Стара Европа иска нова Желязна завеса

Тезата на валонския премиер Пол Маниет може да доведе до бързо разпадане на ЕС

Стара Европа иска нова Желязна завеса | StandartNews.com

 

И на децата вече е ясно, че Европейският съюз е изправен пред тежка криза след шамара на Брекзит и последвалите послания на Доналад Тръмп, че е най-добре обединена Европа да се разпадне. Неприятното в случая е, че някои европейски лидери в момента се държат като плъхове от потъващ кораб. Само че с обратен знак.

Такъв се оказа, според авторитетния парижки вестник "Монд", и Пол Маниет, премиер на франкофонската част на Белгия - Валония.
Който декларира вижданията си, че след Великобритания трябва да има "Полекзит, Унгекзит, Румекзит и Бълекзит".Или казано на нормален език, общността следва да напуснат също Полша, Унгария, Румъния и България.
Маниет е известен отдавана с критиките си по адрес на ЕС. Той е разглеждан като "първия социалистически евроскептик". Маниет се прочу с няколкоседмичната опозиция на Валония срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като CETA.
Въпросният валонец се надява също така на "тежки, но балансирани"- разбирай успешни - преговори с Великобритания за Брекзит.
Което, според него ще вдъхнови изброените вече държави от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, да напуснат ЕС в замяна на търговски споразумения.
Подобни изказвания, макар дори не от "истински" премиер (Валония все пак е само част от Белгия) не са само показателни за липсата на конструктивни идеи в ЕС, но и за нещо още по-сериозно. Антибрюкселските настроения в Западна Европа са свързани с едно единствено нещо - на богатите "стари" европейци

им писна да плащат за подпомагане на по-бедните нови членове на ЕС

от Изтока. Настроения, съществували винаги, макари в по-мек вариант, в идеята за Европа на две скорости. Явно обаче икономическите проблеми и кризата с емигрантите карат определени кръгове от западноевропейското общество да издигнат и още по радикални идеи , чието изразител в случая е Маниет. А те се свеждат до възстановяване на легендарната "Желязна завеса", така поетично назована от Уинстън Чърчил през 1946 г.
Подобно мислене не само че не подобава на един европейски политик. То е направо взривоопасно за ЕС. Атибрюкселските настроения и в изброените от Маниет страни са достатъчно силни. От което големият печеливш може да бъде само Москва. Все едно дали в Кремъл властва Владимир Путин или някой друг - руските геополитически амбиции са неизменни от векове. И в случая Маниет действа, може би без да го съзнава, като техен проводник.
Защото ако наистина неговите пожелания се реализират, какво ще остане от обединена Европа? Тя

ще се върне към първоначалните граници на Римския договор

чиято 60-годишнина толкова тържествено се готвят да отбележат тази година. Остават Франция (стига следващият й президент да не се казва Марин льо Пен!), Италия, Германия и трите малки монархии от Бенелюкс, една от които е и Белгия. Която на свой ред съществува като държава благодарение само на Бога, краля и футбола.
Така че на валонския лидер може само да напомним популярния афоризъм "Внимавай какво ще си пожелаеш!". България, както и другите държави от неговия списък, съществуват от хилядолетие. И ще просъществуват и без Евросъюза. Докато Белгия е на картата благодарение на нерешителността на крал Луи Филип през 1830 г. да се разбера с холандците за обща граница. Иначе днес Валония щеше да бъде просто френски департамент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай