Випускът курсанти да носи името на Левски

Випускът курсанти да носи името на Левски | StandartNews.com

Политиците ни имат много да учат от заветите на Апостола, казва бригаден генерал Пламен Богдановв

Бригаден генерал Пламен Богданов е началник на Националния военен университет "Васил Левски" от юни 2015 г. Роден е на 24 май 1962 г. Завършил е щабния профил за ВВС във ВНВВУ „Г. Бенковски" и ВА „Г. С. Раковски", както и генералщабния факултет на военната ни Алма Матер. Служил е в различни авиационни гарнизони. Бил е началник-щаб на авиополк, на база, на корпус и на ВВС.
Член е на Националния комитет за честването на 180-та годишнината от рождението на Васил Левски.

- Г-н генерал, как Националният военен университет "Васил Левски" ще почете своя патрон ?
- Предвиждаме много инициативи за годината, когато се навършват 180 г. от раждането на Васил Левски. На 23 февруари съвместно с регионална библиотека "Петко Славейков" във Велико Търново представяме книгата на Николай Иванов "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски". През май и юни ще направим походи с курсантите по последните стъпки на свободния Левски до Къкрина. Пак тогава отново планираме поход с академичния състав в района на Велико Търново по места, които Левски е посещавал. Ще посетим Преображенския манастир, манастира "Свети Петър и Павел" и други наоколо, където Апостола се е укривал. На 17 юли планираме да направим тържествена проверка-заря във Велико Търново, като кулминация на всички събития. Кметицата на град Левски иска да се срещнем, за да направим тържествена заря-проверка на 18 юли. От миналата година възстановихме випуските на курсантите да носят името на известен герой. Такава беше традицията преди повече от 10 години, но беше прекъсната. През миналата година, във връзка със 100-годишнината от Първата световна война и Тутраканската епопея, випускът го нарекохме Тутракански. Тази година планираме да предложим на Министерството на отбраната випускът да се нарича Васил Левски. През септември-октомври правим научни конференции. Тази година организираме кръгла маса, посветена на живота и делото на Левски. Съорганизатори, освен НВУ, са Общински комитет "Васил Левски" и Съюзът на учените към Велико Търново. Имаме и спортни мероприятия под знака на годишнината. Планът ни е отворен. Като член на Националния комитет за честването на 180-та годишнина участвам и във всички останали мероприятия.
- Има ли какво да учат нашите политици от Левски ?
- Много имат да учат. Като например пълното себеотдаване на делото, на идеята. В Националния военния университет се опитваме да запознаем курсантите и студентите с това, което е направил Левски. Извадили сме цитати от тефтерчето му и ги поставяме на вниманието на курсантите по различни поводи. Възпитаваме ги в каузите, които трябва да защитават като офицери и войни. Учим ги на воля за победа, качество, което у Левски не е секвало. Стремим се не само името, но и идеите на Апостола да ги пренасяме от випуск на випуск. От възрожденската история се опитваме да извличаме такива качества, които на практика са запазили държавата ни на това място, на което е създадена. И сме успели да я защитим вече толкова векове.
- Предполагам, че за всяко младо момче или момиче е въпроса на чест да учи в университет, който носи името на Апостола?
- Виждам го в очите на момичетата и момчетата. Ако някои хора имат основание да бъдат наричани лъвове, това са именно възпитаниците на НВУ "Васил Левски", всички випуски от 1878 г. насам, когато е създадено нашето военно училище. Тази история я разказваме на нашите курсанти и студенти. Когато е създадено през ноември училището още не е имало учредително Народно събрание, не е имало правителство, не е имало други национални институции. Първата национална институция, от която България е имала нужда, е било военното училище, за да може да защити границите, територията и независимостта на току що освободената държава. Като горди наследници това не го забравяме никога и го повтаряме на нашите момичета и момчета.
- Можем ли да търсим съвременен прочит на заветите и делото на Левски?
- Неговото верую и готовност за саможертва
са и ще бъдат пример за всяко едно поколение българи. Левски казва :"Аз съм посветил себе си на Отечеството" и го доказва през целия си живот, както и със смъртта си. Той е пример, който не може да се изтрие. Всеки истински патриот следва заветите му.
- Левски казва и нещо друго: „За отечеството работя, байо. Кажи ти твоите и аз моите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно". Успяваме ли ние да си казваме кривините, за да вървим напред ?
- Това е въпрос, който сигурно си го задава всеки българин днес. Очевидно много човешки слабости надделяват. Това ми напомня още нещо, казано от Левски: "Трябва изпит за всеки". Казал го е простичко. Очевидно са необходими проверка и контрол на всяко ниво в държавата.
- Защо младежите, които идват в НВУ "Васил Левски", го предпочитат пред другите университети ?
- Все още продължаваме да предлагаме напълно безплатно обучение. Осигуряваме работа след това и всяка година увеличаваме бройките.
И тази година повече момчета и момичета курсанти имат шанс да станат офицери.
Иначе ние сме на образователния пазар заедно с всички други висши училища. Тази година средно образование завършиха родените през 1998 г.,
наборът с най-ниската раждаемост. Затова обикаляме навсякъде в страната по училищата, за да търсим кандидати. През февруари младежите вече могат да подават документи за кандидатстване при нас, както по факултетите на университета, така и във всички военни окръжия.
- Какво мислите за предложението на в. "Стандарт" летище София да носи името на Васил Левски ?
- Като член на Националния комитет за честването на 180-та годишнина на Левски напълно подкрепям инициативата за преименуването на летището. В подкрепа на това може да видим и примера на други държави.
Говоря за летищата "Шарл Де Гол" в Париж и "Ататюрк" в Истанбул.
- Възможно ли е България да стане мечтаната от Дякона "чиста и свята Република"?
- Дано да не е само идеал. И за това работим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай