Турция зави на Изток

Не е изключено изселниците ни да започнат да се връщат в България

Турция зави на Изток | StandartNews.com

Резултатът от референдума в Турция създаде една коренно различна политическа система, една младотурска държава. Тя е много по-близко до източния свят, свят, в който доминира авторитаризмът, а не демокрацията. Нещо повече, оттук-насетне ЕС трябва да прецени дали Турция с новата си политическа система съответства на критериите от Копенхаген, за да се продължат преговорите за членство. Няма страна членка на ЕС, или кандидат-членка на съюза, която да не се съобразява с тези критерии. Ердоган обаче не се съобрази и поради тази причина трябва да понесе преоценката от целия западен свят, към който той се стреми. Независимо от стремежите си, турският президент всъщност се приближи до Изтока.

Турция има нова политическа система

която не се харесва на Европа и поради тази причина нещата не могат да останат същите в политическата сфера. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу твърди, че страната му продължава да бъде кандидат за ЕС и да иска визова либерализация. За мен обаче

Анкара иска най-вече да запази добрите икономически връзки с Европа - митническият съюз и големият европейски пазар. ЕС продължава да е основният търговски партньор на Турция. И тя не иска да загуби това, въпреки че знае, че на Запад, в демократичния свят, политиката и икономиката вървят заедно. За разлика от Изтока, където тези два компонента са различни.

Що се отнася до ефекта от референдума върху Балканите, то определено ние ще бъдем най-пряко засегнати. Трябва да си дадем много ясно сметка, че нашият съсед вече не е същият. Ето защо България се нуждае от задълбочени отношения с Румъния и Гърция. Т.е. ние трябва да направим наша собствена регионална група, която да защитава интересите ни в дебатите за бъдещето на Европа.

Това, което, струва ми се, е нов момент, и то неприятен момент, е това, което видяхме най-вече на българските извънредни парламентарни избори. Вътрешен дебат в Турция, нещо, което не се е случвало досега,

се прехвърли като дебат в България

Т.е. двете страни, спорещи в референдума, реално намериха свое отражение в нашата страна. Т.е. ние приехме един външнополитически дневен ред. Подобно нещо, да речем, се случва в Босна, само че по отношение на Саудитска Арабия.

Не изключвам изселниците ни, които са просветски настроени, да се върнат в България. Видяхме много ясно разделение на турското общество в неделя. Против Ердоган гласуваха 8 района на родния му Истанбул. Така се получи в Анкара, така е в Измир. Против референдума бяха петте най-големи града в Турция, където живеят най-образованите, динамични, предприемчиви хора, там живеят и българските изселници. Това естествено е предпоставка за една тенденция за завръщане на тези хора по родните им места. Нека да изчакаме все пак и да видим как ще се развива икономиката. Но миналата и по-миналата година имаше български изселници, които се завърнаха в България по чисто икономически причини, тъй като турската икономика не беше това, което твърдеше, че е. Нека да видим дали този референдум

ще донесе стабилност или дестабилизация

с оглед на това, че кюрдите, показвайки макар и не дотам категорично червен картон, все пак се оказаха опоненти на Ердоган. Т.е. не се знае доколко процесите на дезинтеграция ще се задълбочат. Искам тук да вметна една много интересна реплика на един от съветниците на Ердоган по време на предизборната кампания, че евентуално може да се мисли за федерална структура, което показва страховете на Ердоган от кюрдите. Той, разбира се, веднага опроверга подобна вероятност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай