Катайнен: Метрото в София олицетворява ценностите на ЕС

Развитието на България е добре за Европа, обяви зам.-председателят на ЕК

Катайнен: Метрото в София олицетворява ценностите на ЕС | StandartNews.com

Метрото е важна инвестиция, която прави София, която прави България, заяви  зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от "Фокус". Той присъства на първата копка по същинската част от Линия 3 на метрото.

За мен е огромно удоволствие да присъствам тук. Предавам ви най-топлите пожелания на комисаря в Европейската комисия, който отговаря за регионалното развитие, както и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер", продължи той.

Катайнен обяви, че столичното метро олицетворява ценностите на ЕС, защото е финансирано с пари и от други държави. "То е пример за солидарността и готовността да помогнем на другите. Развитието на България е добре за българите, но то е полезно и за Европа. Именно това е смисълът на т.нар. добавена стойност на ЕС, категоричен бе зам.-председателят на ЕК. 

ЕС не е само машина за пари, а ценности, като господство на закона, прозрачност в демокрацията, сигурност, социална политика, развитие на вътрешния пазар. Това означава, че трябва да имаме готовността да се реформираме, но да имаме и готовността да защитаваме своите ценности, допълни Катайнен.

България ще поеме ротативното председателство на ЕС през следващата година и всички ние очакваме да поеме своята политическа отговорност и да упражни своето лидерство, за да можем да осигурим бъдещето на Европа, завърши гостът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай