Чешкият бизнес с интерес към Велико Търново

Чешкият бизнес с интерес към Велико Търново | StandartNews.com

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на Чехия в България Н. Пр. Душан Щраух обсъдиха възможностите за инвестиции в старопрестолния град и общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Дипломатическият представител оцени старата българска столица и района като привлекателни локации за чешки компании, опериращи в разностранни сфери. Сред тях са рециклирането на строителни отпадъци, управлението и пречистването на водите, благоустройството на градовете, съвременният електротранспорт, балнеолечението и експлоатация на минералните извори, производството на канцеларски материали и офис-консумативи и др.

По време на разговорите Даниел Панов подчерта, че към Велико Търново има завишен инвестиционен интерес, а много благоприятен фактор е предстоящата реализация на големите инфраструктурни проекти – съединяването на магистрала „Хемус" и изграждането високоскоростния път Русе – В Търново - Свиленград. Двете пътни артерии, заедно с концесията на летището в Горна Оряховица и близостта на втория по големина жп център в България са отлични предпоставки за създаване на различни по своя характер клъстъри и индустриални зони, обединиха се Даниел Панов и Душан Щраух.

В официалната среща участваха също заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, представители на бизнес-средите и предприемачи от Велико Търново и Чехия.
Старата българска столица ще стане част от тестовата обиколка у нас на второто поколение чешки електрически автобуси. Няколко модела в момента са на изпитания в София. През лятото на 2015 г. чешки електробус от първото поколение пътува по няколко градски линии в старата столица, както и по маршрута между В. Търново, Лясковец и Горна Оряховица. „Внедряването на електрически автобуси са приоритет в проекта за интегриран градски транспорт, по който работим", обясни Даниел Панов.
Обсъдена бе и перспективата за изграждане на център за протонна онко-терапия, в сферата на която чешки компании притежават ноу-хау. Вече са проведени разговори с д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център. В България все още няма здравно заведение, предлагащо този тип лечение.

Посланик Душан Щраух пое ангажимент да представи възможностите за инвестиции във Велико Търново и характеристиките на общината по време на голям бизнес форум в Чехия. По време на разговорите бяха обсъдени и предпоставките за ползотворно сътрудничество между Велико Търново и Опава в различни сфери – културен обмен, партньорство между университети, разменни гостувания на художници и студенти по изобразително изкуство и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай