Смешният плач на Костовите лаборанти

Икономическите успехи на кабинета извервиха Командира

Смешният плач на Костовите лаборанти | StandartNews.com

Костов клъвна Борисов за икономическите успехи на кабинета. Рано сутринта в събота по мейнстрима изтече пунктуален анализ на изказването на премиера Бойко Борисов от четвъртък, когато той коментира данните на статистиката за второто тримесечие и обяви за безспорни успехи на кабинета три неща: 3.6 - 3.8 % икономически ръст, 6 процента безработица и нулева инфлация.

Очевидно лабораторията на бившия премиер не е в отпуск И е впрегнала целия си капацитет, за да охлади ентусиазма на кабинета. С ясната цел - да омаловажи макроикономическите постижения и да създаде внушението, че те са стъпка назад в сравнение с миналогодишните резултати. Сиреч, по времето, когато на власт бяха креатурите на Костов - реформаторите. Според лаборантите запазването на ръста изобщо не било повод за гордост, защото такъв ръст имали вече и страните от Вишеградската четворка. Някои от тях даже вече ни прескочили. Странно е точно хората на Командира да дават за пример тези държави, след като не други, а именно реформаторите настояваха да се сравняваме със Западна, а не с Източна Европа. Защото повечето източноевропейски държави според тях защитавали търговски политики на нездрави отношения с Изтока и по конкретно с Русия.

Малко по-нататък става ясно, че целта е отново да се фаворизира икономическият ръст на Румъния, за което разбира се благоприятствали най-вече "върховенството на закона там и независимият съд". Какви са новите опорни точки за това ще разберем много скоро - или от икономическия им фаворит Трайчо Трайков или от новия политически фаворит, така дълго пазен в тайна.

Колкото и да ни натрапват румънския модел обаче това е вече демоде. Особено след последните данни за корупция и връщане на тоталитарни практики.

Но да не се фокусираме върху съседите. Ако им беше толкова зле в България, нямаше да пълнят курорти ни. Нещо повече - тази година румънците избраха не традиционните за тях гръцки курорти, а българските. И това е видно от данните за топ 3 на ръста на чуждите туристи у нас. За това има две предпоставки. Освен, че румънците си прекарват добре у нас, и цените са им много по-изгодни, както от гръцките, така и от техните собствени. А за ниските цени значение има безспорто липсата на инфрация. Затова именно данните за инфлацията са трън в очите на Костовите лаборанти и една от мишените им. След щателно преглеждане на индексите на кошниците хората на Командира направили епохално откритие - инфлацията изобщо не е 0 процента, както казва Борисов. А цели 0.9 % на едногодишна база. Критиките и корекциите на Костов за поскъпването и безработицата са просто в графата: Борисов, експертите ти са слаби. Факти няма. Но основната критика е по най-милото на кабинета - увеличените приходи и излишъка от близо 3 милиарда лева.

Като икономист Командира знае, че от успешната работа на приходните агенции зависят както плащанията по международни договори, така и увеличаването на заплатите в различни сектори. Затова и поставянето под въпрос на тези увеличени приходи удря Борисов и икономическия екип в сърцето. Вън от съмнение Костов е прочел много внимателно икономическата програма и знае, че събирането на тези пари не случайно е основен правителствен приоритет. С тях се гарантира растеж, борба срещу сивия сектор и данъчна дисциплина. Затова и Костов пуска стрелите си точно сега. Като човек, който години наред е гледал под лупа бюджетите, знае че може да прави спекулации само докато излязат официалните резултати, което ще стане чак на 5 септември. Без съмнение този уж другарски икономически огън на Костов срещу Борисов издава най-малкото нервност. Може би от факта, че държавата се справя добре и без неговите стари или нови десни. Добре дори в икономиката, където те винаги са мислили, че са богове. Или пък е притеснен.

Притеснен, защото вече много ясно се вижда от кого са заложени мините, които гърмят в икономиката. Докато вървят акциите в Слънчев бряг малко по малко се открива завесата на приватизаторите в туризма, получили апетитните обекти на атрактивна цена точно по Костовото управление.

Знаем, че туризмът е седалки плюс легла. За да почиват у нас, чуждите туристи първо трябва да долетят. А по времето на Костов се случиха две неща - първо апетитните обекти бяха дадени за жълти стотинки, второ - фалира БГА "Балкан". И трябваха много година, за да заработи туристическата индустрия отново на нормални обороти.

И ако Костов си мълчи за акциите в Слънчев бряг дали ще е толкова тих и при такива на Северното Черноморие?!

Както е тръгнал да ревизира международните споразумения, Борисов рано или късно ще стигне и до американските централи, които безспорно са жизнено важни за енергетиката, но са заробващи като финансово бреме. Условия, които са подписани по време на Костовото управление.

Въобще, реформаторско-либералната стратегия на Командира в икономиката и политиката се разбива на пух и прах. Прекалено рестриктивната политика на доходите, защитавана със зъби и нокти от министрите му във втория кабинет "Борисов", доведе до огромно социално напрежение и изправи един срещу друг цели сектори на обществото.

Превръщането на думата реформа от икономически инструмент в заглавие на политически проект обезсмисли нуждата от продължаването на много реформи в искания от хората му вид. Това пък допълнително изкривява икономиката.

Липсата на приватизационна политика в прехода също е отговорност на Костов. Продадените набързо заводи и фабрики, нарязани на скръб, с изнесени капитали от забогатели за нула време олигарси, ни превърна в държава на услугите, а не на производството. И затова нека точно той да не брои стойността на чуждите инвестиции и да ги сравнява със съседните страни. Точно неговите хора записаха като основна цел намаляване на административната тежест. Която и до този момент е първа точка в негативните коментари на чужденците, оглеждащи терени у нас.

Някак неестествено е, Костов, човекът, който уж винаги е защитавал държавността, сега да поощрява хората си да скачат срещу спирането на притизацията. И да плащат с национализация. А истината е може би много по-проста - техните хора просто изпаднаха от държавните бордове. И ако досега даваха акъл и вземаха пари, днес стоят встрани и това което виждат едва ли им харесва. Уж имаха най-доброто ноу хау, а с успехите сега се кичат други. Едни от тях изкараха на двойна печалба уж съсипаните държавни фирми. Други независимо от злокобните прогнози, запазиха и надградиха макроикономика. Но лаборантите на Костов трябва да си припомнят, че преди това, както е казал Бил Клинтън е "Икономиката, глупако"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай