За мерките в икономиката ни подкрепи дори БСП

Много от исканията на Патриотите отпаднаха поради ограниченията на бюджета, казва Делян Добрев

За мерките в икономиката ни подкрепи дори БСП | StandartNews.com

Делян Добрев участва в групата на ГЕРБ, която водеше преговорите с Обединените патриоти за обща управленска програма. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов коментира пред "Стандарт" основните въпроси, по които са водени най-трудни разговори и акцентите от одобрената програма.

- Г-н Добрев, общата управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е готова. Вие бяхте част от преговорния екип по изготвянето й. Какви компромиси направиха и двете страни?
- Преговорите бяха трудни, но конструктивни. За основа на управленската програма стъпихме на предизборната програма на ГЕРБ. Можем спокойно да кажем, че управленската програма е нашата предизборна програма с някои допълнения на "Обединени патриоти". Колегите настояваха да бъдат записани повечето от техните предизборни ангажименти, но много от тях отпаднаха поради ограниченията на бюджета - тоест средствата, с които разполага държавата. В сферата на външната политика има съществени разминавания между програмите, но се обединихме около нашето виждане за външна политика на страната - евроатлантическа ориентация и засилване на ролята ни в НАТО. Имаше предложения на колегите за диференцирано ДДС и данъчни облекчения в редица сектори, които също отпаднаха. Ние от своя страна приехме аргументите на "Обединени патриоти" за увеличение на минималната пенсия до 200 лева на две стъпки до края на годината.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че поисканото увеличение на пенсиите от страна на патриотите е било "вододела" на преговорите, но все пак се стигна до съгласие по този въпрос. Колко ще струва на държавата вдигането на пенсиите?
- Отделихме вероятно половината време от преговорите на темата за пенсиите. Важното е, че постигнахме компромисен вариант. Оценката на НОИ е, че това увеличение ще струва 286 млн. лева на година.

- Разкажете ни кои са основните приоритети, залегнали в управленската програма по отношение на развитието на икономиката.
- За мен икономическата политика е най-важната част в програмата, защото реализирането на всички други политики зависи от икономическия растеж, който осигурява приходите в бюджета. По тази тема нямахме спорове с колегите от "Обединени патриоти". Те подкрепиха всички наши предложения, които допълнихме с едно тяхно предложение. Интересно ми беше, че БСП също подкрепиха изцяло мерките, които предлагаме, което стана ясно на срещата между ръководствата на ГЕРБ и БСП. Дори заявиха подкрепа за законодателни промени в тази връзка. Конкретните приоритети са три - премахване на административната тежест от бизнеса, насърчаване на инвестициите в предприятия в икономически зони и развитие на капиталовия пазар в България.

- А за какво ще работи кабинетът по отношение на енергетиката? В момента на дневен ред за обществото отново е цената на тока.
- Най-важният приоритет в сферата на енергетиката е продължаване на проучванията на нефт и газ в дълбоко Черно море. В момента вървят проучвания в два от блоковете - "Хан Аспарух" и "Силистар". Компанията "Тотал" проучва "Хан Аспарух" и миналата година обяви официално откритие на нефт. Надявам се до края на годината да направят и втори сондаж, за да докажат наличието и на газ. От друга страна в блок "Силистар", от "Шел" извършиха мащабна 3D сеизмика, която се надявам да ги насърчи да направят проучвателен сондаж през 2018 г. Бъдещото правителство заявява подкрепа в управленската програма за продължаване на проучванията. В дълбокото Черно море има и още един блок - "Терес", за който няма концесионер. Надявам се да проведем успешен конкурс и за този блок в рамките на мандата, за да започнат проучванията и там. Добивът на газ от българското Черно море от една страна ще гарантира по-ниска цена на този енергиен ресурс и по-конкурентна икономика, а от друга страна ще увеличи значително приходите в бюджета от концесионни такси.

- От ГЕРБ изведохте като един от основните си приоритети борбата с бюрокрацията. Кои са разписаните стъпки в управленската програма в тази посока? Кой ще ги изпълнява - ново звено или министерство?
- Конкретните стъпки включват приемането на Закон за премахване на административната тежест, в който освен правила за регулациите, ще въведем и работещ институт на мълчаливо съгласие. Според мен няма нужда от ново звено или министерство. Тази политика е в правомощията на Министерство на икономиката, което следва да бъде водещо по темата. Твърде възможно е да се състави Консултативен съвет с участието на други министерства, държавни структури и общини за да сме сигурни, че Закона ще бъде всеобхватен.

- Обявихте, все още имена на министри и разпределяне на министерски постове не е имало. Но от кои ресори ГЕРБ категорично няма да се откаже ?
- Не мога да ви кажа, тъй като това може да навреди на преговорната ни позиция. Следващата седмица ще започнат разговорите за структура и състав на Министерски съвет и както до сега преговорния екип ще обявява напредъка след всяка среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай