Европа на 2 скорости, а ние сме в аварийната лента

Европа на 2 скорости, а ние сме в аварийната лента | StandartNews.com

Европа на две скорости? Защо това толкова ни уплаши? Дискриминират ни? Обиждат ни? И като преди избори всеки пишман политик се втурна да брани клетата българска чест. На оружие, братя! Та нима, ако попитате всеки нормален българин, той не би ви казал, че и сега България не е във втората група, а в последната, която не е третата! За бавно развиващи се няма създадена група. Там сме само ние. Защо се плашим когато истината се казва в прав текст? Нима забравихте, че самото ни приемане беше по политически причини, а не по икономически. Но не само икономически, ние и сега не сме готови институционално, съдебно, правно, социално, всякакси.

Ние сме на опашката и дърпаме ЕС назад

В Европа на многообразието ние сме лошият пример. Затова гръцките политици си позволяват да плашат сънародниците си с нас. Ако си каните съквартиранти, за да живеете заедно, към кои бихте се обърнали? Богати или бедни? Или клошари? Богатият човек и държава, ако не ти дава, то поне не ти иска, а бедният само иска и проси. И ние българите само искаме от ЕС. Докарахме се да зависим от еврофондовете така, че без тях да нямаме работеща икономика? Без парите, които се събират от данъкоплатците в ЕС, нямаше да има нито магистрали, нито нови заводи, технологии и машини, нито дори и такава делова активност, нито ръст, прогрес и рекордни спестявания.

Ако не бяхме в ЕС щяхме да сме пред разпад като Македония, ограбени като Либия и Ирак и несигурни като Сомалия и Афганистан. Нямаше да има камък върху камък, защото ако сега вилнеят монополи, олигархия и криминални структури, то тогава щяха да се разпищолят, както в Молдова, Украйна и др. Драмата с КТБ щеше да е като летен бриз, а събитията от 1996-1997 г. щяха да се редуват през 5-10 години. И ако сега младите българи масово заминават в чужбина, то ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме 3,5-4 милиона. Пенсионери на доизживяване, пълни гробища, празни училища, мафия на квадрат и хора напълно отчаяни и без бъдеще. Нямаше да има 1 километър магистрала. Не дупки, от които да се ядосваме, а пътища нямаше да има и хора които да минават по тях. А сега мнозина скачат срещу ЕС и гледат към Русия и Турция.

Българинът винаги хапе ръката, която го храни

А не ви ли прилича България на гето, гетото на Европа. Да надникнем в едно „нормално" родно гето - "Филиповци" в София, "Столипиново" в Пловдив и т.н. Всяко от тях съществува по свои правила, в него държавните закони не важат. Гетото си има тартори и васални семейства. Там каквото каже бащицата, това става.

А той си е опекъл работата, като по избори продава електорално влияние на политици, т.е. продава вота, душите, мнението на хората. Така се формира корупцията и мафията на най-високо ниво. В гетото и в държавата. А сега заменете гето с България и ще видите, че няма разлика. България е разделена не на тартори, а на партии и вождове, разпределящи порциите на същия принцип и отношения като в гетото. Така изглеждаме за развитите страни отвън. Гетото не иска да се развива, то вика само „дай". Иска помощи, но не създава, не произвежда. Налятите в него пари само подхранват туморния израстък. Имаше декада на ромското включване. Резултат? Просто едни роми забогатяха по същия криминално-полузаконен начин, както някои българи се замогнаха от прехода.

За да стане нормално място за живеене гетото трябва да поиска това да се случи. Защото вътрешни проблеми не се решават отвън! Същото е и с БЪлгария. Европа помагаше, даваше, заплашваше и накрая й писна. Кризата от 2008 г. създаде проблеми вътре в ЕС и сега съвсем не им е до нас. Затова се стигна и до Брекзит. Великобритания напуска ЕС, а вероятно след нея и други точно поради тази причина - писна им от българи и румънци. Така както в някой блок като се засели едно ромско семейство няма драма, но като станат много, българите напускат. Ние трябва да си променим държавата. От вън ни помагат. Ако забогатеем, ако не носим престъпност, ако БВП се качи над средноевропейския, всеки ще ни иска за партньор.

Представете си, че сте в Балкана на поход. Чака ви дълъг и тежък път. Вие сте 28 души. Силните и здрави планинари носят товара на по-слабите, а някои са без храна и раница. Цялата колона върви толкова бавно, с темпото на най-бавния, който бързо се уморява и закъсва. Какъв е изборът? Всички да спрат и да не стигнат?

Или всеки да върви колкото може бързо?

Такова е положението в Европа сега. „Колоната" се разби. Изпуснахме момента да настигнем средните, не първите, за да не ни влачат. Може да дойде време и да ни изгонят! Защото само искаме, а не даваме. По същия досаден начин, както слабо владееща български ромка иска още пари и помощи, защото "и циганинът е човек".
А нашите политици припяват: "И ние сме европейци". Да, но от какво качество. Какво даваме на Европа? Престъпност, проституция, корупция...

Винаги в такива трудни моменти в световната история се цитира Кенеди:" Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си !". Можеш да я спасиш, спасявайки и себе си, като разбиеш модела на гетото. Като въстанеш срещу порочната система. Но това не става със слепи и ограничени хора. Те са хранителната среда за модела на гетото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай