Платена бавачка или място в забавачка

Платена бавачка или място в забавачка | StandartNews.com

Нова програма на социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини. Идеята предизвика разнопосочни отзиви. За коментар на плюсовете и минусите на предложението потърсихме Цвета Брестничка, председател на УС
на Асоциация „Родители".

 

Като цяло позитивното в тази програма за платени от държавата бавачки е, че родителите,
чиито деца не се приети в детска градина, ще могат да се върнат на работа. Всъщност това, което държавата има като ангажимент, е да се погрижи за образованието на подрастващите. Програмата очевидно е съобразена със Закона за предучилищното образование, според който от 5-годишна възраст започва задължителното образование. А това означава, че на всяко дете на 5 години би трябвало да му се осигури място в детска градина или в подготвителна група в училище. Затова компенсацията с детегледачка само донякъде решава проблема. Защото мястото в детската градина

дава възможност и за социализация

Когато става част от група връстници, детето се научава да спазват правила различни от тези в къщи, както и да общува по друг начин. Затова платената детегледачка само отчасти компенсира този ангажимент на държавата. Но пък е добър вариант за родители, чиито деца имат затруднения с адаптацията поради някаква причина, било то особености в развитието или нещо друго. В крайна сметка при всяко семейство може да имаме различни ситуации. В такъв смисъл тази програма би била полезна и за такива родители, чиито деца известно време трябва да отложат старта си за включване в група. При всички положения обаче трябва да се направи всичко възможно всяко дете да може да се запише в детска градина.
Търсейки позитиви от варианта с бавачката за държавна сметка може да се каже, че този вариант може

да намали натиска за увеличаване на броя на децата в групите

в детските градини. Заради това сега родителите са принудени да търсят какви ли не варианти и да се съгласяват на големи компромиси по отношение на качеството в забавачките, само и само детето им да е там.
Сега често в големите градове се записват твърде голям брой деца в групите, което съответно е за сметка на качеството на грижите и обучението.
Явно програмата си има плюсовете и минусите, но ще трябва да се види как ще действа тя на практика. Тогава съответно нещо, което не е както трябва, ще се промени.
Доколкото разбрах, с тази програма се осигурява работа не само на роднини, но и на хора, регистрирани в бюрото по труда.
Въпросът е дали ще се намерят такива кандидати за детегледачи с подходяща квалификация. Знаем, че вече има недостиг на учители в детските градини. Преди години имаше такава програма, която беше за ранната детска възраст, за да се помогне на майките с деца, които не са приети в ясла. Родителите можеха да наемат такъв детегледач, който можеше да е баба или дядо, които са регистриран и в бюрото по труда.
Във варианта с близък на детето детегледач хората са по-спокойни, че той ще полага максимално старание и грижа.
Доколкото разбрах, всички участници в програмата ще преминат обучение. Остава да се надяваме подбраните детегледачи да се справят добре. Със сигурност най-важното е родителите да са спокойни и сигурни в човека, на когото си оставят детето.
По повод приема в детските градини предимство следва да имат децата на самотни родители и на такива неравностойно положение. В много общини това правило важи. Но ако майката няма друг вариант, наемането на платена от държавата детегледачка все пак е някакво решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай