Банско и Разлог искат трасе за газ

Банско и Разлог искат трасе за газ | StandartNews.com

 

Общините Банско и Разлог от години настояват да се изгради газопровод от Симитли до двата курорта. Кметовете Георги Икономов и Красимир Герчев неведнъж са апелирали да се направи тръбопровод за синьо гориво до двата града. Така местните жители и бизнесът ще забравят за твърдото гориво - дърва и въглища, които замърсяват въздуха и образуват смог.

Сега бутилките с газ се транспортират до Разлог, което оскъпява услугата. Там се съхраняват в станция за декомпресиране на газ. На 11 януари серия от взривове на контейнери със синьо гориво нанесе сериозни материални щети. По чудо нямаше пострадали и жертви.

„Целта е да се включим в газопреносната мрежа. Тогава газоподаването ще е по-безопасно, а услугите ще станат по-евтини. Със синьото гориво ще щадим и природата, ще развием и туризма. Газификацията ще има огромно икономическо развитие за целия регион", твърдят експерти от двете планински общини.

Газопроводът трябва да се проектира с такъв капацитет, че да може в бъдеще да захрани и съседните курортни селища, както и Гоце Делчев. Тогава ползвателите няма да са зависими от времето и да се молят да не се затваря през зимата проходът Предел, през който минават специализираните автомобили /трейлери/ със синьо гориво. Това можеше да се случи във вторник, когато бе забранено преминаването на товарни автомобили над 12 тона и на камиони с ремаркета и полуремаркета.

От „Овергаз" предупредиха, че в следващите часове е възможно прекъсване на снабдяването с природен газ за Банско и Разлог. С решение на оперативния щаб, ръководен от областния управител на Благоевград – Бисер Михайлов, започна пропускане на по 1-2 камиона на „Овергаз" със синьо гориво. Пред тях се движеше снегорин, в района бе позициониран и противопожарен автомобил. Взети бяха всички предпазни мерки. Целта бе да се осигури синьо гориво и отопление за хотелите, частните домове и обществените сгради в двете общини. „С изграждането на газопровод такъв проблем няма да има", категорични са хората в Банско и Разлог, който се греят на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай