В МЦ "Св. Богородица": Лекуваме остри травми с кръвна плазма

В МЦ "Св. Богородица": Лекуваме остри травми с кръвна плазма | StandartNews.com

Не позволявайте да ви бият кортизон, без да е ясна причината за болката
Скъсаните коленни връзки не изискват операция на всяка цена, обяснява д-р Динко Хубенов

Зимата чука на вратата, а заедно с нея се увеличават и опасностите от травми, докато спортуваме или се разхождаме. Кои са най-честите проблеми и как да се справим с тях? "Стандарт" попита д-р Динко Хубенов, който работи в Медицински център "Св. Богородица" в София. Специалистът за първи път у нас приложи метод за лечение с растежни фактори при спортисти.

- Д-р Хубенов, коя е най-значимата и тежка травма през зимата?

- Колянната травма и в частност - скъсването на предната кръстна връзка (ПКВ). Все още се допускат много грешки както в диагностиката, в поведението след травмата и в лечението. Най- често след усукване на коляното с голяма сила се скъсва предната кръстна връзка. В 20-25% от случаите има и допълнителни увреди, това се случва, когато травмата е за първи път.

Няма да се спирам за честите грешки, които се допускат при този тип травма - операции, които са напълно излишни, до поставяне на шини за обездвижване на ставата за продължително време. Ще се опитам да представя един алгоритъм за правилно поведение. Когато настъпи такава травма, най-важен е първичният преглед. Задължително се прави рентгенова снимка, за да изключим счупване на кости и ставни елементи. Ако няма костни увреди и коляното е много оточно, тогава се евакуира кръвоизливът в ставата. Редно е лекарят, който ви преглежда, да провери страничните връзки на коляното, като стабилността се изследва лесно. Ако са увредени, се преценява степента на нестабилност. В зависимост от това се обездвижва с подходяща шина или се предприема спешно зашиване на съответната връзка. Ние разполагаме с

апарат TELOS, който дава обективна представа за страничната стабилност

Най-често вътрешната връзка е леко оточна и разтегната, което не изисква специална намеса. Пострадалият си отива вкъщи, където взема лекарства и ходи на криотерапия. След около 6-7 дни отокът спада и болката намалява с около 80%. Следва контролен преглед, при който се преценява стабилността на коляното. При затруднение се провежда магнитно-резонансно изследване. Искам да предупредя пациентите, че в поведението към колянната травма няма спешно състояние, изискващо оперативно лечение на всяка цена. Тук изключвам фрактури на кости и пълно скъсване на вътрешна или външна странични връзки. Всички останали увреди се лекуват планово. След възстановяване обема на движение и преминаване на острия период в пълно спокойствие се прави реконструкция на скъсаната предна кръстна връзка. Опитът показва, че това се случва около 1,5 месеца след травмата. Предоперативната рехабилитация постига бързо и лесно подготвяне на увредената става.

- Какъв е вашият подход към тези травми?

- При нас, в МЦ "Света Богородица-Възвестителка", създаден по подобие на една алпийска клиника в Австрия, въведохме комплексен подход на базата на огромен опит - над 2800 оперирани връзки. Имаме супермодерна диагностична и операционна апаратура, както и уникална физиотерапия и рехабилитация.

- Защо уникална рехабилитация?

- Уникална, защото успяхме да обединим огромния опит на нашите рехабилитатори, натрупан с националните ни спортисти в продължение на 20-25 г., с пълен комплект от супермодерната физиотерапевтична апаратура на най-добрата фирма за спортни уреди и пособия "Don Joy" - всички са от поредицата "Intelect". Тази апаратура притежава огромна софтуерна библиотека за заболяванията и показателите се задават автоматично.

- Кое е по различното във вашия подход?

- Всичко, което е необходимо за диагностиката, лечението и възстановяването, се провежда на едно място от един и същи екип. За всяка извършена операция се издава запис лично на пациента. Не използваме патерици в 90% от случаите. Не използваме шини за обездвижване повече от 5 дни. Пациентите

имат самостоятелна походка след 6-7 дни

Активната рехабилитация започва след сваляне на конците, около 10-12-и ден. Пълно раздвижване има във фитнеса към 20-25-и ден от операцията. В този период поставяме вътреставна инжекция с растежни фактори, която ускорява костното и тъканно срастване, както и доброто захранване на връзката. Повечето пациенти, при желание, започват работа около 30-35 ден след операцията. Пълното възстановяване до спорт е индивидуално и започва от 5 до 10-11 месец.

- Защо е толкова важно лечението на тази травма?

- Засяга млади хора и ако подхождаме лекомислено, се стига до сериозни увреди, довеждащи до инвалидност. Ако това се случи на 20 г., какво да очаква този човек по-нататък? Изкуствената става не е алтернатива.

- Това е само една от спортните травми, при другите как процедирате?

- Това е най-честата тежка спортна травма. При останалите - като навяхвания, мускулни разкъсвания, разтежения, директни сблъсъци, въведохме лечение с растежни фактори. При голяма част от острите травми поставяне на собствената ви плазма, извлечена от вашата кръв. Това предизвиква бурна реакция на авторепарация, която много бързо дава успокоение и осигурява качествено зарастване.

- Само за остри травми ли помагат?

- Не, те помагат и при хронични заболявания от пренапрежение, при проблеми с ахилесовото сухожилие, при хрущялни увреди и др. В последно време, при по-упорити случаи, провеждаме комбинирано лечение с растежни фактори, въведени отвън, и отделяне на такива от организма в мястото на проблема.

- Как го постигате?

- Процедурата стана възможна, след като закупихме един рядък апарат за

SHOKOWAVE терапия - дозирани ултразвукови удари

както при разбиване на бъбречните камъни, които предизвикват трансформиране на хроничния процес в остър. В мястото на увредата настъпва освобождаване на растежни фактори отвътре-навън. Тази процедура комбинирахме с поставянето на плазма отвън навътре. Засега терапията е много обнадеждаваща. Все още опитът ни не ни дава право за научни заключения. Преди месец излязохме със съобщение за цялостния ни опит на Петия балкански конгрес по артроскопска хирургия и спортна травма, под крилото на Европейската асоциация по колянна хирургия и спортна медицина. То предизвика сериозен научен интерес. Нарекохме терапията биофизиологичен метод на лечение на XXI век.

- Споменахте за хрущялните увреди, които са бич на поколението след 50 г. При тях как процедирате?

- Години наред се опитвам да стигна до хората с такива проблеми, но погрешната практика, насадена с годините, е залегнала здраво в бита на българина. Когато се потърси компетентна лекарска помощ, за съжаление, вече е късно! Най-честият сюжет започва с инцидент, предхождащ болката в коляното с до над 2 месеца. Хората отиват на лекар, прави се рентгенова снимка. Заключението при хора над 50 г.

в 90% от случаите е начална гонартроза

(степен на износване на ставата, която мнозина интерпретират като шипове в коляното). Това прави хората пасивни и те започват балнеосанаториално лечение, което често завършва със засилване на болката и тогава човек се решава на по-агресивни действия. Започва се с поставянето на инжекции. Моля ви, не позволявайте с лека ръка да се поставя кортизон, когато не е ясна причината на болката. Той рязко отслабва здравината на съединителната тъкан, която е в основата на хрущяла. Много често се правят по 2-3 инжекции през ден, което е много грешно. Това е началото на края. След около месец се появява болка в другия крак от претоварване. Когато се появи сериозната болка до невъзможност за ходене, е късно. Инжекциите са много добри, но само когато се поставят по показание. Оттук нататък изкуствената става е алтернатива с неизвестен край.

- В такъв случай какво бихте предложили?

- Никакъв кортизон в началните стадии на оплакването. При болка в коляното, повече от 3-4 месеца с анамнеза за инцидент, задължително се прави магнитен резонанс. В над 70% от случаите се оказва, че има скъсване на менискуси - външен или вътрешен. Те са източник на възпалителен процес, завършващ за няколко месеца с тежка остеоатроза и разрушаване на ставата. Поставянето на кортизон ускорява тази разруха. При увреда на менискуса се налага операция. Едва ли има още колеги, които да мислят по-различно. Провежда се еднодневна хирургия, при която

за 20 минути се поправя разкъсаният менискус

На другия ден, в повечето случаи, започваме активна физиотерапия и рехабилитация. При пациентите, при които все още има шанс да запазим коляното, се прави тоалет на ставата, като се почистват увредите артроскопски. Когато механичните дразнители и повреди са отстранени, започва лечение с растежни фактори. При голяма част от тази група, по време на операцията, се прави микрофрактуриране или различни видове хондропластики. Тогава идва ред на различните видове хиалуронова киселина, като нека не се забравя, че тези инжекции имат превантивно, а не лечебно действие. Според нас ефектът от лечението с плазма е по-добро от това с хиалуронова киселина, но има случаи, когато е ценен помощник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай