Аристократи на четири крака пазят общинарите

Аристократи на четири крака пазят общинарите  | StandartNews.com

Йоркширец приспива кмета на Ловеч, кавказка овчарка бди над червения кандидат за Кюстендил

Освен за народната любов много от кандидатите за кметове се борят и за обичта на своите домашни любимци. Мераклиите за общинари признават, че често глезят своите четириноги приятели. А в замяна на това получават верни другари и перфектни пазачи на дома.

Почитател на породата кавказка овчарка е кандидатът за кмет на Кюстендил от БСП Атанас Гергинов. Неговият 7-годишен Рони е с респектираща осанка. "Надминава стандартите - вече тежи над 90 кг, а когато се изправи, е близо 180 см", обяснява Гергинов. До миналата година Рони живеел заедно с татко си Тигър, но той починал от старост на преклонната възраст от 11 години. Обикновено представителите на тази порода достигат 8-9 години. Соцкандидатът избрал кавказците, защото бил впечатлен от красотата им. Освен че даряват стопаните си с любов, неговите кучета доказали, че са по-сигурни от всяка охранителна техника. "Досега крадци не са ни "посещавали", явно добре си вършат работата", хвали ги Гергинов. Рони още не се е срещал с най-новия член на кандидат-кмета. Малката му дъщеричка Никол днес навършва точно месец. "Сигурен съм, че двамата ще се сприятелят", прогнозира Гергинов.

Любимец в дома на един от фаворитите в кметската надпревара в Пловдив Здравко Димитров е персийската красавица Чери. Котката е вече на достолепната възраст от 10 години. На черната дългокоска е позволено всичко и тя аристократично се възползва от привилегиите си. Не обича да остава сама, затова пътува заедно със семейството. Предпочита компанията на съпругата на кандидат-кмета, защото 7-годишната му дъщеря Рая иска да се гонят, а Чери държи на спокойствието. "Спокойна, мързелива и ленива е, не създава никакви проблеми", хвали я Димитров. Допреди две години съжителствала с друг персиец - рижия Тоби, който починал на 9 години. Двамата веднъж станали родители на 7 котета, които били подарени на приятели.
Димитров обаче има още един любимец - немската овчарка Тайгър. Двегодишният породист красавец е роден в Австрия. Минал е едномесечен курс в пловдивската полиция. Там толкова много го харесали, че поискали да го оставят на служба. Димитров обаче обещал, че ще дари потомството на Тайгър.

Градоначалникът на Ловеч Минчо Казанджиев, който влиза в битката за нов мандат, е горд стопанин на йоркширски териер. "Това е най-любвеобилното куче на света", твърди той.

11-годишният Уинки е "наследство" от дъщерята на кмета. Тя го довела вкъщи, когато била на 18, но само година по-късно заминала да учи в София и го оставила в дома на родителите си. Когато се установила, поискала да си го прибере, но те пък отказали да се разделят с мъника. "Казах й - и ти, и брат ти вече сте големи и се изнесохте от къщи, сега Уинки пълни дома ни", обяснява Казанджиев. Грижите по него поделят със съпругата му, а йоркширецът се отплаща с привързаност.

"Той е изключително гальовен. Посреща ме всяка вечер на вратата, ляга и чака да бъде почесан навсякъде. Имаме си ритуал преди сън - по няколко минути се гали в леглото при мен и чак тогава се оттегля в своето", разкрива Казанджиев. Той обаче не смята да го използва в предизборната агитация. "Животните не бива да се включват в политиката, тя и без това е достатъчно оскотяла", посочи той.

Булдог с нрав на коте "мърка" в дома на бургаски патриот

Френски булдог радва семейството на кандидата на НФСБ за кмет на Бургас д-р Бойко Миразчийски. 4-годишният Рой може и да изглежда страшно, но всъщност по нрав по-скоро прилича на коте. "Обича да се гали. Вечер направо мърка в краката ми, докато гледам телевизия", разказва Миразчийски. Името измислили децата му, които много държали да имат куче. Рой пристига във фамилията 7-8 месеца, след като починал предишният им любимец - пудел. "Нормално е, те са отрасли с животинче у дома", признава кандидат-кметът. Сега всички членове на семейството полагат грижи за "французина" - задължително се извежда сутрин и вечер, а честта се пада на този, който е свободен. На Рой не му се е налагало да се представя като защитник - толкова е добродушен, че няма врагове - нито кучета, нито хора. Няма специални изисквания по отношение на храната, но не обича кучешка. Гранули не поглежда, държи да похапва "човешка" - това, което слагат на масата вкъщи. Събота и неделя Рой си играе с двете ловни кучета на хирурга, които живеят в двора на вилата. Те са от породата български ловен барак и са предназначени за лов на диви прасета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай