Лондон стреля пробно преди преговорите с ЕС

Ако Брюксел позволи ограничаване на свободното движение на хора, ще отвори Кутията на Пандора*

Лондон стреля пробно преди преговорите с ЕС | StandartNews.com

 

Информацията, че Обединеното кралство ще ограничи свободата на движение на гражданите на ЕС след 15 март, е част от позиционните маневри на британската страна преди започване на реалните преговори за излизане от съюза.
Тези маневри имат няколко адресата: във вътрешен план британското правителство търси политическа и обществена консолидация и подкрепа за плановете си за „твърд" Брекзит. Като отново за целта се използва мигрантската карта и отново на преден план излиза заплахата от българи и румънци. Британското правителство се опитва да демонстрира решимост и да изведе страната от периода на несигурност – политическа, икономическа и дори персонална. Този период доминира страната след миналогодишния референдум, на който британците гласуваха за Брекзит. Не на последно място това е и инструмент за допълнителен публичен натиск върху Камарата на лордовете в британския парламент, която трябва да се произнесе за проектозакона на правителството за задействане на прословутия член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС. Което пък е резултат от решението на на Върховния съд от миналия месец, което забрани това да бъде правено от правителството без санкцията на парламента. И въпреки че Камарата на лордовете не може да спре този законопроект, тя може значително да го забави и да наруши времевия график, очертан от премиера Тереза Мей.
В съдържателен план си струва да се уточни, че от общо над 3,5 млн граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, българите са под 80 000. И двете цифри са от официалната статистика. Т.е. реално не представляват заплаха за британската икономика и социална система. Това, което реално по-скоро може да се очаква, е

издигане още по-високо на административно-процедурната бариера

която съществува и до момента и която затруднява изключително много оформянето на легално присъствие на европейски граждани в страната. Всяко подобно действие от страна на Обединеното кралство обаче, нарушаващо или ограничаващо една от четирите основни свободи в ЕС – на движение на хора, докато страната все още е член на съюза, ще предизвика сериозна реакция както от Брюксел, така и от повечето страни-членки, предимно от Източна Европа.
По отношение на ЕС това е част от предварителното прострелване на оръжията преди истинското начало на преговорите. Лондон очертава първия рубеж, от който възнамерява да стартира преговорите – премахване на правата на свободното движение на хора плюс подписване на търговско споразумение, запазващо достъпа до общия пазар на ЕС. С други думи – запазване на останалите три свободи на движение на стоки, капитали и услуги. Лондон иска да съхрани предимствата от членството в ЕС и да се освободи от ангажиментите. Британската дипломатическа активност през последните месеци – посещенията на Мей в САЩ, Турция, Полша, говорят за стремеж

да се осигури политически гръб

за периода по време и след Брекзит. Търсят се съюзници и в европейските страни-членки по конкретните въпроси, което да смекчи и да разводни общата европейска преговорна позиция. А тази позиция може да бъде само една и тя вече беше ясно артикулирана – ЕС не може да си позволи едностранни отстъпки спрямо Великобритания, ако не иска да отвори Кутията на Пандора и да задейства ефекта на доминото. Лондон от своя страна не може да си позволи да реализира на практика ограничаване на движението на хора, тъй като това би означавало едностранно нарушение на Лисабонския договор, докато страната все още е член на ЕС. А при подобно нарушение има механизми, които позволяват на ЕК да налага санкции на страната-нарушител. 

*Заглавията са на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай