Пропиля се шансът за един служебен кабинет

Пропиля се шансът за един служебен кабинет | StandartNews.com

Мнозина тези дни обвиняват президента Росен Плевнелиев в тупкане на топката. Вече е ясно, че е невъзможно да се състави кабинет в рамките на този парламент. Но не съм привърженик на това да изсипваме всички обвинения, че г-н Плевнелиев нарочно бави по някакъв начин връчването на мандатите. Той просто изпълнява една конституционна процедура. Освен това в рамките на последните няколко седмици недвусмислено някои от политическите сили даваха заявка, че имат воля да направят правителство. Имахме и разнопосочни сигнали дали ГЕРБ ще подкрепи евентуален кабинет на Патриотичния фронт или няма да го подкрепи. Това, което прави президентът, фактически е да изпълни своята роля. Да даде възможност на всички участници в това Народно събрание да проведат своите дискусии, докато стане категорично ясно, че

няма как да бъде съставено правителство в рамките на този парламент.
Именно заради това се създаде усещането, че нещата се бавят. А какво значение има дали това служебно правителство

ще остане една или две седмици повече или по-малко на власт ?

В крайна сметка на 22 януари ще има друго правителство, назначено от президента Румен Радев. На него ще се падне грижата да подготви и организира провеждането на предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат в края на март или началото на април.
Друг е въпросът трябваше ли новоизбраният държавен глава Румен Радев да бъде по-активен в тази политическа ситуация. Според мен най-добрият вариант за страната ни беше, ако политическите сили не могат да съставят кабинет в рамките на този парламент, г-н Плевнелиев и г-н Радев да си стиснат ръцете за един общ кабинет, който да бъде назначен от г-н Плевнелиев сега и после да бъде утвърден от г-н Радев на 22 януари. Тогава щеше да има приемственост, а това общо служебно правителство щеше да управлява 4 месеца. Сега ще имаме две служебни правителства, което само ще задълбочи политическата криза. Г-н Плевнелиев предложи съставянето на такъв общ кабинет, но г-н Радев даде заден ход и така инициативата увисна.
В момента на политическия хоризонт

се оформят най-общо два политически блока

От едната страна имаме ГЕРБ и Обединените патриоти, от другата страна имаме по-скоро БСП и ДПС. Това, което ми се струва най-вероятно, е че по-вероятно ще се търсят първо взаимодействия между ГЕРБ и патриотите, съответно между БСП и ДПС, отколкото да се върви към голямата коалиция ГЕРБ-БСП. Като най-вероятна формула за следващото управление изглежда коалиция ГЕРБ-патриотите, подпомогната от евентуалната партия на Веселин Марешки, ако влезе в следващия парламент, отколкото да се търсят големи коалиционни формули от германския модел.
Трябва да се предупреди отсега, че мажоритарният вот, за който гласувахме на референдума, крие огромни рискове. Освен това едно Народно събрание, което има малко повече от един месец живот, не виждам как ще пренапише изцяло изборния кодекс. Не вярвам, че има време вече за такова нещо. Единственото, което може да стане, е да се върне варианта от 2009 година с 31 мажоритарно избрани кандидати. Това вече е проиграно. Да се въведат 240 мажоритарни кандидати е безумие само по себе си, още повече, ако такава драстична промяна се прави в последния момент на коляно. За смесена система от тип 120 на 120 също няма време. Така че предполагам, този въпрос ще остане да лежи върху гърба на следващото Народно събрание. В крайна сметка трябва да е ясно, че един изборен кодекс не трябва да се прави в 12 без 5, 1-2 месеца преди избори. Изборното законодателство е изключително важно нещо, до което трябва да се допитат до експертната общност уважаемите народни представители, да се вземат всички мнения предвид, да се избегнат всички рискове, а не това да се прави в последния момент от едно отиващо си народно събрание и да бъде изпълнявано от един служебен кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай