Управленската програма - без резки завои и шум

Предвидими приоритети и липсата на изненади са добър знак

Управленската програма - без резки завои и шум | StandartNews.com

Няма нищо по-нормално и честно от това предизборните програми и послания да се пренасят и в програмния документ на бъдещото управление. В този смисъл липсата на изненади в стратегията за бъдещото управление на ГЕРБ и Обединените патриоти е една приятна изненада.

Бих извел няколко основни акцента: Разширеният разговор за съдебната реформа, извеждането като приоритет на политиката по доходите и ясните външнополитически послания по отношение на членството и продължаващата интеграция на България в ЕС и НАТО. Всичко това разбира се под условието, поставено от ГЕРБ още в началото на кампанията, а именно –

образованието е приоритет номер едно

Превърналите се в основно разминаване и базов казус по време на преговорите пенсии в крайна сметка получиха своето решение. Не мога да не отчета принципната позиция на ГЕРБ, съответстваща и на дясната политическа ориентация, и на консервативната фискална политика водена от Владислав Горанов в последните години. Силно скептичен съм по отношение на смисъла и ефекта от изкуственото увеличаване на социалните плащания, когато те не са осигурени по естествен път от работещата икономика и вноските на осигуряващите се. Постигнатият компромис е в долната част на възможните решения, което е добра новина. Разговорът за доходите обаче остава, и трябва да бъде базов за следващите години – чрез конкретни действия да бъдат сведени успехите на макроикономическо ниво до джоба на всеки един българин, и да бъде осигурен достоен живот на нашите майки и бащи.
Силно се надявам и непрестанно ще напомням за намеренията за преразглеждане на социалните плащания и за категоричното

разкачане от социалната система на всички здрави и работоспособни

български граждани, което да бъде спазено с цялата възможна сила на закона.
Липсващата яснота по приоритетите на българското председателство догодина според мен се дължи на липсата на структуриран външнополитечски екип в бъдещото правителство, който да определи и защитава тези приоритети в следващата година. Прави впечатление, че разговорът за бежанската криза се изнася като казус, който трябва да бъде решен преди външните граници на Турция – добросъседска политика, кореспондираща със скептичната позиция и на ГЕРБ, и на Обединените патриоти по отношение на „износа на демокрация" и намесата на глобалните лидери в локални конфликти.
Категоричното запазване на валутния борд и отсъствието на трескаво желание за присъединавяне към механизма ERM-II (известен като чакалнята на еврозоната) също е много добра новина и политика, която трябва да бъде съхранена на всяка цена в следващите години. Атаките към валутния борд са съшити с бели конци, а основните им говорители са хора със силно компроментирани бизнес начинания и доста интересна кредитна история.
По отношение на околната среда и туризма силно се надявам от гледна точка на дясната политика да бъдат изведени като приоритет ограмотяването на хората по отношение на възможностите пред минната и добивната индустрия, и по отношение на изграждането на туристическа инфраструктура в общините, граничещи с природни и национални паркове. Ситуацията в която хора от община със среден месечен доход от 280 лева на глава от населението протестират срещу многомилионна инвестиция от доказано коректна мултинационална компания е абсурдна. Също толкова абсурдно е България

да продължава да игнорира зимния си туризъм

под диктовката и рекета на финансирани от чужди фондации (регистирани в държави със силно развит такъв) псевдозелени организации, които освен това бяха развенчани като лидери на общественото мнение и като представители на гражданското общество на последните избори.
Бих окачествил програмата като умерена и консервативна, без шумни заявки за резки реформи и завои, и излъчваща спокойствие и предвидимост. От гледна точка на бизнеса и на икономиката, които в крайна сметка плащат цялата сметка за съществуването на държавата ни, смятам че точно това е от което всички ние имаме нужда в следващите години. Предвидима икономическа среда и работещ бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай