Холандец впечатлен от Дневен център за възрастни с увреждания

Холандец впечатлен от Дневен център за възрастни с увреждания | StandartNews.com

Благоевград. Холандски експерт посети Дневния център за възрастни хора с увреждания „Зорница" в Благоевград заедно с директора на звеното Маргарита Бербатова. Потребителите на дома посрещнаха в четвъртък гостите със специална програма - рецитал на стихотворение на Христо Ботев и изпълнение на песента „Една българска роза", както и с подаръци, лично изработени от тях. Директорът на холандската фондация за хора с ментални увреждания „Де Пасарел" Фреди Уулс бе категоричен, че е почувствал приятната атмосфера и топлите взаимоотношения между специалистите и потребителите.

„Впечатлен съм. Вижда се, че се работи с потребителите, че освен приятно като сграда, домът е приятно място и като отношение на емоционално ниво", заяви той. целта на фондацията е да работи за добрата социална интеграция в обществото и повишаване на качеството на живот на хората с ментални увреждания.

В сградата на общината Уулс представи изнесе лекция на тема „Ежедневното предизвикателство - обгрижване или подкрепа на хората с увреждания". Той уточни, че работата с хора с увреждания се превръща в личен живот. Другият съвет, който той отправи към специалистите, бе да общуват с тези хора. „Важно е и да наблюдавате потребителите, да ги изучавате, да ги познавате", каза още Фреди Уулс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай