Арх. Здравков: Небостъргачите не трябва да умират в 19 часа

Арх. Здравков: Небостъргачите не трябва да умират в 19 часа | StandartNews.com

Не съм против високите сгради, но трябва да има ясни правила за изграждането им. Това заяви арх. Здравко Здравков – главен архитект на София, по време на представянето на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, цитиран от "Фокус".

Често ми задават въпроса дали съм против високите сгради. Не съм против. Напротив, в 21 век трябва да имаме високи сгради, но те трябва да функционират 24 часа. Да не умират в 19.00 часа вечерта, а в 07.00 часа да бъдат зареждани с автомобили, както ще се случи със сградите, които се изграждат около площад "Македония". Това е различно от модерното градоустройство. Трябва да има ясни правила за изграждане на високи сгради, но същевременно те трябва да са прекрасно обезпечени с градски транспорт и да функционират непрекъснато, продължи арх. Здравков.

Той обясни, че с този законопроект се дава възможност за високо строителство в две зони, които са разположени след 7-и километър на бул. „Цариградско шосе". "Тази територия е обезпечена със станция на метрото, лесни връзки с магистралите и изнасяне с градски транспорт", категоричен бе главният архитект. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай