До 10 дни завършват велоалеите в Града на липите

До 10 дни завършват велоалеите в Града на липите  | StandartNews.com

Мрежата от велоалеи, която се изгражда в областния града в рамките на проекта за интегриран градски транспорт, ще бъде готова до 10 дни.

Това увери кметът на общината Живко Тодоров след среща на общинското ръководство с фирмата-изпълнител и екипа, който реализира проекта. На нея бяха поканени и медиите и десетки граждани. Стана ясно, че строителите закъсняват с предаването на обекта, засега макар и със седмица, и ще бъдат санкционирани според клазуите в договора

Велоалеите, които са с обща дължина над 8 км, свързват зелените зони на града, като парк Аязмото, с крайните квартали и центъра. Изградената по друг проект велоалея в квартал „Железник" естествено се вписва в общата веломрежа.

Велоалеите отнемат пространството на пешеходиците на тротоарите, а на някои улици като бул. „Методий Кусев" пък са в конфликт с автомобилите, възнегодуваха неотдавна граждани. Авторите и изпълнителите на проекта поясниха, че са избрали изграждането на комбинирани велоалеи, които са част от тротоарите и са едновременно и за пешеходци, и за велосипедисти, тъй като улиците били по-тесни. Освен това е трябвало да се съобразят и с градоустройствения план на Стара Загора и както и със съществуващата растителност и близостта на градини и паркове. Затова велоалеите са само по единия тротоар и са двупосочни. Специалистите обаче увериха, че спазени всички изисквания на наредбите за проектиране на пътища и за планиране и проектиране на комуникационно-транспортни системи в урбанизираните територии.

От общинската администрация потвърдиха още веднъж, че по всички велоалеи в града ще бъдат поставени антипаркинг-колчета, за да не се използват за паркинг, а и да предпазват останалите участници в движението. Гражданите имаха най-много питания за велоалеята, която се изгражда в момента по централния булевард „Цар Симеон Велики" в пешеходната зона. Стана ясно, че тя е съобразена изцяло с проекта на тримата млади архитекти за предстоящото реновиране на пешеходната зона.

„В перспектива ще разширим веломрежата до останалите по-далечни квартали на града - „Кольо Ганчев" и „Зора", обеща кметът Живко Тодоров. По първоначален замисъл сумата за изграждането им е била доста по-голяма, но предишният местен парламент я намалил и пренасочил средствата за други проекти.

Сегашната сума за изграждането на велоалеите е 1,8 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай