Фандъкова: Граждани сами искат "Зелена" зона

Общият устройствен план вече не се решава от няколко експерта в кабинет, обяви кметът на София

Фандъкова: Граждани сами искат "Зелена" зона | StandartNews.com

Ако хората желаят ще подкрепя разширение на зелените зони за паркиране - целта не е повече приходи, а подреждане на паркирането, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконеференция за Общия устройстен план на София и актуализирането му.

В моята управленска програма заложих ясна визия за развитието на София като зелен и иновативен град. Това са задачи и принципи, които са заложени в работата във всички сектори. Ограничаването на паркирането в центъра на града има различни варианти и възможности, които са известни и се практикуват в другите големи европейски градове. Един от тях са платените зони. Още при въвеждането на платените зони „Синя" и „Зелена" преди няколко години имаше изключително сериозни дискусии, но в края на краищата те дадоха своя резултат, продължи тя, цитирана от "Фокус".

Тя разкри, че искане за разширяване на "Зелената" зона е от страна на районни кметове, както и граждани. "Предложенията за разширяването на зелените зони идват именно от по-голямата част от граджаните, защото виждат, че ако паркирането не е подредено, при бума на автомобили в София, няма как да паркират своите", коментира Фандъкова.

 Надявам се в основата на Общия устройствен план на София да залегне развитието на столицата като зелен и иновативен град. Днес конкретният повод да се съберем тук е представянето на екипа, който главният архитект на София сформира за създаването на дългосрочна визия за устойчиво развитие на Столичната община до 2050 г. В последните години работим с ясни приоритети, коментира кметът.

За да бъде визията успешна, за да постигнем устойчиви резултати в развитието на нашия град и в нашата работа, е необходимо правилно планиране. Общият устройствен план е най-високото ниво на планиране и той има нужда от промяна. Работата по промяната в Общия устройствен план започнахме от преди няколко години, но реалната работа беше задачата, с която сключихме договор и назначих за гл. архитект на София арх. Здравков", каза още тя. 

Мина времето, когато такива важни стратегически документи за града се изработваха в един кабинет от няколко експерта, след това се приемат и едва тогава започват споровете и дискусиите, каза Фандъкова.

Благодаря на депутатите от ГЕРБ, че внесоха промените в Закона за устройство и застрояване на СО, позволяващи допълнителна защита на зелените площи, обяви кметът на София. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай