Виното ще стане една от емблемите на България

Виното ще стане една от емблемите на България | StandartNews.com

Очакваме световния винен елит у нас за конгреса от 29 май до 2 юни, износът ни ще скочи главоломно, казва Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното

- Каква е статистиката за произведеното грозде и вино от реколта 2016 ?
- 2016 г. беше сравнително успешна за лозаро-винарския бранш. Не можем да изпадаме в еуфория, че с гигантски крачки се движи лозарството и винопроизводството в България, но темповете, с които се движим, значително изпреварваме всички наши конкуренти на европейския континент. Количеството произведено грозде, което е постъпило във винарските предприятия, е 174 603 202 килограма. А произведеното количество вино е 125 743 043 литра. Имаме и 2 милиона литра мъст. Сравнително добри количества с изключително добри показатели и на реколтата като захарно съдържание. В количествено отношение нещата не бяха тези, които очаквахме. Нашата прогноза бе помрачена точно в разгара на гроздобера, защото се развали времето, започнаха дъждовете, паднаха температурите и голяма част от реколтата се похаби. Гроздето в България е от 600 хиляди декара и отива в няколко направления. Едното е във винарските предприятия за производство на вино, другото е за производство на ракия, за оцет, имаме и износ. Вече седма година изнасяме над 15 милиона килограма свежо винено грозде за преработка в други държави.
- В кои държави?
- Основният контрагент на българско грозде е Италия, натам заминават над 10 милиона тона грозде от сорта "Мускат отонел". Другите направления са Гърция, Словакия, Чехия, Хърватия и Румъния. Другото направление е за домашна консумация, по закон е разрешено всеки стопанин да преработи до 1 тон и да си произведе за лични нужди вино и ракия.
- В сравнение с предишни години как ще оцените реколта 2016 ?
- 195 млн. кг е било гроздето от реколта 2015, сега имаме малко понижение до 174 млн. кг. Говорим само за количествата, постъпили във винарските предприятия.
- Като качество как оценявате реколта 2016?
- Като качество реколта 2016 е една от добрите в България за последните 30 години.
- Хубава реколта - хубаво вино, казват винарите. Какво вино направиха избите?
- Качеството на вината от реколта 2016 ще бъде изключително високо. И се надяваме, че отново ще имаме носители на големи награди от световните винарски дегустационни конкурси.

Имаме над 150 златни медала

от всички световни международни дегустационни конкурси, което е атестат за една много високо професионална работа на нашите технолози. 2016 година по никакъв начин няма да отстъпи като количество на тези златни медали.
- Имате ли данни за изнесените количества за 2015 година?
- За 2014 г. са изнесени 58 милиона литра, за 2015 година са 60 565 000 литра. За 2016-а очаквам износът да бъде между 62 и 64 милиона литра, което показва, че имаме ръст от 2 млн. литра. Но в тази огромна световна конкуренция смятам, че 2 милиона литра всяка година да добавяш към износа си означава, че се работи правилно и професионално. Вътрешната консумация е стабилна, в последните 6 години статистиката покзва, че между 110 и 120 милиона литра е виното, което се консумира в страната.
- Каква е консумацията у нас на вносни вина?
- Сега е моментът да се похвалим. Защото във Франция от 100 % реализация на вината на техния пазар, 47 % от виното, което се консумира, е внос. Докато при нас на годишна база само 5 млн. литра е консумацията на вносно вино, което е под 5 %. Което означава, че нашето вино е оценено по достойнство от нашите сънародници, защото е с високо качество, с изключително приемливи цени. Дори да са си купили от чуждото, за да го видят какво представлява, са разбрали, че българското вино е с много по-хубави показатели и по-достъпно. Така че ние нямаме оплаквания към веригите, защото при нас е над 95 % представителността на българското вино в магазинната мрежа.
- Има ли проблеми, които производителите искат да поставят пред новия служебен кабинет и пред бъдещото правителство, което очакваме през лятото?
- Винаги има някакви проблеми, но в сектора те не са фундаментални. В последните 8 години по медиите не е излизала информация за фалшификати, за продукти, които са навредили на здравето и са застрашили живота на хората. Защото се извършва превантивна работа и контрол. Имаме Национална програма за развитие на лозаро-винарския сектор и там има 133,8 милиона евро за периода 2014-2018 година. Към нея има изключително голям интерес, изключително голяма усвояемост на средствата.

Има пари и за промотирането на българското вино

на пазарите на трети страни извън ЕС. На територията на страната сега работят 264 изби, 18 са в процес на доизграждане и за гроздоберна кампания 2017 ще започнат да функционират. В сектора няма напрежение, няма бунтове, няма затваряне на пътища, няма изсипване на касетки с грозде. Държавата не може да се меси в ценообразуването, но пък ние предотвратяваме намесата на субекти, които в миналото са рекетирали дребните гроздопроизводители, купували са на безценица продукцията им и после са я продавали на завишени цени. Това вече е в историята. Свободно е предлагането, свободно е заплащането и смятам, че и тази 2016 година самите лозари са изключително доволни от цените, които те постигнаха за своята продукция. Средната цена, по данните на Националната лозаро-винарска камара, беше между 80 стотинки и 1,10 лева за различните сортове, което означава, че е изключително висока. При нас всяка година се увеличават лозовите насаждения с между 10 и 12 хиляди декара нови. 65 чужди оператора имаме на нашата територия. Което означава, че страната е нормална за работа. Може да изглежда като самохвалство, но в крайна сметка е постигнато някакво спокойствие, баланс и то е постигнато с много работа. Ние бяхме единствената страна-членка на ЕС, на която бе разрешено да ползва т. нар. право на национален резерв. По регламент България трябва да има 800 хиляди декара лозови насаждения. Ние в момента имаме 600 хиляди декара. Тези 200 хиляди, които бяха вакуум, т.е. ние ги имаме като документи да се възползваме от правото. Държавата в лицето на Изпълнителната агенция по лозята и виното ги предостави на всички желаещи срещу 1,50 лева на декар. Така че до 31 юли 2018 г. всички, които са придобили тези права, могат да се възползват, има налични евросредства по програмите, за да засадят своите лозови насаждения.
- Как се усвояват евросредствата?
- Бе направен одит от Брюксел на Програмата за развитие на лозаро-винарския сектор за 5-годишния период на разпределение на средствата на одобрените проекти, на измерените площи. Одитът показа, че България се е справила перфектно със ситуацията.

И нямаме една стотинка да връщаме на Брюксел

да ни бъдат наложени корекции или глоби. Това е една от малкото или може би единствената програма, по която не се връщат средства в Брюксел заради това, че има нарушения.
- Какво ще е голямото лозаро-винарско събитие на 2017 г.?
- През миналата година в Пловдив се проведе световното първенство по вино Concours Mondial de Bruxelles. България кандидатства и спечели домакинството на Световния винарски конгрес, който ще се проведе тази година в София от 29 май до 2 юни. В България ще дойдат всичките най-големи световни играчи, които определят и политиката, и развитието на лозаро-винарския отрасъл, и на търговията, и на рекламата. Това ще бъде пикът, "черешката на тортата" за България и българското винопроизводство. Тук идват всички световни лидери, собственици на винарски предприятия, държавна администрация, търговци, медии. България ще бъде на фокус за цялата световна винена общност. Повярвайте ми, не е никак леко да го спечелиш това домакинство в конкуренция с още 11 държави. Но ние успяхме да ги убедим, че сме най-добрите - и по начина, по който работим, и по информацията, която върви по техните медии за нашите продукти, и за всичко, което се случва в българското лозарство и винопроизводство.
А в този световен винен форум членуват държавите, а не някаква общност или гилдия. България спечели и смятам, че увеличението на износа на българско вино в следващите 3-4 години ще бъде главоломен. Това го твърдя с абсолютна сигурност, наблюдавайки какво се случва в други страни, които са били домакини на този конгрес, как 3-4 пъти са се увеличавали износите им. Ако ние успеем да съхраним тази възможност, смятам, че това ще бъде отрасълът, който отново ще бъде една от визитните картички на България редом с киселото мляко и с розовото масло.
- Това е много оптимистично, много хубаво. Каква ще е програмата за конгреса?
- Това е 40-ият юбилеен световен винарски конгрес и 15-та генерална асамблея на световната винарска организация. Ще се проведе в НДК. Делегатите, които са над 1000, ще посетят всички лозаро-винарски региони на България, ще се запознаят, ще договорират и ще обменят информация, контакти. Елитът на световното винопроизводство и лозарството ни идва на крака и това е изключителна реклама за България. И не само за лозарството и за винопроизводството, но и за кухнята, и за курортите, и за другите видове туризъм - културен, исторически и т.н.
- Наскоро излезе новото туристическо лого на България. Там има шевица, кирилица и други неща. Не е ли редно на рекламата за България да е и българското вино?
- След провеждането на световния винарски конгрес у нас, една от емблемите на България по естествен път ще стане виното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай