Пече се коалиция тип тюрлюгювеч

Партията на Христо Иванов не е дясна, тя е ляво-либерална, пасва си с Дончева и зелените

Пече се коалиция тип тюрлюгювеч | StandartNews.com

 

Две нови политически формации се появиха навръх Ивановден - "Да, България" на Христо Иванов и "Презареди - БГ" на Николай Бареков. Мнозина побързаха да ги ситуират като център-дясно, което е много погрешно. "Да, България" е типично ляво-либерална партия. Очаквам в бъдеще тя да си сътрудничи със зелени формации, които са типично леви, с партията на Татяна Дончева "21 век", вероятно и с "Нормална държава" на Георги Кадиев. "Да, България" не може да бъде квалифицирана като дясна организация на базата на ясните разграничения между консерватизма и либерализма. А г-н Бареков позиционирам към еднодневките, които изгряват и залязват. Докато за "Да, България" има основания да се смята, че ще участва реално в политическия живот.
Неслучайно и двете нови формации залагат на битката с корупцията като основно послание към избирателите си. Битката с корупцията наистина е много важен момент в платформата на всяка партия, аз не съм чул досега формация, която да не иска да го прави. Същевременно обаче

няма особени резултати от тези напъни

Христо Иванов имаше съвсем сериозни възможности като министър на правосъдието да направи законодателни промени, които да пресекат корупцията. Беше му осигурено мнозинство в парламента. Той се отказа от тази възможност.
Много хора се питат също дали "Да, България" може да се превърне в гробокопач на дясното. Аз пак повтарям – формацията на Христо Иванов не е дясна. Тя е ляво-либерална. Да си припомним това, което се случваше в Европа през последните двайсет години години. Меркел и Орбан стояха от страната на десницата. Новите политически реалности, които вече са съвсем очевидни, и за които Институтът за дясна политика предупреждаваше отдавна, е че
Меркел и Орбан са вече от двете страни на новия разлом.
От тази гледна точка "Да, България" ще бъде, поне от това което се вижда в момента, за мултикултурализма, ще подкрепя исканията на зелените, ще защитава правата на гейовете. Всичко това е типично за една ляво-либерална формация и това я отдалечава значително от консервативния сектор.
Естествено ще има период, и то не кратък, в който новото ще показва лицето си, ще се налага, но все още има много неяснота за избирателите, а пък и за част от анализаторите. Но при всички случаи на този етап "Да, България" не може да бъде определена като дясно-консервативна партия. Включително ако щете и по отношение на мигрантите. Един изключително сериозен въпрос, по който ще тече тепърва разделение между либералното и консервативното.
Що се отнася до дясното и появата на "Да, България", за мене има един много сериозен проблем и пред двете групи възможни коалиции - Реформаторския блок без ДСБ и ДСБ и "Да, България" от друга страна. Като вероятно по-голям шанс има коалицията между ДСБ и "Да, България", но и все още много неясноти, в твърде ранен етап са възможните съюзи. Освен това да не забравяме, че

тези партии се бият за един и същи електорат

и по тази причина ще има доста сериозни конфликти. Да си припомним, че през 2013 година и СДС, и ДСБ, и ДБГ на Кунева останаха извън парламента. Всъщност, това отпадане ги принуди да направят формата Реформаторски блок и така да влязат в Народното събрание. Моята прогноза е, че сега ДСБ ще направи предизборна коалиция с "Да, България". Ако партията на Христо Иванов, ДСБ и Реформаторския блок тръгнат поотделно на избори, със сигурност никой от тях няма да влезе в парламента. Ако има коалиция ДСБ, "Да, България", "21 век" на г-жа Дончева, зелените, тя също влиза със сигурност. В следващия парламент има четири сигурни партии – ГЕРБ и патриотите от една страна, БСП и ДПС от другата. Изобщо не трябва да се изключва и Веселин Марешки, той има значително по-сериозен потенциал от "Да, България", ДСБ, зелени и прочие. Ако Марешки влезе, аз съм по-склонен да мисля, че той ще бъде в нишата на ГЕРБ и патриотите.

*Заглавието е на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай