Богаташите крадат повече ток от ромите

Богаташите крадат повече ток от ромите | StandartNews.com

Кражбите на електроенергия в Бургаска област не са в рисковите квартали, а в такива, където живеят хора с видимо много добро социално положение. Това сочат данните от анализа на EVN, обявиха на пресконференция представители на дружеството. Съществени кражби на ток стават по курортите, най-вече в по-малките ресторанти и хотели. Освен бизнесмените, крадат много и битовите клиенти.

„В момента нашата система открива въздействан електромер още, когато му отворят капака", предупреди изпълнителният член на съвета на директорите в EVN Костадин Величков.

Открадната електроенергия в област Бургас за периода януари – юни тази година е общо 850 MWh, на стойност 74,8 хил. лв. Проводниците, които са били задигнати в същия период в Бургаско, са 1930 м, а кражбите в трафопостовете са за над 14 000 лева. Общо над 88,8 хил. лв. са щетите, отчетоха от дружеството.

Като цяло до момента на територията на Бургаска област има по-малко открадната електроенергия в сравнение с миналата година.

Тази година в Бургас и региона ще се инвестират 26 млн. лв. в инфраструктурата, а именно изграждане на дистанционно отчитане на електромери, повишаване сигурността на захранване, намаление на технологичните загуби, изнасяне на електромери на границата на собственост на имоти. Ще се изградят 155,5 км нови електропроводи и 54 нови трафопоста.
От EVN отчитат още, че потреблението на ток през месец юли за Черноморието е скочило с 10 %, което е характерно за активния летен сезон. Най-натоварени са часовете около 19:00 и 20:00. Тогава електромерите показват огромно количество ползвано електричество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай