Бурите при съседите крепят властта

Бурите при съседите крепят властта | StandartNews.com

Драмата с регистъра и застраховките ще отшумят,
хората крепят статуквото заради стабилността

Васил Тончев, социолог,
"Сова харис"

Поредните бури в чаша вода. Така бих окачествил случилото се с Търговския регистър и застрахователната компания "Олимпик". Това са неприятни инциденти, но са неща, които се случват във всяка една държава. Ако има някакво подозрение, че има някакъв умисъл по отношение на Търговския регистър, тогава положението е много сериозно. Просто такива гафове понякога произтичат, това е нормалният ход на нещата. Като цяло напрежение в държавата има, но като се огледаме около нас, някак си засега успяваме да поддържаме ниво като на остров на стабилността.
Въпреки противоречията вътре в управляващата коалиция мисля, че нещата зависят от управляващите. И не виждам някакъв интерес, който ще доведе до това коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти

да се разбие така, че да се предизвикат нови избори

и да се тръгне на някакъв такъв вариант.
Най-вероятно, според мен, кабинетът "Борисов 3" ще изкара по-голямата част от мандата си, ако не и целия.
Добрата новина е, че управлението ни е по-стабилно от всичките ни съседи, като се огледаме на всички посоки. Имам предвид всичко това, което става и в Сърбия, и в Гърция, и в Турция, и в Македония. Нека просто да видим политическата обстановка там в сравнение с нашата. България може да се похвали със стабилност и растеж, а това са двата основни фактора, които крепят една съвременна държава. Разбира се не е това, което ни се иска- естествено, че искаме да е по-добре, имаме някакви по-големи възможности, но така или иначе ситуацията е относително благоприятна. Хората имат претенции, голяма част нямат доверие в политиците, нямат доверие в институциите. Но в същото време имат пълно чувство на здрав разум, че тази стабилност може да се изгуби и да стане по-лошо. И от тази гледна точка общественото мнение е някак си да се пази статуквото, да се пази стабилността,

да не се правят някакви резки ходове, които да имат неблагоприятни последици

И това е преобладаващото мнение сред българите.
Разбира се, от септември ситуацията ще стане по-различна с началото на новия политически сезон. Вече мина българското председателство на Съвета на ЕС, което също беше стабилизиращ фактор. Наесен със сигурност ще видим по-остри политически противоборства. Въпреки това мисля, че тази тенденция да няма големи трусове в управлението ще продължи, тъй като хората все пак разчитат на стабилността, която им дава в момента статуквото.
При положение, че икономиката върви добре, нещата винаги са по-спокойни. Големите проблеми са в малкия и средния бизнес, за който няма работещи институции. Знаем, че няколко десетки фирми правят националния продукт и ако искаме да направим решаващ скок напред и промени, трябва просто да се промени тази ситуация. Но тук се искат сериозни реформи, каквито не се правят.
Няма как с тревога да не следим какво се случва с турската лира, все пак за нас Турция е много важен търговски партньор. Ще има нови баланси след кризата. Ако стане много зле ситуацията със съседите, няма как да не ни се отрази и на нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай