Родители опасни за децата си

Родители опасни за децата си | StandartNews.com

През последните седмици станахме свидетели на множество случаи на агресия от възрастни над деца. Последният шокиращ случай е от София, където родители са държали трите си момичета заключени у дома, а дядо им е бил убит, след като съобщил за случая. Има множество причини, поради които възрастни могат да се отнасят агресивно към деца. Една от причините може да е психично заболяване или друг вид отклонение от нормата. За съжаление, такова отношение може да бъде свързано и с някакъв вид идеология, грешно създадени модели на поведение. Ако например в детството си родителите са били измъчвани, може да прехвърлят този модел към децата си. Факт е, че такива хора също са били жертви. Те също имат нужда от помощ - терапевтична и всякаква друга.

Когато говорим за жестоко отношение, не бива да си представяме само как някой измъчва, обижда и бие дете. Когато говорим за жестоко отношение на възрастен, това може да бъде изолация, отхвърляне, липса на емпатия и любов към детето. Всякакво такова поведение може да бъде отнесено към графата "жестоко отношение". Ненапразно във всички страни има такива закони - защитаващи децата от лошото отношение на възрастните, включително и на родителите. И у нас има ясно определени механизми за реакция, когато се окаже, че едно дете е попаднало в такава среда и може да бъде жертва. Въпросът е дали тези закони се спазват, как се случва това, кои са хората, които проследяват изпълнението на закона.

Хубавата новина е, че ние

като общество ставаме много по-чувствителни

към подобни ситуации на агресия. И реагираме като граждани, когато става въпрос за насилие над дете. За разлика от преди, когато не реагирахме при гледката на родител, отнасящ се грубо към детето си, сега го правим много по-често. Трябва да не стоим безучастни, когато видим насилие над деца, независимо дали е от учител в училище, дали е в болнично заведение или някъде другаде. Едва 12% от случаите на агресия над хлапета стават публично известни. Във всяка нормална държава един учител, който забележи следи от насилие по детето и не подаде сигнал, би бил уволнен. У нас обаче, за съжаление, това се случва едва в 12- 15% от случаите. Бъдещето на държавата ни, на нацията ни е застрашено, ако оставим децата ни да бъдат жертви на насилие, защото тези жертви след това се превръщат в насилници.

Много се дискутира колко е лошо училището в България и разни хора решават, че за да предпазят децата си, трябва да ги затворят вкъщи и да ги държат в изолация. Изолацията на едно дете също е жестока форма на насилие и трябва да бъде по всякакъв начин предотвратена. Държавата има право да се намеси, когато родителите или близките, които се грижат за деца, не се държат с тях по правилата, които трябва. Защото много родители са фанатици на различни теми. Има толкова много случаи на родители, които отглеждат децата си недохранени и буквално ги уморяват от глад, просто защото смятат, че не трябва да ядат месо или нещо друго. Последното, което видях в социалните мрежи и наистина много ме плаши, е, че има родители, които твърдят, че децата не бива да се имунизират, защото във ваксините, които се използват има животински субстанции. Бих искал да кажа на всички

подобни родители, които смятат, че децата са тяхна собственост

че жестоко нарушават не само моралните и нравствените закони, но и законите на държавата и трябва да понесат своите последици.

Нужно е хората, които отговарят за предотвратяването на случаите на насилие, да станат малко по-активни и да изпълняват закона така както е написан. Първата крачка към това да се спре насилието е държавата да има съответните закони и те да бъдат спазвани. У нас законът за закрила на детето не се спазва достатъчно както от социалните служби, така и от всички нас, които по един или друг начин имаме връзка или достъп до деца, включително и като граждани. От друга страна, социалните ни работници са изключително зле платени. Изисква се те да имат висше образование и съответната квалификация. С минимална работна заплата обаче тези хора няма да останат в социалните служби. Сега е много лесно да си намериш много по-добре платена работа и заради това на практика няма кой да изпълнява закона. Много бързо трябва да се вземе решение тези хора да бъдат достойно заплатени, за да могат да се грижат както за децата, така и за всички безпомощни или отпаднали от обществото ни хора, като във всяка цивилизована държава. Нашият закон за защита на правата на детето е добър, но просто нямаме механизмите и хората, които да го прилагат.

Записа Диана Ценкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай