Две свлачища стряскат село Осина

Две свлачища стряскат село Осина | StandartNews.com

Жителите на сатовчанското село Осина повече от година и половина напразно чакат да бъдат укрепени две свлачища. Първото е надвиснало над няколко къщи, които може да отнесе при активиране от есенните дъждове. Второто пък доведе до рухването на половината шосе, което е единственият път към населеното място. „Година и седем месеца чакаме да ни отпуснат пари от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за решаването на проблема. С община Сатовча направихме всичко, което се изискваше от нас, изготвихме проекти. Има положително становище от областния управител Бисер Михайлов. Но реакция от държавата няма. Притеснени сме, рискът от ново активиране на двете свлачища е много голям", заяви кметът на Осина – Славчо Хаджиев.

Всеки ден около 30 деца от селото пътуват на училище до общинския център Сатовча. Автобусът минава през пътя, чиято половина бе отнесена на 1 февруари миналата година. „От есенните дъждове може да се срути и цялото шосе. Общата сума, която трябва за двете свлачища , е над 800 000 лева, от тях малко над 150 000 са за това в селото, а останалите пари са за укрепването на пътя", каза още селският управник.

8 къщи пък са засегнати от свлачище в самото село, земните маси продължават да нанасят поражения, пукнатините в сградите стават все по-големи. Един от стопаните си построи нов дом, но останалите няма къде да отидат. За момента все още обитават жилищните постройки, но скоро те могат да станат опасни за живеене. С общински средства в размер над 20 000 лева са извършени проучвания в района, започнато е изграждането на дренаж и канализация, но не са завършени заради липсата на достатъчно пари. Дано институциите намерят решение, за да не се стига до бунт и блокади на пътища, сподели Славчо Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай