Хиляди гледат кушии в с. Бачево

Хиляди гледат кушии в с. Бачево | StandartNews.com

Хиляди зрители от съседните селища и общини се събраха в разложкото село Бачево навръх Тодоровден. Конят е основната фигура в герба на населеното място и това е най-големият празник тук. Тържествата в съботният ден започнаха в 10:30 часа на площада с водосвет за здраве и захранване на конете. Ездачите подредиха своите четириноги на мегдана. Младите снахи се поклониха на своите свекърви, осветиха се питки хляб във формите на кон и подкова. Животните бяха захранени ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Традиционните селски кушии в разложкото село пък събраха хиляди любители на конете. Надбягванията и тегленето на каруци, пълни с дървени трупи, започнаха след 12,00 часа в местността Власовица.

4000-5000 души гледаха атрактивните надбягвания, които бяха в две категории – селски коне и елитни коне. Не мина и без битка за сила при четириногите. Там те бяха разпределени в три групи – между 350 и 450 кг, между 450 и 550 кг и над 550 кг. За победителите са осигурени купи, грамоти и парични награди. Празничен концерт в центъра на селото с участието на танцови състави към Народно читалище "Самообразование 1928 г.", ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и певеца Янко Неделчев с танцов състав ще започне в 16,30 часа.

„За нас конят е свещено животно. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес. Без него местните жители не могат да си представят живота. А ездата се оказа добър бизнес, тъй като насам прииждат чужденците от близкия курорт Банско, както и от общинския център Разлог", каза Иван Наков, който стопанисва конна база в Бачево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай