Благоевградско село със събор за Деня на Съединението

Благоевградско село със събор за Деня на Съединението | StandartNews.com

Благоевградското село Изгрев очаква стотици гости на своя събор, който съвпада с честването на 130-годишнината на Деня на Съединението на България. Затова празникът ще започне с церемония по издигане на знамената на страната ни и на Европейския съюз. Това ще стане под звуците на националния химн. След това официално ще открият нова чешма в населеното място.

С богата празнична програма жителите и гостите на село Изгрев ще отбележат и събора на населеното място. На сцената ще се качат бабите от женската певческа група на село Изгрев, фолклорни формации от община Благоевград. „Благодаря на общината за съдействието и на спонсорите, за да го има този празник. Хората заслужават това тържество", заяви кметът на селището Йордан Китанов.

Над 15 години жителите на Изгрев преследват мечтата си за собствен православен храм. И правят това, което зависи от тях, за да я постигнат. В селището им никога не е имало църква. Те заделиха собствени средства, за да имат православен храм в селището си. На финалната права са да получат земята, върху която ще вдигнат своя света обител. Хората от Инициативния комитет решиха за изграждането на храма сами да купят терена, върху който ще се строи, а да не чакат спонсори и помощи. Оказа се, че няма общински терен и затова харесаха парцел, който е в горския фонд. Подадоха искане до земеделското министерство за закупуването на въпросната земя през февруари тази година и чакат отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай