Деца с увреждания ще живеят в модерни жилища от семеен тип в Ст. Загора

Деца с увреждания ще живеят в модерни жилища от семеен тип в Ст. Загора | StandartNews.com

Община Стара Загора изгради седем Центъра за настаняване от семеен тип, които осигуряват здравословна среда и съвременни условия за живот на близо 100 деца от 3 до 18-годишна възраст. Те ще напуснат социалните домове в селата Петрово и Сладък кладенец в началото на следващата година. Във всяка къща, изградена по индивидуален проект, ще живеят по 12 до 14 деца и 12 души персонал. Създадени са отлични битови условия за живот, отдих и занимания. Къщите са обзаведени с нови и красиви мебели, всяка е на площ 400 или 500 квадратни метра, обособени са дворни пространства с много зеленина.

В тях има осигурена достъпна среда за младите хора с физически затруднения - рампи, асансьори, сградите са санирани, топлоизолирани, стаите, в които ще бъдат настанявани по двама души, са напълно обзаведени, осигурени са необходимите удобства.

Общо 84 деца и 14 със затруднена мобилност ще живеят в кокетните къщички. Те ще бъдат обслужвани от близо 100 души персонал - медицинско лице, социален работник, хигиенист, гледачи. Осигурен ще бъде и екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър.

Цялостната издръжка на домовете и заплатите на работещите се очаква да бъде около 1 980 000 лв. на година. Предстои в края на годината назначаването на персонал и постепенното извеждане на децата с увреждания от домовете, което ще се осъществява през пролетта на 2015 г. След октомври 2015 г. финансирането ще се поеме от републиканския бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай