Протести за партийни цели

Протести за партийни цели | StandartNews.com

По принцип съм скептичен към протести като този срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, защото те са свързани не с желание нещата да се свършат по-добре, а с искания за оставки и т.н. Аз също като гражданин често съм недоволствал за едно или друго решение на общината или пък за неин проект, ремонт, но това не означава да се отрича цялостната картина, а тя е, че в София се работи, че градът се развива много повече, отколкото преди години.

От 1990 поне до 2003 - 2004 година столицата беше в много сериозен застой. А що се отнася до това дали имат някакви конкретни цели тези атаки към столичната кметица, без да отричам съвсем добросъвестните недоволства и протести на част от гражданите, мисля, че всичко това се вписва в един по-общ план на опозицията да предизвика политическа нестабилност и впечатление за сериозна критика към управлението в навечерието на Европейското председателство.

Заедно с това не бива да забравяме, че когато става дума за опозицията в Столичния общински съвет,

голяма част от опозиционерите всъщност са на власт

бидейки членове на бордовете на различни общински фирми. Така че този двоен стандарт и това политическо и партийно лицемерие винаги са ме възмущавали.

Дори да има място за критики, то не са такива, които влекат след себе си като последствие искания за оставка и отрицание на всичко, което е направено и т.н. Хубаво е да се критикува, хубаво е да има взискателност от гражданите, когато се харчат публични средства, но заедно с това трябва да има и съответната мяра в тази критика и да са ясни целите. Критиката да има за цел да станат нещата по-добре, а не за да се преследват партийни цели на този или онзи.

Ако съпоставим критиките към ГЕРБ с властовия ресур, с който те разполагат, спечелвайки почти цялата местна власт в страната и упражнявайки трети мандат изпълнителната власт с мнозинство в парламента, виждаме, че колкото и понякога шумни да са критиките на опозицията, те

засягат много частични и локални въпроси

- назначенията в Хасково, въпросът с оградата на границата. Важни по принцип теми, но изолирани. На фона на цялата власт, с която разполага ГЕРБ, няма очевидно база за една системна, цялостна критика, която да разклати управлението и това е видимо дори и по устойчивите социологически резултати. Дистанцията между БСП и ГЕРБ се запазва, без каквато и да е промяна, независимо от това колко шумна е Корнелия Нинова, или пък колко оставки искат от парламентарната група на БСП. Т.е. това е критиката към тях и те трябвая да се замислят да предложат сериозна управленска алтернатива, а не да търсят конюнктурното, дребнавото, медийните фойерверки, които са от ден до пладне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай