В Банско идват туристи чак от Нова Зеландия

Ски сезонът беше силен въпреки липсата на втори лифт, казва маркетинг директорът на „Юлен" Иван Обрейков

В Банско идват туристи чак от Нова Зеландия | StandartNews.com

- Г-н Обрейков, каква е равносметката след зимен сезон 2016-2017 година?

-Радвахме се на един от най-добрите ни сезони от 2003 година насам. Преди началото му обаче имахме основателни притеснения заради едно огромно неудобство за нашите туристи – опашките пред начална станция на кабинковия лифт заради липсата на втора линия, която да качва гостите ни до Бъндеришка поляна в Пирин планина. Това е големият ни проблем. Струпват се стотици хора на опашки, хора висят с децата си по 1-2 часа, за да се качат на лифта и да стигнат до пистите. Това води до негодувание сред тях. Но нищо не зависи от нас. Няма какво да направим. Всичко е в ръцете на държавата. Преди парламентарните избори зам.-председателят на ГЕРБ – Цветан Цветанов, обеща на среща в курорта Банско, че новото правителство най-сетне ще реши този проблем. Надяваме се, че този път няма да остане казуса само на думи, а ще има и дела, за да се реши този проблем, който касае хиляди хора в региона. За тях туризмът е основен поминък, разчитат на доходи от нашия бранш, за да се препитават, за да отгледат децата си. Разчитаме и на подкрепата но доскорошния зам.-кмет на община Банско – Александър Мацурев, който вече е депутат. Той много добре знае за какво става въпрос. Стига вече с това бездействие. Не може цялата държава да се съобразява с шепа протестиращи. Ами ако всички банскалии и тези, които работят тук в туристическия сектор, отидат в София да протестират, ще стане страшно. Не е нормално да ни спират да инвестираме около 20 милиона евро в изграждането на втори лифт с изцяло наши финансови средства. Ние само искаме да предлагаме възможно най-добър продукт на клиентите си. По време на зимния сезон фирмата-концесионер на ски центъра осигурява 1000 работни места, плаща данъци, всички са с трудови договори. Близо 5 месеца плащаме заплати, даваме препитание на хиляди души. При нас идват да работят от цяла България.

-Има ли ръст на туристите?
-Данните сочат, че клиентите ни този сезон бяха с 15% и 20% повече в сравнение с миналия сезон. Дължим това на доброто си партньорство с община Банско. Благодарни сме и на туристическия сектор в курорта, който предлага все по-добри условия на своите гости. Не спираме всички да рекламираме възможностите за ски туризъм в различни държави. Наблягаме на тези страни, в които туристическа дестинация „Банско" все още не е добре позната. Тази практика е печеливша – хората навсякъде по света научават за красотата на Пирин планина, отличните писти, модерните съоръжения, историята и културата на населеното място. И резултатите са налице. Курортът печели призови места в различни престижни конкурси, вече се равнява с най-добрите курорти в света. Тук
е най-изгодно съчетанието между условията в ски центъра и цените на предлаганите услуги. Не трябва да се забравя, че Банско е с интересна история, тук са родени велики личности, пълно е с исторически и културни забележителности. Това е предпоставка за превръщането на курорта в целогодишен. Общината работи много усилено в тази посока, организира много културни събития през летния сезон и по този начин привлича туристи от страната и чужбина.

-Кои са новите туристи в курорта Банско?
-Безспорно е успех за нас, че тази зима в Пирин планина караха ски туристи чак от Нова Зеландия и Австралия, които пътуват над едно денонощие със самолет, за да стигнат до България. Увеличават се гостите от Израел. Идват и скиори от Франция, а французите държат много на собствените си курорти. Пристигат на почивка в курорта дори граждани на Ливан и Сингапур, много им харесва тук. Някои са категорични, че пак ще се върнат, за да изкарат зимната си ваканция в Банско. Има бум на турски туристи, както и на румънци. Традиционно е пълно с англичани, руснаци и украинци, доста от които имат и имоти в района.

-Ще започне ли новият зимен сезон, както и завърши изминалият - с напрежение между фирма "Юлен" и хотелиерите в Банско заради новите правила за паркиране в зоната до начална станция на лифта?
-Иде реч за хора, които с години наред са се възползвали от нашата толерантност и са изкарвали пари на наш гръб за своя джоб. Дейността им е абсолютно недопустима и удря по имиджа и на нас, и на курорта Банско. Трябва да изтъкна обаче, че и този проблем е следствие от липсата на втора кабинкова линия и струпването на много туристи пред начална станция. Проблемът е бил от години, но го усетихме чак сега. През месеците януари и февруари имаше много туристи, някои от тях се оплакаха, че водачи на 30-40 микробуса, които са към различни хотели, използват безплатния 15-минутен престой на паркинга пред началната станция, за да набират клиенти и да ги возят срещу 10 лева до Бъндеришка поляна, като дори не им издават никакъв билет. Хората са с карти и могат да ползват напълно безплатно лифта или някой от нашите 10 буса, които возят до ски зоната безплатно. Чужденци се жалваха, че им вземаме пари за превоза с микробусите, тъй като смятаха, че бусовете са наши. Затова премахнахме безплатния престой на паркинга. Сега имат право да влизат вътре срещу 12 лева и да стоят 12 часа. Излязат ли, при повторно влизане дължат други 12 лева.

-Очаквате ли силен летен сезон на Бъндеришка поляна?
-Има всички основания това да се случи. Още повече, че миналото лято бе най-силното ни в 14-годишната история на ски-центъра. Ще направим рекултивация на пистите. Ще удължим надуваемата пързалка на Бъндеришка поляна от 350 на 400 метра. Така тя ще стане втората най-дълга в света, в САЩ има такава, която е дълга 600 метра. Ние просто нямаме достатъчно свободен терен, за да я направим по-дълга. Но към тази пързалка има огромен интерес от деца и възрастни. Има едно ограничение – малчугани до 7-годишна възраст не могат да я ползват от мерки за сигурността им. Миналата година дойдоха страшно много хора от страната и чужбина заради нашата пързалка, оказа се огромна атракция. Всеки искаше да я пробва. Смятаме от 1 юли до края на септември да работи кабинковият лифт. Това ще става и при предварителна заявка от туристи. 15 лева ще струва билетът за възрастни, 13 лева – за студенти, 12 лева – за ученици. На Бъндеришка поляна ще има стени за катерене, футболно игрище, надуваеми замъци, надуваеми дюшеци. Ще осигурим и нови приятни изненади за малчуганите. Основно ще се погрижим за тях, да им дадем достатъчно забавления. Защото за тях са уморителни преходите в планината. Те трябва да се забавляват. Ще направим профилактика на всички писти, ще ги почистим от камъни, ще укрепим някои склонове с габиони. Ще извършим профилактика и на съоръженията, основно на кабинковия лифт, там работата започва на 7 май. Лифтът ще работи с интензитет, който ще зависи от интереса на туристите в определения ден. Може да тръгва само сутрин и после да връща планинарите обратно в Банско в късния следобед. Има ли много хора, ще работи непрекъснато. Ще организираме различни събития – културни и музикални, за да провокираме интереса на хората, да разнообразим лятото им. Надявам се, че това лято ще е по-силно от миналогодишното.

-Подкрепяте опита за световен рекорд на българския алпинист Атанас Скатов. Ще успее ли да постигне целта си?
-Оказваме му не само финансова, но и морална подкрепа, защото той го заслужава. Стискаме му палци да успее, но всичко зависи от него. Трябва да подчертая, че той е веган. Иска да постави световен рекорд през месец май, като изкачи за по-малко от 24 часа върховете Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). В момента е там за аклиматизация. Това е впечатляваща експедиция в световен мащаб. Скатов до момента е изкачил осемхилядницитге Еверест (откъм Тибет), Анапурна (8091 м), Макалу (8481 м) и Манаслу (8156 м), както и 6 континентални първенци.
Целта му сега е първо да атакува Лхотце, след което да слезе до южното седло (8000 м) и от там да поеме към Еверест по класическия маршрут от юг. Подобно нещо са опитвали трима души в света, като само двама са успели да го направят. Той ще прецени кога точно да направи своя опит за световен рекорд. Най-важно е да има благоприятно време. Скатов снима всичко с панорамна видеокамера – 360 градуса, която прави и снимки, и видео. Често го наблюдавам в интернет, аз също пускам част от неговите записи в социалната мрежа, много е интересно и впечатляващо.
Подкрепихме начинанието му, защото Атанас Скатов е смел българин, който ще прослави страната ни с цената на много свои жертви, лишения, усилия и способности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай