120 000 дървета в новата гора на София

До 3 декември всеки уикенд столичани ще засаждат липи и акации

120 000 дървета в новата гора на София | StandartNews.com

Нова гора със 120 000 липи и акации започва да никне в София. Столичани дадоха вчера старт на най-мащабната залесителска инициатива - „Новата гора на София".

Гората на площ от 225 дка ще е в кв. „Суходол", в близост до рекултивираното депо. Точно срещу него ще е входът на гората. За засаждането на дърветата екипът на Столична община разчита на всички софиянци. Трудът в кампанията е изцяло доброволчески. Дървета трябва да бъдат засадени в рамките на три залесителни сезона – до края на 2018 г. Фиданките за първия сезон, който ще продължи до 3 декември, са предоставени от неправителствената организация gorata.bg.

Те ще се засаждат всяка събота и неделя от вчера до 3 декември между 10 и 16 часа при благоприятни климатични условия. Новата гора на София се намира на терен, граничещ с ул. „Прохладен кът" в местност „Дреновица".

„Трансформираме общински пустеещи земи в гора от липа и акация, обособявайки нов зелен филтър в близост до града", каза зам.-кметът по Екология в СО Йоана Христова. "За да се случи това обаче, бихме искали да се обърнем с покана за участие в самото засаждане към всички софиянци и гости на града, както към отделните хора и семейства, така и към представителите на бизнеса и институциите, с призив да се организират и да дойдат заедно да посадят дървета в гората, допълни тя.

"Всяко дърво е важно и участието на всеки един е важно – както конкретно в засаждането на новата ни гора, така и в опазването на въздуха, който дишаме", заключи Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай