.com

- Д-р Хасърджиев, от кога, според вас, е проблемът с паралелния износ на лекарствата?

- Паралелният износ на лекарствата е резултат от две неща. Първо, членството ни в Европейския съюз носи и основният принцип за- свободно движение на хора и стоки. Лекарствата попадат под регулациите за свободно движение на стоки. Вторият фактор, поради който паралелният износ се случва, са изключително ниските цени на лекарства в България. Всяка компания и всеки човек може да закупи тези лекарства с ниски цени в България и да ги продаде на практика на пазари, където цените са по-високи. Това е напълно законна практика в целия ЕС, но за съжаление през последните години тя създава сериозни проблеми за държавите. И най-вече за пациентите в новите държави-членки, тъй като често се стига до ситуации, на които сме свидетели в България - жизненоважни лекарства изчезват от аптечната мрежа и заради ниската им цена биват изнасяни. Съответно от години различни държави се опитват да намерят решение на този въпрос, включително и някои държави подеха законодателни инициативи, заради които впоследствие бяха санкционирани от ЕК, тъй като противоречат на принципа за свободно движение на стоки и хора. България също направи опити да въведе законодателство, което донякъде да урегулира тези процеси, но знаете, тези опити бяха неуспешни, съдът ги отмени. Сега отново се подготвят такива изменения, които да се надяваме, че биха могли до някаква степен да ограничат или най-малкото да гарантират, че лекарствата ще бъдат налични за хората, когато имат нужда от тях.

- И какво се оказва - че болните остават без медикаменти заради някой, който ги е взел евтино и ги е изнесъл в чужбина, за да печели от тях, така ли е?

- Така е, но това е законен процес. Съответно трябва да се намери механизъм, включително, ако е необходимо и на европейско ниво, да се гарантира, че България няма редовно да изпада в такава ситуация на липса на жизненоважни лекарства...

- Както се случи с инсулина...

- Да, непрестанно чувате за подобни неща. Но дотогава ситуацията е такава, че трябва да се справяме сами с нея, доколкото ни позволява законът и европейското законодателство. При съботната акция на ГДБОП обаче, доколкото аз разбирам, не става въпрос само за законна паралелна търговия, т.е. някой законно да си е купил лекарства и по законен начин да ги е изнесъл от България със съответните регулации, които се случват през Агенция по лекарствата. Доколкото разбирам, част от тези лекарства са били заплатени от Здравната каса. Т.е. при тези случаи, ако това е така, това е чиста форма на източване на Здравната каса. Т.е. някой е предписал лекарства, фалшифицирал документи или по друг начин, Здравната каса е заплатила за тези лекарства, които по принцип трябва да заплаща за български граждани, а не за мошеници, след което тези лекарства, доколкото разбирам, са били преопаковани и изнесени и втори път продадени в чужбина.

- Т.е. предположението е, че в основата стои някой, който предписва лекарства?

- Прокуратурата трябва да се произнесе по този въпрос. Не знаем това през болници ли е ставало, през аптеки ли, през двете заедно ли. До момента и ние, и много други хора сме алармирали, че такъв момент има, предполагали сме какви са механизмите, но никой досега не ги е потвърдил. За първи път имаме ситуация, в която разследващите органи казват как се е случвало това. Най-вероятно тук са замесени лекари, които са предписвали въпросните лекарства, защото Здравната каса няма как да заплати нещо, което не е предписано. Тези лекарства са предписани и на конкретни пациенти, това са хора с ЕГН-та, с имена и т.н.

- Не са ли ощетени хората, които си плащат здравните вноски?

- Това е едно на ръка. Това са нашите пари, които някой си е позволил да открадне, на всичкото отгоре е препродал и е изнесъл тези лекарства абсолютно незаконно и в противоречие с всякакви европейски правила. И на трето място - парите в нашата здравна система са крайно недостатъчни, а отгоре на всичкото бе въведен т.нар. мораториум върху нови лекарства.

- Къде е проблемът с този мораториум?

- Ние сме първата държава в Европа, която предприема подобни действия, няма друг такъв прецедент в Европа - със закон да се забрани достъпът до иновации. Напротив, в другите държави има закони, които насърчават навлизането на иновации. Спирането на отпускане на заплащане за нови лекарства за една година всъщност създава икономически проблем за държавата оттук-нататък. След точно една година тези лекарства няма да са 15, както са в момента, ще бъдат 30-40, постоянно се разработват нови лекарства. Т.е. държавата от следващата година трябва да намери двойно повече пари. Най-големият проблем е, че всъщност част от тези лекарства, които трябваше да бъдат одобрени и да се започне да се заплащат от 1 януари 2018 г, са лекарства, за които някои пациенти чакат от години да се появят. И съжалявам много, но политиците в момента злоупотребяват, обяснявайки, че пациентите едва ли не нямало да бъдат засегнати от мораториума, защото имало лекарства, макар и и по-стари. Това не е така. За част от тези заболявания не просто няма лекарства, но това е единствената алтернатива, която съществува. Например, едно такова лекарство е за лечение на хемангиом за деца. Това е тежко заболяване, което обезобразява новородените,за което до този момент нямаше терапия. Тази терапия е налична в Европа и това не са нови терапии, както се опитват да ни обяснят политиците, за които видиш ли, нямало достатъчно доказателства. Напротив, това са лекарства, които ги има налични в света от години, а в България ги нямаше. Лишаваме децата от тази възможност. При това тук не става дума за някакви милиони. Около 300 000 лева са необходими, за да се лекуват всички деца на годишна база с това заболяване. С този законопроект държавата и депутатите обричат тези деца.

За други лекарства ще ви дам пример. Лекарство за идиопатична белодробна фиброза, на две компании - едното още през 2011 г. е регистрирано за употреба в Европа, а още го няма в България. Олеква тезата, включително и на здравния министър, че това били нови лекарства, които още не били доказани. Хроничната миелоидна левкемия - има ново лекарство, което не просто действа, а действа с изключително голям ефект. Това лекарство също попада под тези условия. Това, което направиха депутатите, не просто е велика глупост, безпрецедентна в Европа, а вероятно е поради неразбиране на проблемите, които създава това решение.

- Възнамерявате ли да сезирате президента да наложи частично вето върху тези текстове на закона?

- Да. Да се надяваме, че депутатите ще ни послушат, защото ние не искаме нищо невъзможно от тях, искаме възможността българските пациенти да се лекуват. И в същото време смятаме, че не са изчерпани всичките законови механизми наистина нещата с бюджета да се държат под контрол. Бюджетът, разбира се, че трябва да се пази, но не е най-лесният вариант просто да сложиш един мораториум. Надявам се, след като сезираме президента, той наистина да ни послуша, защото това е единствената законова възможност в момента - президентско вето. И депутатите бързо да поправят тази грешка, която би се оказала фатална за много пациенти.

- Какво мислите за идеята Изпълнителната агенция по лекарствата да разшири правомощията си за контрол на големи и малки дистрибутори.

- Паралелната търговия не е незаконна в ЕС. Друг е въпросът дали е морална или не. Докато ЕС не вземе решение в крайна сметка как да гарантира, че лекарствата ще бъдат налични за всички европейски граждани, дотогава това е напълно законен процес. Не може българската държава и Агенция по лекарства да правят нещо, което противоречи на европейските закони. Но един от механизмите, с които най- малкото може да се следи какво се случва и при първи сигнали, че дадено лекарство ще изчезне от пазара, да може да се намеси държавата, разбира се е, Агенцията по лекарствата, тя е регулаторът. Една от тези опции. Защото във всички европейски държави с това се занимават агенциите. Освен че регулират безопасността на лекарствата, те също така се занимават и с точно тези въпроси. Българският парламент, вместо да въвежда мораториуми, да използва българското председателство, за да се поставят ребром тези въпроси на европейско ниво. Сега имаме този шанс, веднъж на 18 години, да се сложат теми, които са важни за нас като държава. А какво по-важно от здравето и лекарства, които да спасяват човешки животи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай