Всяко училище само да си определя ваканцията

Голямото натоварване на хлапетата води до агресия, казва Цвета Брестничка

Всяко училище само да си определя ваканцията | StandartNews.com

През уикенда се появи идея децата да тръгват на училище от 1 септември, а учебната година да се удължи. Как гледат родителите на тази идея, както и на предложението от септември учениците от 1-и до 3-и клас да бъдат оценявани с оценки-рисунки? Допустимо ли е родители да се редят денонощно на опашки за записване в 1-и клас, само и само да запишат детето си? "Стандарт" потърси за отговор Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на Асоциация "Родители".

- Госпожо Брестничка, има предложение учениците да тръгват на училище от 1 септември, както е в голяма част от страните в Европа. Как гледате на тази идея?
- Всъщност този проект, който са публикували от Министерство на образованието и науката за обществено обсъждане, предвижда по-скоро удължаване учебната година откъм края й. А пък има доста мнения, че може би е по-добре това да се случи в началото на учебната година, поне една седмица да бъде преди 15-и септември, защото той е малко по-хладен в сравнение с юли. За големите ученици е проблематично, това не важи за малките, те няма да учат през юли, за тях свършва по-рано учебната година. Като организация, ние от Асоциация "Родители" много пъти сме внасяли предложения в министерството училищата да имат по-голяма автономия и да си определят ваканциите спрямо нуждите на конкретното училище. Защото има значение в какъв район се намира училището, децата от какви семейства са, за някои ученици е по-добре да има по-дълга лятна ваканция, защото да речем в този район семействата пътуват, работят или има някаква друга причина. Това, разбира се, е текст, който трябва да се промени в самия закон, защото той определя 15-ти септември като начало на учебната година. Но така или иначе, мислим, че е добре да има по-голяма гъвкавост и в самите училища с решение на Обществения съвет да се определят тези граници. От гледна точка на родителите е добре да се ползват тези възможности, които се предоставят за почивка в началото на септември и юни, когато са по-ниски цените, за да могат да ползват намаленията.

- Нима това е основен мотив при определяне на датите за ваканциите?
- Не, разбира се, това не е основно и решаващо при определяно на датите на ваканциите. Просто още един аргумент, който трябва да бъде взет под внимание. Но при всички положения най-важното е какво се случва по време на учебната година, защото децата са много уморени в края й. Така е структуриран самият престой в училище, че те се натоварват твърде много. Ако има повече възможност за игра, за спорт, за занимания по интереси, за развиване на талантите на децата, те ще бъдат много по-малко изморени в края на учебната година и няма да имат това претоварване. А ще бъдат и по-малко агресивни. Когато са активно ангажирани, а не просто да преседяват на чиновете по 8-9 часа на ден, съвсем по друг начин се чувстват психологически и съответно и агресията намалява. Така че за нас е важно какво се случва по време на учебната година с образованието. За нас най-важното е самият престой на децата да бъде по-смислен и по-добре структуриран като учебен ден, като натоварване, като начин на поднасяне на учебния материал, включително и учебните програми да са съобразени с възрастта на децата. Защото част от проблемите идват от това, че децата трябва да учат неща, които не са подходящи за тяхната възраст и те не могат да се справят с това. Съответно и се чувстват зле, и стават по-агресивни и губят интерес към учението. Това са нещата, които са съществени като нужда от промяна.

- От думите ви разбирам, че преумората също води до агресия?
- Агресията не е нещо, което да е присъщо на децата. Тя се появява в резултат на средата, в която са. Ако не се чувстват добре, реагират с агресия, защото нямат друг начин, по който да изразят това свое недоволство. Те не умеят все още да формулират добре своите нужди, а от друга страна това, че са принудени и трябва да седят по този начин в училище, също събужда агресията.

- Факт е, че агресията при учениците не се проявява само между тях, но и срещу преподаватели. Това означава ли, че учителят е изгубил авторитет сред децата?
- Агресията е нещо, на което трябва да се реагира при всеки един случай. И когато родители проявяват агресия, и когато се случва и учители да проявяват агресия към деца. При всички случаи това трябва да бъде наказвано, защото е недопустимо и като пример, като модел в обществото. Най-важното е децата да се чувстват добре, а те ще се чувстват добре, ако имат възможност да развиват според възрастта интересите си и ако се държат помежду си по подходящия начин. Така че отговорността е на всички, и на учителите и на родителите, а след това е и на децата.

- Доколко социалните мрежи оказват влияние върху ценностната система на децата?
- Социалните мрежи са просто още едно огледало на това, което се случва. Те сами по себе си не могат да изграждат или разрушават ценностна система. Просто са възможност да се обменя информация, да се общува. Така че каквито сме в реалността, такива сме и в социалните мрежи. Просто като увеличително стъкло се виждат повечето неща.

- Според изменение на Наредба на образователното министерство от септември учениците от 1 до 3 клас ще бъдат оценявани с качествени показатели, чиито символи ще бъдат определяни от училищата. Например за отлично представяне те могат да получат в тетрадката си печат във формата на звездичка или пък усмивка. Как гледат родителите на идеята за оценки-рисунки?
- Ние не сме привърженици на това децата да бъдат оценявани в тази възраст. Защото това е възрастта, в която те трябва да си изградят навиците за работа и при различните деца това се случва с различно темпо. И когато ги оценяваме, всъщност ние им слагаме етикети и ги демотивираме. Има деца, които по-бавничко работят и по-трудно се справят и още от 2-и, 3-и клас им казваме, че не стават. И те съответно по-нататък губят мотивация. Дали ще им поставят пчелички, пеперудки, усмивчици, това са все оценки. Не трябва да има оценка, а обратна връзка, която да се дава от учителите към родителите в това с какво детето се справя добре и за какво трябва да положи повече усилия, да тренира повече, за да се научи по-добре. Но това да не бъде оценка - "той е отличник" или "той е двойкаджия".

- Виждате колко промени се предлагат. Случва ли се, според Вас, в момента реформата в образованието?
- В момента тя е в едно динамично равновесие. Има някакви стъпки в тази посока. Но поначало хората са инертни, особено учителите, от които най-много зависи в случая, са обезверени, че нещо се прави последователно, а не просто се тича в една или друга посока. Има много голямо напрежение. Но ако наистина на учителите се даде по-голяма свобода и съответно да могат да си поемат и отговорността за резултатите, мисля, че е най-добрият начин да се променят нещата в образованието. Защото наистина образованието зависи най-много от работата на учителите.

- Допустимо ли е родители да се редят денонощно на опашки за записване в 1-ви клас, говори се, че дори прибягват до злоупотреби с адресната регистрация, само и само да запишат детето си?
- Докато не станат училищата достатъчно добри, родителите да се чувстват добре във всяко едно училище по местоживеене, ще има такива опашки и мошеничества. Реформата минава не през регулиране на записването, а през подобряване на качеството във всяко училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай