Чернокоп в пясък става кулинарен хит на Бяла

Чернокоп в пясък става кулинарен хит на Бяла | StandartNews.com

Ако през годините Балчик се прочу с кафето на пясък, Каварна с мидите от фермата в Дълбока, Бяла е на път да се прослави с уникално печен чернокоп в дупка в пясъка. Местната автентична рецепта, която засега се пази в дълбока тайна, ще даде началото на кулинарно шоу през лятото в курортния и рибарски град.

А това е само част от европейски проект за морското кулинарно наследство по ОП "Рибарство" посочи при презентацията му д-р Бойко Дойчинов, консултант от регионален клъстър "Североизток". Ще излезе скоро от печат и малка кулинарна енциклопедия, която събира само местни рецепти по приготвяне на риба и морски деликатеси в този край от древността досега. Вече има проучени над 200 автентични и тематични менюта.

Една от идеите за маршрутите на туристите е да има демонстрация с приготвяне на риба на пара в уникалния керамичен съд от края на VI и началото на VII, открит при разкопките на късноантичната крепост на нос Св. Атанас в Бяла. Византийският керамичен съд е бил широко прилагаk в Китай, Индия и на някои места в Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай